دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ابزار و روش های همسان سازی فرهنگی

No image
ابزار و روش های همسان سازی فرهنگی

ابزار و روش هاي همسان سازي فرهنگي

یعقوب نعمتی وروجنی

استکبار جهانی برای گسترش سلطه خود بر کشورهای جهان سوم از حربه‌های گوناگونی چون همسان سازی فرهنگی استفاده می‌نماید تا به اهداف استثمارگرایانه خود از ملل شرق برسد. همانند سازی فرهنگی که سال هاست در ایالات متحده اجرا می‌شود، هم اکنون سراسر جهان را تهدید می‌کند و باید با این مسئله به صورت آگاهانه مبارزه و مقابله نمود.

فرهنگ سازان جهانی برای رسیدن به اهداف خود در همسان سازی فرهنگی و ترویج و اشاعه فرهنگ و ارزش‌های غربی، از روش‌ها و ابزارهای مختلفی سود می‌جویند که در اینجا به اجمال به برخی از آنها اشاره می‌شود:‌

وسایل ارتباط جمعی: یکی از مهمترین ابزارهای غرب برای تاثیر گذاری بر فرهنگ ملت ها، وسایل ارتباط جمعی اعم از رادیو، تلویزیون و مطبوعات است. با توجه به استقبال مردم و علاقه آنها به برنامه‌های رسانه‌های عمومی، تبلیغ و آموزش اهداف مورد نظر از طریق این رسانه‌ها نقش زیادی در همسان سازی فرهنگی دارد. هربرت شیلر، به عنوان نخستین محقق آمریکایی که مطالعات انتقادی ارتباطات را به صورت زمینه ای مستقل از پژوهش‌های اجتماعی _ اقتصادی معمول در میان متفکران و متخصصان انتقادگر این کشور مورد توجه قرار داده است در مورد نقش وسایل ارتباط جمعی در سلطه فرهنگی و یا به تعبیر خود او امپریالیسم فرهنگی می‌گوید:‌ امروزه، مفهوم امپریالیسم فرهنگی مجموعه فرایندهایی را که از طریق آن، جامعه‌ای به داخل نظام جهان جدید کشانده می‌شود، به خوبی توصیف می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه قشر سلطه جوی آن جذب می‌گردد، تحت فشار و اجبار واقع می‌شود و بعضی اوقات در درون نهادهای اجتماعی در حال شکل گیری آلودگی پیدا می‌کند تا با ارزش‌ها و ساختارهای مرکز سلطه جوی نظام، انطباق یابد یا حتی باعث پیشبرد آنها شود.‌

وسایل ارتباط عمومی، بهترین نمونه بنگاه‌های عامل اند که در فرایند رسوخ به کار گرفته می‌شوند. برای رسوخ کردن در سطح فراگیر، وسایل ارتباطی خود نیز باید به وسیله قدرت سلطه گر رسوخ جو قبضه شوند. این امر به طور گسترده از طریق تجاری شدن رادیو وتلویزیون صورت می‌گیرد. گفتنی است که تهاجم فرهنگی غرب و حرکت وسیع و پرشتابی که برای استحاله فرهنگ ملت‌ها آغاز شده، تنها کشورهای جهان سوم را در بر نمی گیرد، بلکه همه اقوام و نژادهایی را که به نوعی درصدد حفظ هویت فرهنگی خود هستند شامل می‌شود.‌

بنیادها و موسسات به ظاهر فرهنگی: با شکل گیری امپریالیسم آمریکا، تاسیس بنیادها و موسسات به ظاهر فرهنگی برای یاری رسانی به اهداف سیاست خارجی آمریکا و حفظ و گسترش منافع این کشور در جهان مورد توجه سیاستمداران و سرمایه داران بزرگ آمریکایی قرار گرفت و به تدریج بنیادهایی همچون کارنگی، فورد و راکفلر در صحنه سیاست داخلی و خارجی این کشور به ایفای نقش پرداختند. بنیادها این اهداف را با ابزارهایی که با هدف هایشان سازگار است تحقق می‌بخشند و در این زمینه از خدمات آن دسته از نهادهای آموزشی که در تولید و نشر این باورها تخصص دارند حمایت می‌کنند. این بنیادها فقط فرهنگ و الگوهای اخلاقی غرب را تبلیغ کرده و به صورت غیر مستقیم فرهنگ بومی و محلی را از بین

می‌برند. در واقع خدمات بنیادها در پیشبرد اهداف سیاست خارجی آمریکا عمدتاً در زمینه فرهنگی بوده است.‌

سازمان‌ها و موسسات بین المللی: یکی دیگر از اهرم‌های مهمی که غرب برای تحمیل فرهنگ و ارزش‌های خود بر سایر ملت‌ها بهره می‌جوید، سازمان‌ها و موسسات بین المللی نظیر سازمان ملل و زیر مجموعه‌های آن همچون سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد و کمیسیون حقوق بشر است. استفاده از این سازمان‌ها پوشش قانونی لازم را برای سلطه فرهنگی غرب به وجود آورده و دولت‌ها را در مقابل این سلطه خلع سلاح می‌کند. در واقع انتخاب مدیران و مسئولان این سازمان‌ها از کشورهای غربی باعث گسترش اهداف غرب و حمایت از این کشورها و تضعیف حقوق ملل شرقی گردیده است.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS