دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بزنگاه فتوت | نگاهی به مضمون فتوت در سریال روزی روزگاری

«و گفته‌اند جوانمرد آن بود که بت بشکند چنان‌که در قصه ابراهیم (ع) می‌آید.... و بت هر کس نفس اوست. هر که هوای خویشتن را مخالفت کند او جوانمرد به حقیقت بود.» درونمای اصلی سریال «روزي روزگاري» را می‌توان در مضمون «جوانمردی» یا «فتوّت» یافت.‌‌..
بزنگاه فتوت | نگاهی به مضمون فتوت در سریال روزی روزگاری
بزنگاه فتوت | نگاهی به مضمون فتوت در سریال روزی روزگاری

نويسنده: علیرضا آرام

 «و گفته‌اند جوانمرد آن بود که بت بشکند چنان‌که در قصه ابراهیم (ع) می‌آید.... و بت هر کس نفس اوست. هر که هوای خویشتن را مخالفت کند او جوانمرد به حقیقت بود.» رساله قشیری

می‌توان رفته رفته تسلیم روزگار شد و با این واقعیت کنار آمد که نسل ما هم به نوستالژی خوشامد گفته و در این لحظه از حیات خود، بخشی از وجودش را در آیینه‌ای از خاطرات کودکیش می‌یابد. روزگاری که از «روزی روزگاری» تنها تکیه کلام‌هایش همراه‌مان می‌ماند و در بازی‌های کوی و برزن، گاهی گره‌ای از درگیری روزانه بچه‌های محل باز می‌کرد. روزگاری که سواد بصری مخاطبان در معرفی «ژاله علو» به عنوان «مادر امیرکبیر» خلاصه می‌شد و البته در پی تاثیر همین سریال، چند سال بعد خسرو شکیباییِ «خانه سبز» را همچنان با نام مراد بیک می‌شناختیم.
در آن ایام نه «محمود پاک نیت» و نه «پرویز پورحسینی» و نه «گوهر خیراندیش»، هیچکدام در یاد مخاطب باقی نمی‌ماند و اصلا شبیه این‌چنین روزهایی نبود که سریالی در نیمه راه پخش باشد و بازیگرانش در برنامه‌های بامدادی و شامگاهی سیما به مردم معرفی شوند. با این همه قصۀ روزی روزگاری آن قدر سرراست بود و پند و اندرز‌هایش آن‌قدر واضح و شفاف بود که مخاطبش به آسانی با آن کنار می‌آمد و لایه‌ای معنایی یا کنایه‌ای آن‌چنانی‌ را از دست نمی‌داد.
کودکانی که در طلیعۀ دهه هفتاد، با تکرار «التماس نکن» ‌های بَسیم بیک، سرخوشی منحصر به فردی را تجربه می‌کردند، اکنون در بزنگاه وداع با دوران جوانیشان ایستاده‌اند. نگاه دوباره به این سریال شاید فرصتی باشد برای مرور عمر صاعقه‌وار؛ این‌که امروز در رستۀ کدام یک از آدم‌های سریال ایستاده‌ایم و این‌که مصداق کدام یک از آن تیپ‌ها هستیم و این‌که چقدر تشخص یافته و منحصر به فرد شده‌ایم، بخشی از پرسش‌هایی است که می‌تواند آب سردی باشد برای فرونشاندن حرارت نوستالژیک‌ سریال. همچنان‌که مرور خطوط داستانیِ سریال و تحلیل هرکدام از شخصیت‌ها و توجه به ترفند‌ها و تعلیق‌های روایی و بازسازی ذهنی کات‌ها و جامب‌ها و دیزالوهای آن، دمیدن دوباره‌ای بر‌‌ همان حرارت نوستالژیک خواهد بود. البته این بار با حسرتی مضاعف بر حال و روز این روزهای سیما و سینمای ایران!
درونمای اصلی این سریال را می‌توان در مضمون «جوانمردی» یا «فتوّت» یافت.‌‌ همان قصه کهن متون ادب فارسی، که در داستان «فُضَیل عَیاض» جلوۀ تام و تمامی یافته است. معروف است که فضیل در کمین قافله‌ حجاج بود که از آن میان ندایی برخاست و کلام خداوند را زمزمه کرد که:

 «أَ لَمْ یَأْنِ لِلَّذِینَ آمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِکْرِ اللَّهِ»

