دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نظریه قطاعی

No image
نظریه قطاعی

كلمات كليدي : نظريه قطاعي، جامعه شناسي شهر، منطقه پيراموني، هومر هويت

نویسنده : سمانه خالدی

نظریه قطاعی یکی از نظریات مطرح شده در جامعه‌شناسی شهری است. “هومر هویت” از شاگردان جامعه‌شناس معروف، “رابرت پارک”، این نظریه را مطرح کرده است. وی 142 شهر در آمریکا را مورد مطالعه قرار داد، و نهایتاً نتیجه گرفت که الگوی توسعه شهر بر مبنای قطاعهای گوناگون است. "هویت" در نظریه شهر قطاعی، فرض کرد که شهرها از قطاعهایی تشکیل شده‌اند، که پیرامون مرکز آن توسعه می‌یابند و هر قطاع بطور جداگانه، به مسکن، امور تجاری، تفریحی و صنعتی اختصاص می‌یابد.

"هویت" معتقد بود که قیمت منطقه قطاعها، متفاوت است و معمولاً قیمت زمین و اجاره در یک یا چند قطاع بیرونی بیشتر است. در برخی موارد منطقه‌ای که از هسته مرکزی تا بیرون ادامه یافته، منطقه ارزان قیمت است و هر چه جمعیت شهرها اضافه شود، بخشهای گران‌قیمت به قسمت بیرونی قطاع حرکت می‌کنند. منطقه‌های اعیان‌نشین همه در اثر مهاجرت گروه‌های کم درآمد، کم‌کم به ویرانه مبدل می‌شوند و افرادی که ثروتمند هستند، مناطق دیگری را برای زندگی انتخاب می‌کنند. به این ترتیب "هویت" معتقد بود که مناطق قطاعی گران‌قیمت، عمدتاً پیرامون شهر قرار گرفته و مناطق صنعتی نیز در اطراف دره، رودخانه و خطوط راه‌آهن واقع می‌شوند. اما در دهه‌های اخیر مناطق صنعتی و کارخانه‌ها نیز به حاشیه‌های شهرها رفته‌اند. بطور خلاصه "هویت" معتقد است؛ قیمت زمین و اجاره در مناطق بیرونی شهر بیشتر است، اگر چه بخشهای صنعتی تجاری و مسکونی و شاهراه‌ها و رودخانه‌ها و.... به یکدیگر متصل هستند، ولی شهر، توسعه بیرونی می‌یابد و از چهار جهت شمال، جنوب، شرق و غرب توسعه پیدا می‌کند. شهر همچون یک ستاره است که شعاعهای آن در امتداد خطوط حمل و نقل شکل می‌گیرند. «بسیاری از شهرهای اولیه و کنونی هم در این قالب قرار می‌گیرند. توسعه حمل و نقل و ارتباطات تا اندازه زیادی قشرهای مختلف اجتماعی و بخش‌های مختلف شهری را به هم نزدیک کرده و تحت تاثیر قرار داده و هم ترکیب جدیدی از فرهنگ را بر جای گذاشته است. چنین تغییر و جابه‌جایی امروزه در بسیاری از شهرهای جهان به چشم می‌خورد؛ تنها شاید برخی شهرهای کمتر توسعه یافته باشند که مدل قطاعی خود را حفظ کرده باشند. نظیر برخی شهرها در آفریقا.»[1]

مقاله

نویسنده سمانه خالدی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS