دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نقش و جایگاه مساجد؛ گرفتار در غبار فراموشی

No image
نقش و جایگاه مساجد؛ گرفتار در غبار فراموشی پیامبر اکرم پس از بنیانگذاری نظام نوین اسلامی در مدینه، به منظور مداخله مسلمانان در شیوه حکومت و آگاه ساختن آنان با اهداف سیاسی اسلام ، مسجد را که مرکزی عمومی و محل تجمع مسلمانان برای ادای فرایض دینی بود ، به عنوان پایگاه حکومت و نهاد سیاسی اسلام برگزید .
آن حضرت در مسجد اصول سیاسی اسلام را ، به ویژه در اموری که می دانست مسلمانان از نظریات و تجربیات مفیدی برخوردارند ، به شورا می گذاشت، در متون تاریخی آمده است که پیامبر اسلام برای اتخاد مواضع مناسب در جنگ بدر ، در یکی از مساجد اطراف مدینه به نام مسجد "عرق الظبیه" با اصحاب به مشورت پرداخت و همچنین برای رفتن به جنگ احد در مسجد مدینه با مسلمانان تبادل نظر کرد .
حضرت محمد(ص) مقدمات فکری و اجتماعی بیشتر غزوات را در مسجد فراهم می کرد. آن حضرت با ایراد خطبه های گرم و پرشور ، مسلمانان را به جبهه های نبرد اعزام و به گفته ابن هاشم، پیامبر و اصحاب برای حضور در غزوه احد روز جمعه پس از پایان نماز از مسجد حرکت کردند .
بر اساس مستندات تاریخی، فرستادگان قبایل و سران مختلف نیز که برای برخی از مذاکرات با پیامبر به مدینه می رفتند، در مسجد با حضرت دیدار می کردند .
جریان ملاقات آن حضرت با نمایندگان قبیله "ثقیف" در مسجد مدینه از جمله رویدادهای مهم آن عصر است که بیشتر مورخان به تفصیل به شرح آن پرداخته اند . چنانکه واقد می گوید : پیامبر دستور داد سه سایبان از شاخ وبرگ درخت خرما در مسجد بسازند و ایشان د ر آن سایبان ها شبها تلاوت قرآن اصحاب را می شنیدند و شاهد عبادت آنان بودند . همچنین هنگام نمازهای واجب ، شاهد صفوف نماز مسلمانان بودند. نمایندگان چند روزی در آنجا ماندند تا به دعوت رسول خدا اسلام آورند .
مساجد می توانند به عنوان کلاس های کمک آموزشی، بخش عظیمی از نیازهای آموزشی جوانان را برطرف کنند وهمچنین با ارائه مطالبی در مورد زندگی خانوادگی می توان به نحوی شایسته در سازندگی زندگی انسان ها نقش داشت .
امروزه با فعال شدن رسانه های مختلف اطلاع رسانی مساجد از این رسالت خود که از ابتدا با آنان بوده، بسیار دور شده اند و بسیار ضروری است که با برنامه ریزی های دقیق، این نقش مساجد را زنده و فعال کرد .
باید بدانیم بخش عظیمی از تعلیم وتربیت و سازندگی از طریق مساجد به خوبی انجام می شود و در صورت تقویت این پایگاهها می توان آثار و تبعات بسیار مثبت وارزنده آن را در جامعه شاهد بود .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

بسته فرهنگی امام مهدی تولید شد

بسته فرهنگی امام مهدی تولید شد

به گزارش خبرگزاری فارس، به نقل از اداره کل روابط عمومی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، این بسته فرهنگی شامل 5 پوستر تزئینی با طرح هایی از اشعاری درباره حضرت مهدی (عج) از قیصر امین پور، دعای فرج و دعای نیمه شعبان است.
Powered by TayaCMS