 و فضیل به همین ندای الهی پاسخ گفت، طریق توبه در پیش گرفت و در پی جبران مافات برآمد. این‌که پیش از آن ندا کدام سیره فتوت‌مآبانه فرصتی این‌چنین را برای فضیل مهیا ساخت، در روایتی از تذکره الاولیاء آمده است:
 «یک روز کاروانی شگرف می‌آمد و یاران او کاروان گوش می‌داشتند. مردی در میان کاروان بود، آواز دزدان شنوده بود. دزدان را بدید. بدره زر داشت تدبیری می‌کرد که این را پنهان کند، با خویشتن گفت بروم و این بدره را پنهان کنم تا اگر کاروان بزنند، این بضاعت سازم. چون از راه یکسو شد، خیمه فضیل بدید. به نزدیک خیمه او را دید بر صورت و جامعه زاهدان، شاد شد و آن بدره به امانت بدو سپرد. فضیل گفت برو در آن کنج خیمه بنه. مرد چنان کرد و بازگشت به کاروان.‌گاه رسید کاروان زده بودند، همه کالا‌ها برده و مردمان بسته و افکنده. همه را دست بگشاد و چیزی که باقی بود جمع کردند و برفتند. آن مرد به نزدیک فضیل آمد تا بدره بستاند. او را با دزدان نشسته و کالا‌ها قسمت می‌کردند. مرد چون چنان بدید گفت بدره زر خویش به دزد دادم. فضیل از دور او را بدید، بانگ کرد. مرد چون بیامد گفت: چه حاجت است؟ گفت: همانجا که نهاده یی برگیر و برو. مرد به خیمه در رفت و بدره برداشت و برفت. یاران گفتند آخر ما در همه کاروان یک درم نقد نیافتیم، تو ده هزار درم باز می‌دهی؟ فضیل گفت این مرد به من گمان نیکو برد؛ من نیز به خدای گمان نیکو برده‌ام که مرا توبه دهد. گمان او راست گردانیدم تا حق گمان من راست گرداند.»

خارج از فضای نوستالژی‌ها و با نگاهی به مضمون سریال «روزی‌ روزگاری»، می‌توان روایتی تازه از حکایت فضیل را الگویی برای ایدۀ این فیلم‌نامه دانست. الگویی که البته به قامت درام امروزی درآمده و با اقتضائات شخصیت‌پردازی جزءکاوانه نویسندگان دوران مدرن، به فُرمت یک اثر سینمایی درآمده است. حتی در حواشی نسبتا آزاد، می‌توان ردپایی از «ژانر جاده» را هم در این سریال مشاهده کرد. از این جهت که همه اتفاقات در صحرا و با دور تند می‌گذرند و با هر سکانس می‌توان یک آدم تازه را با خلق و خو، تکیه کلام، پیشینه یا وجه شهرتی منحصر به فرد مشاهده کرد که از قضا داستان را هم تا حدودی به پیش می‌برد.
قصۀ این سریال را می‌توان چنین بیان کرد که شخصیتی راهزن که به جهت حرکات سریع و مهارت‌های دست بالا و تمرکز اطمینان‌بخش خود همواره در کارش توفیق دارد، در پی ملاقات با راهزنی توبه کرده (قلی خان)، از در فتوت وارد شده و حق نان و نمک را نگه می‌دارد. این حفظ حرمت به بهای از دست دادن یک محمولۀ تمام شده و در ادامه، قوت این راهزن به خُردی می‌گراید. او در نبردی سرنوشت‌ساز رقابت را وا می‌نهد و در هیبتی آش و لاش شده به خیمۀ پیرزنی جهان دیده و مصائب چشیده وارد می‌شود. باقی قصه با صبوری تمام روایت می‌شود؛ ضربان تحول این شخصیت به موازات حکایت سرکشی راهزن رقیب ادامه می‌یابد و مرادبیکی که رفته رفته زیستن در میان انسان‌ها به مثابه هم‌نوعانش را تجربه کرده است، بر زین اسب می‌نشیند و با پیراستن صحرا از راه‌زنی به کلی عاری از مرام و فتوت، طریق توبه‌ای خودآگاه و ماندگار را در پیش می‌گیرد.
شاید بتوان ظاهر شدن یک پیرزن در نقش پیر و مراد و سایه سنگین او و تعالیمش بر وقایع سرنوشت‌ساز داستان را وجه خلاقانه‌ و مبتکرانه‌ای دانست که این قصه را از الگوهای آشنا متمایز ساخته است. با این همه در هر خط و نمای این اثر می‌توان رد پایی از بزنگاه‌های فتوت را یافت؛‌‌ همان نقط مرزی که از «کِرکِگور تا یاسپرس و هایدگر» همواره «وجود» انسان و نحوه زیستن او در این جهان را مبتنی بر حسن انتخابش در این لحظات دانسته‌اند. لحظه انتخاب میان دو گرایش: زیست اصیل و متمایل به سوی مبدأ و منتهای هستی، یا برساختن بت‌ها و تنیدن پیله‌ها در ظرف ذهن و در مسیر نحوه‌ای دیگر از تفسیر هستی!‌‌ همان بزنگاهی که ابراهیم نبی را در جایگاه الگویی همیشه تکرار شونده در قصه اهل مروّت نشانده است. بزنگاه فتوت و لحظه محو شدن در دریای ایمان...

منبع:فیلم نوشتار

مقاله

نویسنده علیرضا آرام

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS