دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علائم ظهور sings of the emergence

No image
علائم ظهور sings of the emergence

نویسنده : محمد محسن مرداني

كلمات كليدي : ظهور، علائم حتمي، علائم غير حتمي، علائم واقعه، علائم غير واقعه

معنی علامات:

علامات، جمع علامت بمعنى نشانه است[1]‌ و نشانه، چیزی است که در بلندی نصب می­شود تا گمشدگان بوسیله آن راه را پیدا کنند.[2]

هر وقت بحث از امام زمان(عج) و دوره آخر الزمان مطرح می­شود به ناچار بحث از ظهور آنحضرت و حکومت جهانی وی و بقدرت رسیدن مستضعفین[3] و از بین رفتن کفار و مشرکان[4] مطرح می­شود. اما انسانهایی که امام زمان خود را درک نکرده و نمی­شناسند چگونه می­توانند آنحضرت را در موقع ظهور شناسایی کنند؟ این از سوالاتی بوده است که از صدر اسلام مطرح بوده و حتی پیامبر اسلام و ائمه اطهار (علیهم السلام) نیز از همان ابتدا بر این بحث اهتمام داشته و همه آن یزرگواران علامات و نشانه­هایی را برای ظهور آقا امام زمان مطرح کرده­اند و انسانها با وجود این نشانه­ها امام زمان خود را شناخته و مشمول حدیث « من مات و لم یعرف امام زمانه مات میته الجاهلیه »[5] «هر کس بمیرد و امام زمانش را نشناخته باشد به مرگ جاهلی از دار دنیا رفته است» نشوند.

البته آشنایی با علائم ظهور تنها برای دوران ظهور و شناخت خود امام زمان(عج) نیست بلکه برای زمان قبل از ظهور نیز بسیار کارآیی دارد. زیرا یکی از مسائل مهمی که از دوران ائمه اطهار (علیهم السلام)، مردم با آن مواجه بودند مسئله مهدیان دروغین بوده است که برخی از آنها حتی منجر به پیدایش فرقه­هایی شده است که سالهای سال است که به انحرافات خود ادامه می­دهند. حال اگر مردم نسبت به علائم آگاه بودند فریب این افراد دغل کار را نمی­خوردند و در دنیا بدبختی و در آخرت عذاب الهی را برای خود نمی­خریدند.

علائم ظهور

ما در بحث علائم دو نوع تقسیم بندی داریم:

در تقسیم بندی اول علائم به دو دسته علائم حتمی و غیر حتمی تقسیم می­شود.

علائم حتمی آن است که حتما باید واقع شود و تعداد آنها مشخص است و زمان وقوع هر کدام نیز مشخص است و زمان آن سال ظهور است.[6]

علائم حتمی:

1. خروج سفیانی:

از امام علی ابن الحسین علیه السلام پرسیدم که آیا زمانی که سفیانی نیامده حضرت قائم قیام خواهد نمود؟ فرمودند:

قیام حضرت از ناحیه خدا حتمی است و امر سفیانی نیز از ناحیه خدا حتمی است و تا زمانی که سفیانی نیاید حضرت قیام نخواهد نمود...[7]

2. خروج یمانی:

اما صادق (علیه السلام) فرمودند:

سه کس در یک سال و در یک روز قیام می­کنند؛ خراسانی و سفیانی و یمانی و در بین این سه پرچم بهترین پرچمها از یمانی است: زیرا پرچمی است که به حق دعوت می­کند.[8]

3. صیحه آسمانی:

امام باقر علیه السلام فرمودند:

صدایی از آسمان شنیده می­شود که حق با او (امیر المومنین) و پیروان اوست. در این هنگام قائم ما خروج خواهد کرد.[9]

4. قتل نفس زکیه:

پیامبر گرامی اسلام فرمودند:

مهدی ظهور نمی­کند تا اینکه نفس زکیه کشته شود. زمینیان و آسمانیان خشمگین می­شوند در آن هنگام است که مهدی می­آید و مردم او را همچون در میان گرفتن عروس در شب زفاف در میان خود می­گیرند. پس او زمین را پر از قسط و عدل می­کند و زمین گیاهانش را می­رویاند (کنایه از فراوانی نعمت ) و آسمان بارانش را فرو می­فرستد.[10]

5. خسف بیدا:

امام محمد باقر فرمودند:

امام باقر (علیه السلام) فرمودند: زمانی­که سپاه سفیانی به سرزمین بیدا برای استراحت توقف می­کنند یک منادی از آسمان ندا می­دهد که ای بیدا! این طایفه را فرو ببر. پس زمین تمام آنها را فرو می­برد و هیچ کس از آنها باقی نمی­ماند مگر سه نفر که...[11]

علائم غیر حتمی:

علائمی عام و همگانی است که وقت معینی ندارد و ممکن است اتفاق بیفتد یا بر اساس حکمت خداوند انجام نشود. این علائم غیر حتمی بسیارند که در روایات ذکر شده است که ان شاء الله در مقاله­ای جدا گانه به آنها خواهیم پرداخت.

تقسیم بندی دیگر

در این تقسیم بندی، علائم به شش قسم تقسیم می شود.

· علائم حتمیه: که البته خواه ناخواه باید انجام شود. مانند خروج سفیانی و...

· علائم معلقه: این علائم مشروط و معلق است به اراده و مشیت خداوند و اگر اراده خدا تعلق گیرد واقع شده و الا واقع نخواهد شد و یا بر اثر دعاها و طاعات مردم رفع می­گردد.

علائم واقعه: به علاماتی گفته می­شود که تاکنون واقع شده و زمان آنها گذشته است.

 علائم غیر واقعه: علاماتی که هنوز واقع نشده است و امید می­رود که بعدها واقع گردد.

 علامات خاصه: به علائمی گفته می­شود که مختص به وجود پر برکت خود حضرت صاحب الامر بوده و کسی در این علامات با آنحضرت شریک نمی­باشد.

 علامات عامه: به علاماتی گفته می شود که برای همه مردم ظاهر خواهد شد و اختصاص به حضرت ندارد.

مقاله

جایگاه در درختواره عقائد فرق
جایگاه در درختواره اثنا عشریه

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS