دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

میانجی‌گری روباه

سیاست ابتدایی انگلیسی‌ها، پس از آغاز جنگ‌های ایران و روسیه تزاری در دوره فتحعلی‌شاه، تداوم جنگ بود.
میانجی‌گری روباه
میانجی‌گری روباه

سیاست ابتدایی انگلیسی‌ها، پس از آغاز جنگ‌های ایران و روسیه تزاری در دوره فتحعلی‌شاه، تداوم جنگ بود. آن ها تصور می‌کردند ادامه جنگ، به استقرار بخشی از نیروهای نظامی و توان مالی روسیه، در مرزهای آسیایی‌اش منجر می شود و از سیاست‌های تهاجمی و توسعه‌طلبی این کشور در اروپا جلوگیری می‌کند. به همین دلیل، در ابتدا با دادن وعده‌های مختلف، ایران را به ادامه جنگ ترغیب می‌کردند. اما این سیاست عمر چندانی نداشت؛ چرا که انگلیس، پس از مدتی، برای مقابله با توسعه‌طلبی‌های ناپلئون، با روسیه کنار آمد و از این به بعد، حفظ قدرت روسیه، در دستور کار انگلیسی‌ها قرار گرفت. آن ها برای دست یابی به هدف شان، با وجود تعهداتی که به ایران داده بودند، کارشکنی‌هایی را آغاز کردند؛ با اختلالی که در وظایف مستشاران نظامی به‌ وجود آوردند، در بحث تأمین لجستیکی سپاه ایران و پشتیبانی توپخانه‌ها از میدان جنگ، اختلال به‌ وجود آوردند. این اقدامات، باعث شد ایران در نبرد «اصلاندوز»، شکست سختی از روسیه تزاری بخورد و سپاه تزار، در داخل خاک ایران پیشروی کند. در این مرحله، انگلیسی‌ها که تضعیف بیشتر ایران را نمی‌خواستند، نقش میانجی را بر عهده گرفتند و حاضر شدند تا زمینه مذاکرات بین دو طرف را فراهم کنند. سرگور اوزلی، نماینده انگلیس در مذاکرات، بعدها در خاطراتش بیان کرد که در جریان مذاکرات، بیش از آن که بخواهد نقش میانجی دو طرف را برعهده بگیرد، تمام سعی خود را برای حفظ منافع دولت بریتانیا به‌ کار بسته است. انگلستان با توجه به همسایگی ایران با هند و تجربه لشکرکشی‌های گذشته ایران در زمان نادر، به این منطقه، تلاش کرد تا ایران را تضعیف و با جدایی بخش‌های حاصلخیز و اقتصادی ایران و تحمیل غرامت جنگی سنگین و حذف تعرفه‌های گمرکی به نفع روسیه، بنیان‌های اقتصاد ایران را نابود کند. در واقع، هدف انگلیس این بود که ایران نتواند به یک کشور رو به توسعه تبدیل شود. از این رو، در این قرارداد، بنیان های اقتصادی ایران را هدف قرار داد. برای نمونه، انگلیسی‌ها با فراهم کردن زمینه‌های تسلط روس‌ها بر بازار ایران و همچنین، بعد از قرارداد گلستان، با عقد قراردادی بین ایران و دولت خود که راه نفوذ اقتصادی بریتانیا به ایران را فراهم می‌کرد، باعث شد تا در عمل، در دهه‌های آینده، امکان رشد طبقه تولیدکننده از ایران گرفته شود و این کشور، همچنان در مناسبات قبیله ای دست و پا بزند.

روزنامه خراسان

تاریخ: یکشنبه 23 مهر ماه 1396

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.
Powered by TayaCMS