دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

انسان در برابر مادیات و معنویات

No image
انسان در برابر مادیات و معنویات

انسان، ماديات، معنويات

آیدین تبریزی

دنیایی که اجتماع انسانی در آن زندگی کرده و تربیت و پرورش می‌یابند، این قافله انسانی را به نیروی علم و فناوری مجهز کرده است و در این مسیر نیازمندی‌های زندگی مادی و بعد مکانیزه اجتماعی او را با یک نیروی اندیشه علمی تا حدودی حل کرده است. رفع این نیازمندی‌ها در سایه تسخیر طبیعت و رام کردن آن در راستای اهداف و آرمان‌های انسانی بوده است. تسخیر طبیعت بکر نیازمند کار و فعالیت‌های شبانه روزی افراد در طول سالیان متمادی بوده است. تراکم افزون کار و گردش فعالیت‌های زندگی، در جهت حل امورات و مشکلات زندگی او را از بعضی دیگر از مسائل اصلی غافل می‌ساخت.

شعاع میدان فعالیت انسان هر چه قدر هم پهناورتر باشد در برابر وسعت جهان نیرویی محدود است. سعی و کوشش افراد فقط به تسخیر و رام کردن محیط اطراف برای رفع حوایج مادی و دنیوی محدود گردیده و نقش مسائل معنوی و الهی در زندگی مادی روز به روز کم رنگ تر می‌گشت. بر اثر همین حقیقت است که امروز مادیات، معنویات را تحت الشعاع قرار داده و جلب شدن حواس به سوی مادیات دنیا، دیوار بزرگی بر روی روحانیت و معنویت دینی کشیده است.‌

مراجعه به تاریخ ادیان و مذاهب و اوضاع دینی مردم در ادوار گذشته و مقایسه آنها با اوضاع دینی زمان معاصر، کمتر صورت می‌گیرد. زیاده روی در مادیات و انحراف از اعتدال در زندگی، از روح معنویت کاسته و دغدغه‌های زندگی مادی، خاطره‌های دینی را از یاد می‌برد. آنچه که به رویه عادی خود ادامه می‌دهد روح مادیت و دنیای صنعتی است که بدون اینکه به راهنمایی‌های عقل سلیم توجه کند، همه احساسات انسانی را به سوی ماده و مکانیزه شدن سوق می‌دهد.‌

درست است که علوم طبیعی چراغی است که بخشی از مجهولات را از تاریکی در آورده و به پیشرفت انسان در یک قسمت از معلومات کمک می‌کند، ولی مجهولات دیگر زندگی انسان‌ها را در ابعاد معنوی حل نمی‌کند. یعنی از علوم طبیعی نمی‌توان انتظار داشت که مسائل ماورای طبیعی و روحی را کشف وحل نماید. هر مسئله‌ای که به مطالب معنوی و ماورای طبیعت محدود است باید در حیطه مخصوص به خود، علوم قرآنی و احکام الهی و دین جستجو کرد. منطق دین به تعمق در معارف دینی و حقایق پس پرده طبیعت و ماده می‌پردازد. تعالیم دینی علاوه بر مزیت واقع بینی که در بر دارد مبدا پیدایش یک رشته اخلاق فاضله و ملکات شریفه انسانی است مانند عزت نفس، ایثار، بردباری و خوش اخلاقی و بالاخره اتصال به نیروی شکست ناپذیر نامتناهی. این فضایل معنوی انسان را از رذایل و صفات ناشایسته اخلاقی دور می‌کند مانند: خودپرستی و تکبر، حسادت و دنیا پرستی.

انسان در محیط محدود زندگی خود، جز مقدار ناچیزی از علم و دانش، به چیز دیگری احاطه ندارد. البته منظور این نیست که انسان به علومی که با نیروی شعور خود کشف کرده اعتماد نکند. بلکه باید هر مسئله ای را در حیطه و چارچوب خود بررسی نمود و پرداختن به بعدی از دنیای پهناور، انسان را از فلسفه ابعاد دیگر غافل سازد چرا که همه امورات و علوم دنیوی و اخروی در ارتباط متقابل با یکدیگر و کامل کننده هم می‌باشند. انسان باید با استفاده از علوم طبیعی در راه مقاصد خویش به فعالیت بپردازد و در جریان زندگی خود دلبستگی تام و کامل به اسباب و نتایجی که از راه علم محدود خود به دست می‌آورد نداشته باشد و خود را جزئی کوچک از کل پهناور جهان ناشناخته هستی بداند، و دلبستگی خود را به خدای یگانه سرمنشا و پرورش دهنده هستی افزایش داده و در تمامی مسائل از او یاری نماید.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب رفتارهای انسان ساز

کتاب رفتارهای انسان ساز

کتاب حاضر که دربردارنده مطالبی ارزنده و مفید از زندگی علما و بزرگان است که در دو جلد منتشر شده است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS