دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسلام هراسی؛ تصویر غلط غربی ها از اسلام

No image
اسلام هراسی؛ تصویر غلط غربی ها از اسلام

كلمات كليدي : اسلام هراسي؛ تصوير غلط غربي ها از اسلام

نویسنده :

مقوله «اسلام هراسی» زیر مجموعه نگاه غربی به اسلام است. اولین برخوردهای جدی جهان غرب با پدیده‌ای به نام اسلام در جنگ‌های صلیبی رخ داد که سبب ایجاد پس زمینه ای در هنر و ادبیات غرب و زمینه ساز بستری برای اسلام هراسی شد. در همین راستا می‌توان به حادثه 11 سپتامبر اشاره کرد که جرج بوش پس از این حادثه سخن از جنگ‌های صلیبی گفت و در واقع میان حادثه 11 سپتامبر و جنگ‌های صلیبی پیوند برقرار کرد.

پس از مقوله جنگ‌های صلیبی، دومین عرصه‌ای که غرب با اسلام برخورد جدی داشت در آندلس بود. حضور مسلمانان از قرن دوم تا قرن هفتم هجری در آندلس اسپانیا و برخورد اروپائیان با آنها در این منطقه با هدف خارج کردن آنها از اسپانیا، پس زمینه‌ای دیگر در ارتباط با پدیده اسلام هراسی محسوب می‌شود.

سومین پس زمینه اسلام هراسی ناشی از مباحث و مطالعات مستشرقین است. مستشرقین، شرق را به عنوان یک کلیت، موضوع مطالعه خود قرار دادند و در واقع تصویری از جوامع اسلامی ترسیم کردند که باید در بحث از اسلام هراسی مورد توجه قرار گیرد. آنچه ما در جهان امروز می‌بینیم، ناشی از گزارشی کارشناسانه از وضعیت اسلام نیست. تصویری که در سه دهه اخیر از اسلام ارائه شده، تصویری خوفناک است. البته آنچه سبب تشدید اسلام هراسی شده، ظهور و بروز تروریسم در خاورمیانه است که به اروپا نیز سرایت کرده است. بدیهی است که منشا این تروریسم خود غربی‌ها هستند. پدیده اسلام هراسی ابعاد مختلفی دارد. در نگاه حکومتی به اسلام، غربی‌ها می‌کوشند اسلام را به عنوان دشمن غرب نشان دهند.

موضعگیری‌های شخصی نسبت به اسلام در غرب یکی از عواملی است که موجب اسلام هراسی می‌شود. این امر به جایی می‌رسد که فیلمی مانند فتنه ساخته می‌شود یا کاریکاتورهایی علیه پیامبر اسلام در نشریات منتشر می‌شود. همچنین رسانه‌ها وارد عمل می‌شوند و به این اسلام هراسی دامن می‌زنند تا آنجا که سینمای اسلام هراسانه تبدیل به ژانری در سینمای غرب می‌شود و حتی در قالب بازی‌های رایانه ای نیز خود را نشان می‌دهد تا بر کودکان نیز تاثیر بگذارد.

مسائل دیگری نیز وجود دارند که به امر اسلام هراسی در غرب دامن می‌زنند. یکی از این موارد موازنه جمعیت در کشورهای غربی است. به عنوان مثال به علت رشد کم جمعیت در برخی کشورها، شاهد سیل مهاجرت مسلمانان به این کشورها هستیم که سبب شده رشد مسلمانان در اروپا افزایش یافته و جمعیت اصلی اروپا کاهش یابد. همچنین در کشورهایی مانند اتریش و آلمان شاهد افزایش جمعیت گروندگان به اسلام هستیم که این موارد سبب افزایش هراس نسبت به اسلام می‌شود.

پیامد دیگر اسلام هراسی این است که اروپا روابط خود را بر پایه این نگاه غلط نسبت به اسلام تنظیم کرده است. در نتیجه پدیده اسلام هراسی سبب رفتاری امپریالیستی از سوی غرب با جهان اسلام شده است. از همین رو مسلمانان باید بکوشند خود را به غربی‌ها بشناسانند و با ایجاد کانال‌های ارتباطی با شهروندان غربی این تصویر غلط را اصلاح کنند. توجه به بحث توریسم برای مقابله با اسلام هراسی نیز اهمیت بسیاری دارد چرا که توریست‌هایی که به ایران می‌آیند دیگر دچار اسلام هراسی نخواهند شد. همچنین ایجاد موج‌های فرهنگی از جمله راهکارهای دیگر در مواجهه با پدیده اسلام هراسی است که شامل انتشار کتاب‌های مختلف در غرب، تولید انیمیشن‌هایی براساس داستان‌های شاهنامه و مثنوی معنوی، انتشار آثار موسیقی اصیل و نیز توجه ویژه به صنایع دستی است.

غرب روابط خود را بر پایه نگاهی غلط نسبت به اسلام تنظیم کرده است. مسلمانان باید بکوشند خود را به غربی‌ها بشناسانند و تصویر غلط غربی‌ها از اسلام و مسلمانان را اصلاح کنند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آيين زمامداری در سيره ي حكومتی اميرالمومنين علی عليه السلام

فتوحات خلفای پیش از امیرمومنان علی علیه السلام سرزمینی وسیع و پهناور برای حکومت ایشان به ارث گذاشت (که شامل تمام کشورهای کنونی شبه جزیره، ایران، عراق، شامات کنونی، مصر و...) زمامداری موفقیت آمیز ایشان برآن سرزمین با ابزار و سایل و سطح فرهنگی آن زمان می تواند بهترین الگوی زمامداری برای ما شیعیان ایشان باشد.
No image

برخورد با استهزاء گران از ديدگاه قرآن

آياتي كه در قرآن از استهزا به ميان آورده بيشتر مربوط به حوزۀ عقيده و دين بوده كه در آن دشمنان، انبياي الهي، مومنان، وحي، آيات قرآن، احكام عبادي، معاد، پيامبران و حتي خداوند را به تمسخر گرفته و از استهزا به عنوان حربه اي براي رويارويي با دين الهي بهره مي جستند
No image

تربيت توحيدی در سیره اهل بیت پیامبر (صلوات الله علیهم)

سیرۀ پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم در تربیت اعتقادی در زمینۀاصل توحید دارای مراحل سه گانۀ تبیین، توصیف و تثبیت بوده است.اولا:در مواجهه با اکثریت مردم اصل وجود خدا را مفروض گرفته اما در برابر عقاید انحرافی از دلایل روشن و قوی استفاده می کردند. ثانیا: در مقام معرفی خدا تاکید بر بیان صفات خدا می کردند با رعایت سطح فکری مخاطب. ثالثا: برای ارتقا و رشد ایمان فرد را به ارتباط با خدا و حفظ و تقویت ارتباط با خدا دعوت می کردند.
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهی هر چند اجمالی به آیات و روایاتی كه در مورد فرزند وارد شده، می توان به نگرش عمیق اسلام درباره فرزند و جایگاهش در اندیشه اسلامی پی برد. فرزندان نعمت های الهی نزد والدین اند، هم می توان آنها را بر انجام اعمال ناشایست و خلاف فطرت الهی شان به خاك ذلّت و پستی نشاند.

پر بازدیدترین ها

No image

سیره ی نبی مکرم اسلام صلّی الله علیه و آله در تغییر نام افراد

هرکس تاریخ زندگانی نبی مکرّم اسلام حضرت محمّد مصطفی صلی الله علیه و آله را مطالعه نماید درمی یابد که ایشان در موارد متعدد، نام افراد شهرها را عوض می نموده اند. امام صادق علیه السلامنیز در این باره می فرمایند: پیامبر نام های زشت شهرها و اشخاص را تغییر می دادند
No image

فلسفه امتحان از دیدگاه قرآن و روایات معصومین

امتحان در فرهنگ قرآن، قرار دادن انسان ها در بستر حوادث گوناگون تلخ و شیرین با هدف رسیدن آنان به كمال لایق خویش است و در آیات پرشماری با واژه های یاد شده و غیر آنها مطرح گردیده است.
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهی هر چند اجمالی به آیات و روایاتی كه در مورد فرزند وارد شده، می توان به نگرش عمیق اسلام درباره فرزند و جایگاهش در اندیشه اسلامی پی برد. فرزندان نعمت های الهی نزد والدین اند، هم می توان آنها را بر انجام اعمال ناشایست و خلاف فطرت الهی شان به خاك ذلّت و پستی نشاند.
No image

عدالت اجتماعی در حکومت امام علی (ع)

عدالت اجتماعي به عنوان يک مفهوم جامع و همه جانبه در سياست گذاري يک حکومت و يک نظام وسيع بين المللي، براي اولين بار در تاريخ، از طرف امام علي (ع) و پس از شکست امپراطوري هاي روم و ايران و فتوحات مسلمين در قاره هاي آسيا و افريقا پايه گذاري شد. از ديدگاه امام علي (ع)، عدالت اجتماعي يک اصل همگرا و مشروع حکومتي است و همه ي ابعاد سياسي، اقتصادي اداري و سازماني را در بر دارد.
Powered by TayaCMS