دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خوف و رجا

پرسش: نقش خوف و رجا و میزان هریک را در سیر حرکت تکاملی انسان توضیح دهید؟
خوف و رجا
خوف و رجا

پرسش: نقش خوف و رجا و میزان هریک را در سیر حرکت تکاملی انسان توضیح دهید؟

پاسخ: تعالیم قرآن و اخلاق اسلامی، انسان را در چارچوبی قرار می‌دهد که بین خوف و رجا باشد، و کفه هریک بر دیگری سنگینی نکند و همواره توازن میان آنها برقرار باشد.

مفهوم خوف و رجا

درکتاب مفردات راغب صفحه 303 درباره مفهوم خوف و رجا آمده است: «انتظار ناراحتی از یک نشانه را، ظنی باشد یا یقینی، خوف می‌گویند، کمااینکه «رجاء» انتظار چیز محبوبی است از علامتی ظنی یا معلوم. ضد خوف امن است که هم در امور دنیوی به کار می‌رود و هم درمسائل آخرتی.»

خوف و رجا در آموزه‌های اخلاقی به این شکل مطرح شده است؛ «رجا و خوف دوبالی هستند که به وسیله آن دو، مقربون، خود را به هر مقام محمود که طالب هستند می‌رسانند. کسی که خود را مجهز به این دو ابزار (بیم و امید) می‌کند درمسیر سالکان از هر عقبه سخت درآخرت می‌تواند خود را عبور دهد. (الموسوعه الذهبیه للعلوم الاسلامیه، ج16، ص482). لازم به ذکر است که خوف در قرآن به معنای جبن نیست، ترس ناشی از جبن مذموم است، زیرا در این صورت از خود دفاع نمی‌کند، اما انسان اخلاقی می‌کوشد خود را از خوف به امن برساند.

جایگاه خوف درقرآن

خوف و مشتقات آن در قرآن، نزدیک به 150 بار تکرار شده است. در 19 آیه متعلق خوف «الله» یا «مقام رب» ذکرشده و تقریبا به همین تعداد آیه متعلق آن عذاب قیامت آمده است. همچنین خوف در آیات دیگر، در زمینه‌های مختلف به کار گرفته شده است. اینک برای هریک از این موارد کاربرد خوف، یک آیه را ذکر می‌کنیم: «و اما هرکس از ایستادن (در موضع حساب و حشر) در پیشگاه پروردگارش ترسیده و نفس را از هوا و هوس بازداشته باشد، بی گمان بهشت جایگاه اوست.» (نازعات-40)

«من دست درازکننده به سوی تو نخواهم بود که بکشمت، چرا که من از خداوند، پروردگار جهانیان می‌ترسم.» (مائده-28) «در این، برای کسی که از عذاب آخرت می‌ترسد، عبرتی است.» (هود- 103)

«ای موسی! نترس که پیامبران در پیشگاه من نمی‌ترسند. (نمل-10) با توجه به این آیات ترس از «مقام رب» و «عذاب آخرت» و مانند این دو مثبت و تمجید شده است و در تربیت و اصلاح نفس انسان تاثیر زیادی دارد. دراین گونه موارد نترسیدن ضدارزش است. اما خوف در آیاتی مثل آیه اخیر مردود شمرده می‌شود، زیرا نباید در برابر منحرفان و طاغوتیان ترسید. 

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS