دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ابعاد سوءظن

پرسش: سوءظن که یکی از رذایل اخلاقی به حساب می‌آید در چه ابعاد و گستره‌ای تحقق پیدا می‌کند؟
ابعاد سوءظن
ابعاد سوءظن

پرسش: سوءظن که یکی از رذایل اخلاقی به حساب می‌آید در چه ابعاد و گستره‌ای تحقق پیدا می‌کند؟

پاسخ: دربخش‌های قبلی بحث پیرامون «سوءظن» به مفهوم سوءظن از لحاظ لغوی و دیدگاه قرآن در این باره و همچنین اقسام سوءظن و آثار سوءظن به خدا را مورد بررسی قرار دادیم. اینک در بخش پایانی دنباله مطلب پیرامون ابعاد سوءظن را پی می‌گیریم.

1- سوءظن به علم خدا: قرآن کریم در این زمینه در سوره فصلت آیه22 می‌فرماید: گمان می‌کردید که خداوند بسیاری از کار و کردار آنان را نمی‌داند و این گمان شما بود که در حق پروردگارتان می‌پنداشتید که شما را هلاک کرد و از زیانکاران شدید.

2- بدگمانی به یاری خدا در جهاد: قرآن کریم در این رابطه در سوره فتح آیه12 می‌فرماید: حق این است که گمان می‌کردید که پیامبر و مومنان هرگز به سوی خانواده‌هایشان باز نمی‌گردند.

منافقان و افرادی که در دلشان مرض بود و ضعف ایمان داشتند، به یاری رساندن خدا به مجاهدان در جنگ، سوءظن داشتند و قرآن این بدگمانی را سرزنش می‌کند.

3- سوءظن به یاری کردن پیامبر(ص): افرادی که تنها به اسباب طبیعی فکر می‌کنند، در بسیاری از موارد موفقیت حق را غیرممکن می‌دانند، در حالی که این موفقیت‌ها ممکن می‌شود.

در صدر اسلام، بعضی قدرت محدود پیامبر(ص) را با هیمنه عظیم کفر در شبه جزیره عربستان مقایسه می‌کردند و شکست آن حضرت را حتمی می‌دانستند. آنان به عنایت و نصرت خدا به پیامبرش بدگمان بودند. خدای تعالی آنان را این چنین سرزنش می‌کند: هرکس گمان می‌برد که خداوند هرگز او (پیامبر) را در دنیا و آخرت یاری نمی‌کند، ریسمانی به سقف (خانه اش) ببندد ( و به گردن اندازد) پس (آن را) قطع کند. آنگاه بنگرد آیا این تدبیر او مایه خشمش را از بین می‌برد؟

4- بی توجهی به مواخذه الهی: قرآن کریم در سوره انبیاء آیه 87 می‌فرماید: و ذاالنون (صاحب ماهی- یونس) را (یاد کن) که خشمگنانه به راه خود رفت و گمان کرد هرگز بر او تنگ نمی‌گیریم. این آیه به داستان حضرت یونس اشاره دارد که وقتی حضرت یونس(ع) بعد از مدت‌ها تبلیغ نتیجه ای نگرفت، آنان را نفرین کرد. وقتی آثار عذاب ظاهر شد با غضب از قوم خود دور شد، در حالی که قومش وقتی چنین وضعی را دیدند توبه کردند و خداوند آنان را مورد لطف قرار داد. یونس(ع) توجه نکرد که ممکن است آن مردم مورد رحمت خدا قرار گیرند و از قوم خود دور شد. از این رو خداوند متعال او را با عذاب دنیوی خود گرفتار ساخت.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
محبوب ها و مأموریت های امام حسین(ع)

محبوب ها و مأموریت های امام حسین(ع)

حسین از من و من از حسینم
Powered by TayaCMS