5 اردیبهشت 1390, 0:0
پيامدهاي اجتماعي مهاجرت از روستا به شهر
یکی از تفاوتهای محیط شهری نسبت به محیط روستایی، اختلاف زیاد خدمات شهری مانند بهداشت، درمان، آموزش و تاسیساتی مانند آب، برق، گاز، مراکز تفریحی و غیره میباشد. بدیهی است روند مهاجرتها روستا -شهری عمدتاً تحت تاثیر امکانات زیستی و رفاهی در روستاها و جاذبههای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهرها میباشد و در مواردی سیاستگذاریهای نادرست آن را تشدید میکند.
در واقع بعد از عامل اقتصادی، عامل اجتماعی و نداشتن امکانات رفاهی نظیر: بهداشت و ... عامل موثر در مهاجرتهای روستا- شهری میباشد. با توجه به اینکه جوانان، گروه اصلی مهاجران هستند، پیامدهای اجتماعی مهاجرت آنان به صورتی حادتر نمود خواهد یافت، چراکه روحیه تنوع طلبی جوان از طرفی و هویت طلبی از طرف دیگر، پیامدهای اجتماعی را تشدید خواهد کرد. وقتی جوان روستایی به شهر میآید در اثر همنشینی و رفت آمد با شهروندان آگاهی او افزایش یافته و جوان از حقوق و مطالبات خود آگاه شده و همین آگاهی منجر به بی اعتمادی و عدم پایبندی به تعهدات شهروندی و حتی در مواردی خرابکاری شده است. از طرف دیگر با جدا شدن جوان از خانواده، حامی خود که والدین باشند را از دست میدهد و با توجه به عدم نظارت والدین بر اعمال او و کاهش اقتدار والدین جوان ، پیامدهای حاد اجتماعی بروز خواهد کرد. همچنین با وجود خرده فرهنگهای متفاوت در داخل اجتماعات شهری و ضعف اعتقادات و کنترلهای غیر رسمی، انحرافات اجتماعی افزایش خواهد یافت.
بررسیها نشان میدهد که پیامدهای اجتماعی، فرهنگی مهاجرت بسیار بیشتر خواهد بود و دارای دو بعد مثبت و منفی است.
مهمترین پیامد مثبت مهاجرت روستا _شهری را میتوان در سهولت و آسایش در زندگی، دسترسی بهتر به وضعیت بهداشتی، بهبود عادات غذایی، گذران اوقات فراغت و امید به زندگی بیان کرد. جوانان روستا در پی یافتن زندگی بهتر مهاجرت از روستا به شهر را آغاز میکنند و تحرک اجتماعی باعث بالابردن ظرفیتهای گوناگون اجتماعی در میان آنها خواهد شد. جوانان با فرار از هنجارهای سنتی موجود در روستا میخواهند که به استقلال فردی و آزادی انتخاب برسند و از تنهایی و انزوای اجتماعی در محیطهای روستایی همراه با کار فیزیکی سخت و مداوم نجات پیدا کنند و جهت یافتن منزلت اجتماعی و کسب احترام و تفریحات محرک، شهرها را انتخاب میکنند؛اما تحقیقات نشان میدهد این نوع مهاجرتها پیامدهای منفی اجتماعی را نیز برای جوانان و شهرها به همراه خواهد داشت؛ از جمله میتوان به فقدان یکپارچگی اجتماعی و گسترش ناهنجار یهای اجتماعی در شهرها اشاره کرد. مهاجرت جوانان از روستا به شهر، باعث برهم خوردن ساختار جمعیتی در شهرها و روستاها شده و ترکیب سنی و جنسی جمعیت را از تعادل خارج کرده است، از سویی دیگر سالخورده سازی روستاها باعث شده که امکان ازدواج دختران در روستا از بین برود.
تفاوت بین نسلی در روستاها باعث ایجاد شکاف بین والدین و جوان شده ، به طوری که جوان محیط روستا را دارای هنجارها و مراسم سنتی میبیند و بر ضد آن شورش کرده، دست به مهاجرت میزند و در این بین قطع ارتباط با خانواده و از دست دادن امید خود باعث گرایش جوان به سمت اعتیاد، فساد اخلاقی، دزدی، سرقت و مزاحمتهای ناموسی و ... میشود یا در شهر احساس غریبه بودن و بیگانگی میکند و به انزوای اجتماعی گرایش مییابد.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان