دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جامعه شناسی دینی و طبقات اجتماعی‌

No image
جامعه شناسی دینی و طبقات اجتماعی‌

جامعه شناسي ديني، طبقات اجتماعي‏

امیر محمد رنجبران

قرآن کریم در مورد تاریخ اقوام گذشته به امت ها، قریه ها، اقوام و گروه هایی اشاره و ویژگی‌های آنان را از یکدیگر متمایز می‌کند. بعضی از این طبقات «مومنین» و گروندگان به پیامبران الهی اند و برخی گروه‌ها و طبقاتی هستند که در مقابل وحی و رسالت انبیا ایستادگی کرده و به مخالفت و کفر ورزی برخاسته‌اند.‌

آیات نشان می‌دهد به طور کلی دو جریان اجتماعی در تاریخ وجود دارد که یکی از آن دو جریان با صفت حق توصیف شده و دیگری با صفت باطل. هر چند واژه حق و باطل از واژگانی است که قرآن، آن را در مصادیق گوناگون به کار برده است، ولی در مجموع در پدیده‌های اجتماعی حق بودن جریان، ملاک و معیاری برای شناخت طبقات وابسته به آن است. با دقت در آیات قرآن در می‌یابیم حق و باطل در بعد اجتماعی دارای مصادیقی است. یکی از این مصادیق همان طبقات و گروه‌های اجتماعی است که در قالب داستان‌ها و قصص قرآنی، عملکرد و موضع گیری‌ها و به تعبیری گفتار و رفتار آنان به روشنی بیان و عاقبت آنان نیز با توجه به عملکرد آنان در قبول و یا رد معیار حق ترسیم شده است.‌

به بیان دیگر، ملاک و سنجش رفتارها و عملکردهای گروه‌ها و طبقات اجتماعی در قرآن کریم ملاک قرب به خداست. قرب نتیجه رفتارها نیز است. از آنجا که طبقات اجتماعی یاد شده در قرآن کریم در جریان رفتارهای خویش در جامعه، هر یک بر اساس اعتقادات خود که در نهایت بر وفق جریان حق و یا برخلاف آن یعنی باطل حرکت کرده‌اند، خواه یا ناخواه دو طبقه اصلی را تشکیل داده اند. دو طبقه ای که نهایتاً یکی به توحید اجتماعی و دیگری به شرک اجتماعی منتهی شده است.‌

هر یک از این طبقات به دلیل پایبندی به نوعی ایدئولوژی و نوع رفتار اجتماعی خاص خویش صف بندی مشخصی را ایجاد کرده و با شدت رفتارها و تعمیق آن فاصله بین این دو طبقه بزرگ به جهت اجتماعی رو به تزاید می‌گذارد. این فاصله از آنجا که در یک واحد اجتماعی، به تلاش برای نفوذ در طبقه دیگر و یا کسب قدرت منجر می‌شد، موجبات تضاد و کشمکش اجتماعی را فراهممی آورد. تاریخ انبیاء (ص) بیانگر این معناست. علاوه بر این آگاهی‌های جمعی و روحیات هر طبقه و آشتی ناپذیر بودن جداول ارزش‌ها و تباین اساسی جهان بینی و در نتیجه رفتارها و عملکردهای اجتماعی هر طبقه موجب می‌شود که هر طبقه بکوشد طبقه دیگر را مضمحل کند. جنگ هایی که در طول تاریخ بین مشرکان و مسلمانان رخ داده ناظر بر این قضیه است. ‌

اعتقادات، گفتار و رفتار اجتماعی و نقش‌های ویژه ای که هر گروه اجتماعی در جامعه ایفا می‌کند، به میزانی که تحقق خارجی آن، حضور حاکمیت فرامین و دستورالعمل‌های اجتماعی، الهی باشد؛ طبقه متعلق به آن طبقه حق و طبقه مومنان هستند. همچنین به میزانی که تحقق خارجی عملکردها، حضور غیر خدا و یا طواغیت اجتماعی را باعث شود، وابستگان به آن طبقه باطل و یا طبقه کافران تشکیل می‌دهند. طرز تشخیص دیگر این دو طبقه این است که اهداف گروه مومنان و گروه حق در راه خدا و نجات و پیشرفت کل جامعه و انسان‌هاست ولی اهداف گروه باطل و کفار در مسیر سودجویی شخصی و استفاده از حقوق دیگر مردم در راه خود و منفعت جویی شخصی می‌باشد. مومنان و گروه حق سعی در برآوردن اصول و قوانین الهی و اجتماعی را در جامعه دارند ولی مشرکین و گروه باطل سعی در اجرای قوانین مستکبرانه و ضد مردمی را در جامعه دارند. در جامعه شناسی دینی، طبقات اجتماعی با معیار و ملاک حق سنجیده می‌شوند که بیانگر اوصاف و ویژگی‌های جریان الهی است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب جامعه برتر

کتاب جامعه برتر

کتاب «جامعه برتر» با نگاهی عمیق و نو در کلمات گهربار امیرالمؤمنین علیه السلام، بحث امر به معروف و نهی از منکر را مورد بررسی قرار داده است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS