دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مناسک/شعایر Rites

مناسک/شعایر Rites
مناسک/شعایر Rites

كلمات كليدي : مناسك، كاركرد مناسك، مناسك گذار، مناسك تقويت

نویسنده : سمانه خالدی

شعایر «از کلمه لاتینی Ritus، با ریشه Ar که در زبان هند و اروپایی به معنی تنظیم است، گرفته شده که توسط آرنولد وان جنپ[1] انسان‌شناس بلژیکی(۱۹۵7-۱۸۷۳) مطرح شده است.

مناسک را مجموعه‌ای از قواعد رایج در یک کیش می‌دانند. خود کیش، به منزله اظهار ستایش و احترام به مقام الهی به طور جمعی است. چنین به نظر می‌رسد که در آغاز، مناسک شامل طرز تلقی‌ها، حرکات و اعمال می‌شد که یا در جهت هماهنگ گردیدن و یا تماس یافتن با نیروهای طبیعی و موجودات نامرئی و یا به منظور آرام ساختن آنان پدید آمده بود. همواره قربانی‌ها در جریان مناسک، جای برجسته و مهمی داشته‌اند».[2]

مناسک قوانین رسمی و ظاهری باورهای مذهبی هستند. این قوانین و مقررات می‌توانند در اشکال و دستورالعمل‌های خاصی، نقش‌هایی که به شرکت‌کنندگان مختلف می‌دهند؛ مثل پوشیدن جامه‌های مورد قبول، آوازهای دسته‌جمعی با کلمات دقیق و از پیش تعیین‌شده و دعا کردن، متجلی می‌شوند. برای مثال در اجرای مراسم خاصی مثل تطهیر(غسل تعمید) یا روزه و یا بزرگداشت یک حادثه تاریخی و.... افراد دقیقاً باید از دستورات خاصی پیروی کنند. در زمان اجرای مناسک، رفتارهای خود را با نیت درونی، برای برقراری ارتباط با جهان نامرئی هماهنگ کنند تا خواسته‌های شخصی‌شان برآورده شود. جداسازی مناسک که باورداشتها و نمادهای مذهبی است از رفتارهای مذهبی بسیار دشوار است. زیرا این دو بسیار توأمان و درهم آمیخته‌اند؛[3] به عنوان مثال باورکنندگان در مناسک به غیر از نیت، معنایی نمادین به رفتار خود می‌دهند. مثلاً روشن کردن شمع در مقبره امام‌زاده با روشن کردن شمع برای تزئین میز غذاخوری تفاوت فاحشی دارد.

بنابراین مناسک می‌توانند ترکیبی از مجموعه‌ی اعمالی مثل روزه گرفتن تا دعایی ساده برای طلب بخشش و ... را با هم شامل شوند. مناسک الزاماً تنها مناسک مذهبی نیستند. در تاریخ ادیان، مناسک، صور و اقسامی چند می‌یابند: نظیر مناسک زراعی، جادویی، تدفینی، استغفاری و مراسمی که برای حوادث اساسی و مهم زندگی مثل زناشویی، مرگ، تولد و ... رخ می‌دهد. ممکن است در عمل تداخلی بین این تقسیم‌بندی‌ها رخ دهد.[4]

کارکرد مناسک

رفتارهای مناسک‌آمیز ممکن است برای مردمی که این رفتارها را انجام می‌دهند چندان نفعی در بر نداشته باشند اما در واقعیت امر، مناسک می‌تواند کارکرد بنیادی تقویت همبستگی گروهی را انجام دهد.

برای مثال اعمال دسته‌جمعی که مسلمانان انجام می‌دهند؛ مثل خواندن نماز عید فطر یا اعمال شب قدر و یا زانوزدن‌های مؤمنان کاتولیک هنگام پای گذاشتن و بیرون رفتن از کلیسا، به ادغام رفتارهای فردی در یک ساختار گروهی کمک می‌کند و در نتیجه اضطراب را کاهش می‌دهد، زیرا وقتی که یک فرد عملی را با گروه انجام می‌دهد، احساس تعلقش به گروه بیشتر می‌شود؛ «آنتونی والراس(1966) یادآوری شه است که مقولات گسترده‌ای از رفتار مناسک آمیز با مذاهب گوناگون در نقاط مختلف جهان همراهند که کارشان تقویت حس همبستگی است. این مقولات عبارتند از نیایش، موسیقی، اعمال جسمانی، دعا خوانی، جشنها، قربانی کردن و...کارکرد دیگر مناسک، پیشبرد دگرگونی است. هر چند که آن دگرگونی در عمل رخ می‌دهد، ممکن است با آن چیزی که یک گروه مذهبی آشکارا خواستارش بود یکسره تفاوت داشته باشد. انسان‌شناسان مناسک را بر حسب نوع دگرگونی مورد انتظار آنها به دو دسته تقسیم می‌کنند؛ یکی مناسک گذر و دیگری مناسک تقویت».[5]

مناسکی که گذار فرد از یک موقعیت اجتماعی به موقعیتی دیگر را نشان می‌دهند، مناسک گذر نامیده می‌شوند. تولد، بلوغ، ازدواج پدر و مادرشان و...همگی موقعیتهایی را برای یک چنین مراسمی به وجود می‌آورند. به نظر آرنولد ون‌ گنب(1960) مناسک گذار معمولاً سه مرحله جداگانه دارد که عبارتند از: مناسک جدایی، مناسک انزوا و مناسک ادغام دوباره. در بسیاری جوامع، گذار از کودکی به موقعیت بزرگسالی، با مناسک معضل همراه است که به گونه‌ای نمادین پایان کودکی را نشان می‌دهد، سپس دوره جدایی جسمانی از زندگی معمول اجتماعی رخ می‌دهد و سرانجام ادغام دوباره در جامعه به عنوان یک عضو بزرگسال، مراسم خاصی انجام می‌گیرد.[6] مناسک دیگر که به دگرگونی مورد انتظار کمک می‌کنند، مناسک تقویت نام دارند. مناسک تقویت معمولاً معطوف به طبیعت و یا کل جامعه است. هدف اعلام شده این مناسک، تقویت و تحکیم فراگردهای طبیعی است که برای بقای جامعه ضرورت دارند و یا در جهت تأیید دوباره یا پایبندی جامعه به یک رشته از ارزشها و باورداشتهای خاص عمل می‌کنند.[7] مثل مراسمی که برای گرامیداشت و حفظ محیط زیست با رفتارهای خاصی صورت می‌گیرد.

 

مقاله

نویسنده سمانه خالدی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS