دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تحول علوم قرآنی در پرتو نهضت باقرالعلوم(ع)

دوران امامت امام محمدباقر(ع)، دوره‌ای مهم و بسیار حساس بود.
تحول علوم قرآنی در پرتو نهضت باقرالعلوم(ع)
تحول علوم قرآنی در پرتو نهضت باقرالعلوم(ع)

دوران امامت امام محمدباقر(ع)، دوره‌ای مهم و بسیار حساس بود. تلاش‌های امام سجاد(ع) برای آشنا کردن دوباره مسلمانان با آموزه‌های ناب اسلامی، شرایط را برای ارائه گسترده‌تر معارف دینی فراهم کرده بود و امام باقر(ع) توانستند با مدیریت مناسب شرایط، از فضای به وجود آمده برای ترویج اسلام ناب و زدودن غبار انحرافات، بهترین بهره را ببرند. یکی از عرصه‌های مهمی که آن حضرت در آن به فعالیت پرداختند، حوزه تفسیر بود. تعداد متنابهی از احادیث و روایات مربوط به تفسیر کلام وحی، از ناحیه امام پنجم شیعیان(ع) صادر شده است. آن‌چه در پی می‌آید، فرازهایی از کتاب ارزشمند «حیات فکری و سیاسی امامان شیعه(ع)» ، تألیف استاد «رسول جعفریان» است که در آن، ضمن اشاره به ویژگی‌های دوران امامت امام باقر(ع)، شرحی از تلاش‌های آن حضرت برای ارائه مفاهیم ناب دینی در حوزه‌های مختلف و از جمله تفسیر، ارائه شده است.

گنجینه حدیثی باقرالعلوم(ع(

با نگاهی کوتاه به مستندات فقهی و تفسیری شیعه، به خوبی می توان دریافت که بخش زیادی از روایات فقهی، اخلاقی و تفسیری شیعه، از امام باقر علیه السّلام نقل شده است. وسائل الشیعه و کتاب‌های تفسیری مانند «البرهان» از بحرانی و «صافی» از فیض کاشانی، در برگیرنده احادیث زیادی در زمینه تبیین مسائل فقهی و توضیح آیات قرآن و شأن نزول آن هاست که از آن حضرت، روایت شده است. علاوه بر این‌، مقدار زیادی اخبار تاریخی درباره امیرالمؤمنین(ع) و جنگ صفین نیز از امام باقر علیه السلام نقل شده است. همچنین، در زمینه اخلاقیات، جملات گهربار و پرمغزی از امام باقر علیه السّلام روایت شده است؛ جملات قصاری که در نهایت زیبایی، برخاسته از روح عصمت و کمالات درونی امام(ع) است. اربلی نوشته که اخبار انبیا، فراوان از امام باقر علیه السّلام نقل شده است و مردم، اخبار مُغازی (جنگ‌های پیامبر اسلام(ص)) را از ایشان نقل کرده اند و در احکام و مناسک حج، به آن‌چه ایشان از رسول خدا صلّی ا... علیه و آله نقل کرده است، استناد کرده اند. در این باره، «ابوزهره» می نویسد: «و کان رضی‌ا... عنه مفسّرا للقرآن و مفسّرا للفقه الاسلامی؛ مُدرکا حکمه الاوامر و النواهی فاهما کل الفهم لمرامیها؛ آن حضرت مفسر قرآن و مبیّن فقه اسلامی بود و فلسفه اوامر و نواهی را درک می کرد و از هدف آن به کمال آگاه بود.» او در زمینه اندیشه ها و جملات اخلاقی و اجتماعی امام باقر(ع) می نویسد: «و لکمال نفسه و نور قلبه و قوة مدارکه أنطقه ا... تعالی بالحکم الرائعه و رویت عنه عبارات فی الاخلاق الشخصیه و الاجتماعیه ما لو نظم فی سلوک لتکون منه مذهب خلق سام؛ به خاطر کمال نفسانی و روشنی قلب و قدرت درکش، خداوند حکمت‌های اعجاب انگیزی بر زبان او جاری کرد و عباراتی درباره اخلاق شخصی و اجتماعی از آن حضرت روایت شده که اگر مرتب شود، روشی گران بها و جامع از آن، در زمینه راهکارهای اخلاقی به دست می آید».

جایگاه بی بدیل امام باقر(ع) در تفسیر قرآن

امام باقر علیه السّلام به ویژه در تفسیر، جایگاه بی بدیلی دارد؛ به همین دلیل، درباره شخصیت علمی آن حضرت، گفته اند:«لم یظهر عن احد من ولد الحسن و الحسین من العلوم ما ظهر منه من التفسیر و الکلام و الفتیا و الاحکام و الحلال و الحرام.» درباره مسائل کلامی نیز، امام باقر علیه السّلام بسیاری از خطبه های امیرمؤمنان علیه السّلام را در مسائل مربوط به توحید و صفات خدا روایت کرده است. ابن ندیم در الفهرست، کتاب تفسیری را به امام باقر علیه السّلام نسبت داده و گفته است که آن را ابو الجارود، زیاد بن منذر از امام(ع) نقل کرده و بخش مهمی از این روایات، در تفسیر قمی و تفسیر پرارج «مجمع البیان» آمده است.

تبیین جایگاه امامت

امام باقر علیه السّلام، مانند دیگر امامان شیعه(ع)، برای تشریح موقعیت اهل بیت(ع) در منظر دین، کوشش فراوانی می‌کرد. در حقیقت آن حضرت، علوم پیامبر صلّی ا... علیه و آله را از طریق امام علی علیه السّلام، برای مردم روایت می کرد و این، در زمانی بود که کسانی چون «مکحول»، وقتی حدیثی از امیرالمؤمنین علیه السّلام روایت می کردند، از شدت ترس، آن حضرت را با عنوان ابو زینب معرفی می کردند. امام باقر علیه السّلام می‌فرمود: «اذا حدّثتکم بشیء فسألونی عن کتاب ا...؛ وقتی حدیثی برای شما نقل می کنم درباره مطابقت آن با کتاب خدا، از من سؤال کنید.» این میراث امام باقر علیه السّلام است که سبب حفظ و سلامت شیعه از تحریفات حدیثی شده است.

روزنامه خراسان

دوشنبه اول آبان ماه 1396

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS