دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فقر نتیجه رفتار انسان

پرسش: بر اساس آموزه‌های وحیانی آیا پدیده فقر منشأ طبیعی و ذاتی دارد یا اینکه تحمیلی و عارضی است و به نوع عملکرد و کنش و رفتار خود انسان بر می‌گردد؟ لطفاً به نحو اجمال توضیح دهید.
فقر نتیجه رفتار انسان
فقر نتیجه رفتار انسان

پرسش: بر اساس آموزه‌های وحیانی آیا پدیده فقر منشأ طبیعی و ذاتی دارد یا اینکه تحمیلی و عارضی است و به نوع عملکرد و کنش و رفتار خود انسان بر می‌گردد؟ لطفاً به نحو اجمال توضیح دهید.

پاسخ: از دیر زمان صاحبان قدرت و ثروت به اشکال مختلف، با بیان فلسفه‌های گوناگون سعی کرده‌اند این باور را در اذهان مردم به وجود آورند که امکانات و منابع جامعه محدود و نیاز انسان‌ها نامحدود است. بنابراین به طور طبیعی عده‌ای از دسترسی به نیازمندی‌های زندگی محروم خواهند بود، و در اینجا پسندیده این خواهد بود که هر کس به هر آن چه طبیعت به او عطا کرده است راضی باشد و قبول کند که فقیر و گرسنه ماندن عده‌ای بهتر از فقر عمومی است. بنابراین، نه فقرا به دیده ظلم و خیانت به اغنیا بنگرند و نه اغنیا از حضور تهیدستان و محرومین آزرده خاطر گردند، چون مسابقه‌ای که یک جایزه بیشتر ندارد، تنها یک نفر کامیاب خواهد داشت. (ظهور و سقوط لیبرالیسم، ترجمه عباس مخبر، ص 374-390)

بر اساس آموزه‌های اسلام، خداوند متعال طی آیات متعددی، تفکر «فقر طبیعت» را باطل دانسته و ریشه همه بدبختی‌ها و پدیده فقر را نه در کمبود امکانات و خست طبیعت، بلکه در اعمال زشت و ظالمانه انسان‌ها می‌داند، و طی پنج مرحله آنها را بیان می‌کند.

مرحله اول: خداوند متعال وعده داده است که روزی هر جنبنده‌ای را فراهم می‌کند: «هیچ جنبنده ای در زمین نیست مگر اینکه روزی او بر خداست. او قرارگاه و محل رفت و آمدش را می‌داند، همه این‌ها در کتاب آشکاری ثبت است. (هود-6)

مرحله دوم: خداوند به عنوان یک سنت همیشگی اعلام نموده است که به هیچ وجه از وعده خود تخلف نمی‌کند (ان الله لایخلف المیعاد- رعد-31)

مرحله سوم: خداوند راه کسب روزی را نشان داده و به انسان‌ها پیام داده است که خزاین روزی همه به دست خداست و او اندازه روزی همه را می‌داند. (حجر-19)

مرحله چهارم: به انسان‌ها خبر داده است هر آن چه برای زندگی لازم دارید به اندازه فراوان آماده است.

«خداوند همان کسی است که آسمان‌ها و زمین را آفرید و از آسمان آبی فرستاد و با آن میوه‌های (مختلف) را برای روزی شما (از زمین) بیرون آورد... و از هر چیزی که از او خواستید (نیازمند بودید) به شما داد و اگر نعمت‌های خدا را بشمارید هرگز آنها را شماره نتوانید کرد. (ابراهیم-32)

مرحله پنجم: در این مرحله خدای متعال روشن ساخت که اگر گروهی به روزی خود نمی‌رسند و فساد و بدبختی به وجود می‌آید، این نتیجه اعمال ناشایست خود انسان هاست: «فساد در خشکی و دریا به خاطر کارهایی که مردم انجام داده اند آشکار شده است، خدا می‌خواهد نتیجه بعضی از اعمالشان را به آنها بچشاند، شاید (به سوی حق) باز گردند. (روم- 41) بنابراین بر اساس تعالیم اسلام و آموزه‌های وحیانی خداوند وعده کرده است روزی انسان‌ها و همه موجودات را تأمین نماید، و هر گونه کاستی و کمبود، ناشی از اعمال و رفتار خود انسان‌هاست. در نتیجه فقر و تنگدستی گروهی از انسان‌ها نه به خست طبیعت بلکه به رفتار خود آنان یا گروهی دیگر از انسان‌ها مرتبط است و پدیده فقر نه حقیقتی ذاتی و حتمی بلکه پدیده‌ای عارضی و تحمیلی است و به عملکرد و کنش و رفتار خود انسان‌ها برمی گردد. بر همین اساس علی(ع) می‌فرماید:

«ما جاع فقیر الابما منع غنی»

هیچ فقیری گرسنه نماند مگر آنکه توانگری از دادن حق او ممانعت کرد. (نهج البلاغه، حکمت 320)

همچنین آن حضرت در جایی دیگر می‌فرمایند:

«ان الناس ما افتقروا و لااحتاجوا ولاجاعوا و لاعروا الابذنوب الاغنیاء»

همانا مردم جز در اثر گناه ثروتمندان، فقیر و محتاج و گرسنه و برهنه نمی‌شوند. (الحیاه ، ج4، ص329)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ماهواره و تربیت با رویکرد آگاهی‌بخشی

ماهواره و تربیت با رویکرد آگاهی‌بخشی

چیزی که در حوزه جنگ نرم به‌عنوان ابزارآلات فرهنگی بیشتر استفاده می‌شود؛ بحث سینما، مطبوعات، نرم‌افزارهای مبتنی بر تلفن همراه مانند همین واتس‌آپ، وایبر، تانگو، لاین و... است.
روش سلبی به مثابه روش فطری در تبلیغ دینی

روش سلبی به مثابه روش فطری در تبلیغ دینی

هدف این مقاله، بررسی ویژگی‌های روش تبلیغ «سلبی» و«پرهیزی» با تکیه بر مفاهیم قرآنی «تزکیه» و« ذکر»، و مقایسه آن با روش‌های «تجویزی» و «تحمیلی» در تبلیغ دینی است. با مقایسه همانندی‌ها و ناهمانندی های این دو روش (سلبی و فطری، در برابر تجویزی و ایجابی) مشخص می‌شود که در رویکرد سلبی، مبلغان به جای «دین‌دهی» از بیرون، باید تلاش کنند تا مخاطبان با مداخله و مکاشفه خود بر مبنای اصل «دین‌یابی» از درون، پی به ارزش‌های دینی ببرند.
صفات و ویژگی‌های تربیتی مبلغان از منظر قرآن کریم

صفات و ویژگی‌های تربیتی مبلغان از منظر قرآن کریم

تبليغ در قرآن به بلاغ، بيان، تبيين آمده و بیان‌ شده که يكي از وظايف مقدس و مهم انبياء، علماء، متفكران، دانايان و مصلحان است. با این زمینه، سؤال اساسی این خواهد بود که مبلغان برای چنین رسالت و وظیفه‌ مهمی باید دارای چه صفات و ویژگی‌هایی باشند؟
چیستی، چرایی و چگونگی تربیت تبلیغی

چیستی، چرایی و چگونگی تربیت تبلیغی

معنایی که از عبارت تربیت تبلیغی به ذهن متبادر می‌شود، این است که یک مبلغ باید به‌گونه‌ای تبلیغ کند که حاصل آن، تحقق امر تربیت در وجود متربی باشد. پس اگر تبلیغات به‌گونه‌ای انجام شود که این مهم میسر نگردد، نمی‌توان گفت که «تربیت تبلیغی» صورت گرفته است، بلکه می‌توان گفت که «آموزش تبلیغی» انجام شده است.
ضرورت و قلمرو «فقه‌ فرزندپروری» در تربیت دینی

ضرورت و قلمرو «فقه‌ فرزندپروری» در تربیت دینی

فرزندپروری از ابتدای خلقت مورد ابتلای والدین بوده و سبک‌های آن نیز در دهه‌های اخیر مورد توجه‌ی علومِ رفتاری قرار گرفته است. فرزندپروری فقهی و ابتناء سبکی از فرزندپروری بر احکامِ فقهی، ایده‌ای است که نوشتار پیش‌رو به دنبالِ تبیینِ ضرورت و قلمرو آن است
Powered by TayaCMS