زنـدگـی پـرخـطـر بـاابـزار الـکـتـرونـیـک
خـطر
اگر بپذیریم که روند زندگی مردم در قرن حاضر به سوی هرچه بیشتر الکترونیکی شدن است، آنگاه در خواهیم یافت که هیچ وجهی از وجوه زندگی بشری از تاثیرات این پدیده به دور نخواهد ماند. اگر چه همه اقشار جوامع بشری در سطوح گوناگون از منافع و راحتیهای زندگی الکترونیک بهرهمندند و یا دست کم از آن سخن به میان میآورند؛ اما کمتر کسی به آسیبهای ناشی از همهگیر شدن این پدیده پیچیده که ابعاد آن ناشناخته و حیرت انگیز است، توجه داشته است.
دستاوردهای زندگی الکترونیکی مانند همه دستاوردهای بشری، همواره دو کفه ترازو دارد که با بالا رفتن یکی، دیگری رو به پائین میل خواهد کرد. کفه منافع و کفه مضرات. ما در این گزارش بر موضوعات محوری مضرات این پدیده تاکید میکنیم؛ زیرا منافع و ویژگیهای مثبت زندگی الکترونیک از جمله مباحثی است که نیازی به اثبات ندارد و یا کفه مثبت آن به عینه برای همگان لمس شدنی است؛ ولی کفه مضرات است که از چشم بسیاری پنهان میماند.
این مضرات شامل موارد زیر است:
* بیماری الکترونیکی
اولین معضل کار مداوم با ابزار الکترونیک، ابتلاء به انواع بیماریهاست.
به عنوان مثال میتوان از دردهای عضلانی، درد مچ دست، خمیدگی پشت و دردهای موضعی در نزد اغلب کاربران کامپیوتر و اینترنت نام برد که هر روزه بر شمار آنها افزوده میشود. مشکلات بینایی نیز به دلیل کار زیاد با رایانه از قبیل سرخی، سوزش و آبریزش چشم، به کاهش قدرت بینایی، خـــستگی و سردرد منجر میشود.
چشمهای انسان قادر است روی اشیای دور و نزدیک متمرکز شوند که این کار باید به تناوب در طول بیداری فرد تکرار شود، ولی از آنجایی که کاربران برای کار با صفحه نمایش مجبور هستند اغلب اوقات به نزدیک خیره شوند، قدرت تطابق را به مرور از دست میدهند. کار مداوم با رایانه خطرات دیگری نیز به همراه دارد که ابعاد آن به درستی شناخته شده نیست، مانند: خطر انتشار امواج الکترواستاتیک، خطر انتشار امواج نوری و تشعشعات، خطر انتشار گازهای سمی ناشی از گرم شدن قطعات رایانه و... برای مبارزه با این مشکلات، علم نوینی در دنیا مطرح شده است که به ارگونومی یا کارپژوهی برای استفاده بهینه از ماشین در جوامع انسان محور تاکید دارد.
* انزوای الکترونیک
فردگرایی از دیگر آسیبهای زندگی الکترونیکی است که در بطن خود به تدریج ایجاد حصاری برای فرد خواهد کرد که گریز از آن به سادگی میسر نخواهد بود. زندگی الکترونیک خاصیت بینیازی را در آدمها افزایش میدهد و در عوض، تعامل طبیعی در روابط اجتماعی را به شدت خواهد کاست.
تنهایی ناشی از طبیعت کار با وسایل و ابزار الکترونیک از جمله رایانه که دنیای خصوصی و یا مجازی را به ارمغان میآورد، افراد جامعه را هرچه بیشتر به کام خود میکشد و اثرات زیانبار و عمیقی را برجای میگذارد که ابعاد آن به روشنی قابل تبیین نیست. انسان موجودی است اجتماعی، به طور حتم هر آنچه که به این خصیصه او لطمه وارد کند، بخشی از ابعاد شکوفاییاش را در چرخه زندگی طبیعی با مشکل مواجه خواهد ساخت.
جذابیت دنیای مجازی به قدری است که پس از مدتی کاربران زندگی الکترونیک، مصاحبت با دیگران را کم کرده و مانند فرد معتادی که همواره به سوی موادمخدر کشیده میشود در اولین فرصت به سراغ فردیت و ابزار الکترونیکی خود خواهد رفت. برای نمونه به روابط والدین و فرزندان که جزء اولین قربانیان زندگی الکترونیک هستند، میتوان اشاره کرد.
در دنیای الکترونیک، کانون خانواده شدیداً آسیب دیده و اعضای آن از بسیاری منافع طبیعی که نتیجه تعاملهای منطقی آن است، محروم میشوند. در واقع، فردمحوری با سنگ بنای دیجیتالی و مدرن با شدت هر چه تمامتر در حال گسترش است.
* بمباران اطلاعات الکترونیک
با آمدن اینترنت که به تعبیری همه چیز را به شکل الکترونیک در اختیار کاربرانش قرار میدهد و چندین رسانه را به صورت مجتمع در خود گرد آورده است، به شکلی بسیار آرام و خزنده کاربران را دچار خستگی و یا به عبارت بهتر گرفتار سرسام الکترونیک خواهد کرد.
میلیونها سایت، میلیاردها وبلاگ، تریلیونها صفحات اینترنتی و موضوعات گوناگون به یک باره در کمین کاربر نشسته و با اشارهای دهها صفحه حاوی انواع اطلاعات راست و دروغ به سمت استفاده کننده هجوم میآورند.
قدرت پردازش و تجزیه و تحلیل آدمی به هر میزانی که باشد از چنبره این پدیده رهایی نداشته و در آن واحد، صدها و هزاران اشاره او را به سوی خود فرا می خواند.
بدین شکل، انسان ها تبدیل به موجوداتی خواهند شد که از یک سو با گستره و انبوهی از اطلاعات مواجه شده و از سویی دیگر اجازه و امکان تفکر و تعمق و بالطبع پردازش را نخواهند یافت که عارضه طبیعی آن دل نگرانی و خستگی الکترونیک است.
* خشونت الکترونیک:
از جمله غرایز بشری که مانند سایر غرایز در ساختار آدمی نهادینه است، غریزه خشونت است که در اثر ترغیب و رشد دادن آن، انسان را به هیولایی غیرقابل پیشبینی و خارج از تصور تبدیل خواهد کرد.
گذشته از ترویج خشونت در رسانههای ماهوارهای و تلویزیونی، هماکنون دهها هزار سایت روی اینترنت به شکلهای مختلف تبلیغ خشونت میکنند تا از این رهگذر به اهداف مادی خود که سالیانه بالغ بر میلیاردها دلار است، دست یابند.
بسیار بدیهی است که صحنههای خشن در فیلمهای تلویزیونی، سینمایی و بازیهای رایانهای، عملکرد مغز کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد که منجر به تغییرات رفتاری خاصی در آنها خواهد شد.
* اعمال غیراخلاقی الکترونیکی
دستیابی به تصاویر و فیلمهای غیراخلاقی به خصوص برای کودکان و جوانان در بزرگراه اطلاعاتی یا اینترنت از مباحث بسیار جدی و نگران کنندهای است که خانوادهها و سایر اقشار فرهنگی و فرهیخته جوامع را به چالش کشیده است. این موارد ضد فرهنگی و ضداخلاقی الکترونیک که تنها در اینترنت شامل دهها میلیون صفحات الکترونیکی است، کانون خانوادهها و در رأس آن کودکان و جوانان را هدف خود قرار داده است.
* اعتیاد الکترونیک
تحقیقات و آمار نشان میدهد که الگوهای رفتاری اعتیادگونه در بین کاربران دائمی اینترنت وجود داشته و بیوقفه بر تعداد آنها افزوده میشود.
نگرانکنندهترین جنبه اعتیاد به اینترنت، آسیب دیدن کودکان و نوجوانان است که آنها را با ایجاد جذابیت گوناگون در کام خود فرو میبرند.
بدین ترتیب کودکان و نوجوانان به راحتی به سوی بازیهای چند نفره و حتی بخشهای مبتذل آن کشیده میشوند.
اعتیاد به اینترنت ساعتهای بسیار زیادی از طول شب و روز این قبیل افراد را به باد نیستی داده و آنها را به گشت و گذارهای بیهدف میکشاند. کارشناسان استفاده غیرطبیعی از اینـترنـت را اصطلاحاً اعتـیاد به اینترنت مینامند.
علت اعتیاد به اینترنت در بسیاری از این افراد، دستیابی به راهی برای سرکوبی اضطرابها و تنشهای زندگی است.
به گفته پژوهشگران، درصد اعتیاد به اینترنت در افراد منزوی و همچنین افرادی که در ارتباطهای اجتماعی و بین فردی خود مشکل دارند بیش از سایرین دیده میشود. برخی از علائم شناخته شده این اختلالات به شرح زیر هستند: استفاده از کامپیوتر برای خوشگذرانی، شادی یا وقت گذرانی، احساس افسردگی به هنگامی که از کامپیوتر استفاده نمیکنند، صرف زمان طولانی در شبانه روز با کامپیوتر، صرف هزینه زیاد برای نرم افزار، سخت افزار و فعالیتهای مرتبط با آن بدون توجیه منطقی، بیتوجهی نسبت به کار، مدرسه و خانواده.
خواسته و ناخواسته جوامع بشری در آیندهای نه چندان دور شاهد خانههای دیجیتالی خواهند بود. این پدیده نه قابل حذف است و نه امکان مقابله چکشی در قالبهای رایج که منجر به پاک کردن صورت مسأله میشود، راه حلی است اساسی. تنها باید شرایطی فراهم شود که فرهیختگان و متخصصان آن را بشناسند، تجزیه و تحلیل و آسیبشناسی کنند و آنگاه راهکارهای انسان محور ارائه کنند.
میرحسن ولوی
شبکه فنآوری اطلاعات ایران
منبع : روزنامه اطلاعات