دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قرآن و عترت معيار شناخت حق

No image
قرآن و عترت معيار شناخت حق

امامان معصوم(ع) و از جمله اميرمؤمنان علي(ع) معيار و شاخص حق هستند. از همين رو «قول و فعل و تقرير» آنان حجت است و مي توان بر اساس آن، فلسفه و سبک زندگي را معين کرد و به سنت و سيره ايشان به عنوان «حق» استناد و در دنيا و آخرت به نفع خود استفاده کرد و خدا نيز بدان استناد کرده عليه کساني که به اين حق عمل ننموده اند، احتجاج مي کند.

مي دانيم آموزه هاي قرآني حق است. (محمد، آيه ۲) بر اين اساس مي توان بر آموزه هاي وحياني قرآن استدلال و عمل کرد. همين قرآن، برخي از انسان ها را به عنوان «حق» مطرح مي کند که در کنار قرآن قرار مي گيرند. اينان همان قرآن ناطق هستند. اين گونه است که پيامبر(ص) ثقلين يعني قرآن و عترت(ع) را به عنوان ثقل اکبر و اصغر مطرح مي کند، نه قرآن و سنت را. به سخن ديگر، قرآن صامت و قرآن ناطق يعني عترت(ع)، حق و حجت هستند؛ زيرا آنان از هر گونه پليدي فکري و عملي تطهير کامل شده اند و لذا مي توانند معيار سنجش افکار و اعمال قرار گيرند.

تشريح جزئيات قرآن بر عهده معصومان

پر واضح است که در قرآن تنها کليات بيان شده و جزئيات آن توسط معصومان(ع) در قالب قول و فعل و تقرير بيان شده است. اينکه چگونه نماز بخوانيم و چه مقدار و از چه چيزي زکات بدهيم و يا مناسک حج را چگونه به جا بياوريم؛ توسط معصومان(ع) بيان مي شود. از اين رو، خداوند مي فرمايد: وَمَا آتَاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاکُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ؛ آنچه را پيامبر [او] به شما داد آن را بگيريد و از آنچه شما را باز داشت بازايستيد و از خدا پروا بداريد که خدا سخت کيفر است. (حشر، آيه ۷)

امامان(ع) طبق آيات بسياري از جمله آيه ۵۹ سوره نساء، آيات ۳ و ۵۵ و ۶۷ سوره مائده و مانند آن، همانند پيامبر(ص) هستند که بايد از آنان جزئيات را آموخت. پيامبر(ص) درباره اميرمؤمنان علي(ع) به عنوان شاخص حق مي فرمايد: عَلِيٌّ مَعَ الْحَقِّ وَ الْحَقُّ مَعَ عَلِيٍّ يَدُورُ مَعَهُ حَيْثُمَا دَار؛ علي با حق و حق با علي است و حق بر دور علي(ع) مي گردد هر جايي که علي(ع) گرديد. (الفصول المختاره، شيخ مفيد، ص ۱۳۵) علت و چرايي اين گردش حق بر گرد اميرمؤمنان(ع) اين است که حق، يک قانون نوشته شده اي نيست که ما اعمال امير(ع) را بر آن تطبيق کنيم، بلکه افکار و اعمال معصومان(ع) همان قانون و شاخصي است که ما بر اساس آن، حق را مي شناسيم و بر اساس آن عمل مي کنيم؛ زيرا آنچه در قرآن به عنوان يک قانون شاخص مطرح است تنها کليات است و اين معصومان(ع) هستند که اعمال و رفتارشان آن جزئيات را تبيين و روشن مي کند و آنان مفسران واقعي قرآن مي شوند. پس دو شاخص اصلي يعني قرآن و عترت در باره حق وجود دارد که اگر شاخص عترت ديده و فهميده نشود، اصلاً نمی‌توان به شاخص کلي قرآن تمسک جست و استفاده کرد. قرآن ناطقي لازم است تا قرآن صامت به سخن درآيد و شاخص شود. ما وقتي فلسفه و سبک زندگي را از معصوم(ع) می‌گيريم، در حقيقت همان قرآن را عمل کرده ايم. پس معصومان(ع) براي همان حق نازل شده، شاخص و معيار هستند.

        روزنامه كيهان، شماره 21656 به تاريخ 4/4/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

حیات طیبه؛ حیاتی نورانی

در این بخش متن سخنرانی با عنوان حیات طیبه؛ حیاتی نورانی در موضوع ویژگی های ولایت اهل بیت علیه السلام آورده شده است.
No image

حیات طیبه در سایه ولایت

در این بخش متن سخنرانی با عنوان حیات طیبه در سایه ولایت در موضوع ویژگی های ولایت اهل بیت علیه السلام آورده شده است.
No image

حقیقت ولایت انبیا و ائمه (علیهم السلام)

متن سخنرانی حقیقت ولایت انبیا و ائمه (علیهم السلام) در موضوع ویژگی های ولایت اهل بیت علیه السلام در این بخش قرار دارد.
No image

توسعه در جامعه ولایی

در این متن به توسعه در جامعه ولایی با موضوع ویژگی های ولایت اهل بیت علیه السلام پرداخته شده است.
No image

تکامل انسانی در سایه پیروی از ولایت

در این متن به تکامل انسانی در سایه پیروی از ولایت با موضوع ویژگی های ولایت اهل بیت علیه السلام پرداخته شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

آموزه‌هاي قرآني خطبه فدكيه 4(ويژگي هاي پيامبر و اميرالمؤمنين عليهم السلام)

علی جان سفارش هایی دارم، نخست اینکه مرا شب غسل بده، شب کفنم کن و شب بدنم را به خاک بسپار؟! مگذار آن دو نفر بر بدنم نماز بخوانند و در تشییع جنازه ام حاضر گردند. علی جان! وقتی بدنم را به خاک سپردی، زود از کنار قبرم نرو؛ «اجْلِسْ عِنْدَ رَأْسِی» بالای سرم بنشین، برایم قرآن و دعا بخوان!
No image

شرح خطبه حضرت زهراعلیهاالسلام11 (فدک؛ ارث پیامبر برای فاطمه علیهاالسلام)

در این متن به شرح خطبه حضرت زهراعلیهاالسلام11 (فدک؛ ارث پیامبر برای فاطمه علیهاالسلام) با موضوع شرح خطبه فدكیه پرداخته شده است.
Powered by TayaCMS