دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بدبینی

بدترین مردم کسی است که به خاطر بدبینی و بدگمانی به هیچ کس اعتماد و اطمینان ندارد و هیچ کسی نیز به خاطر رفتار زشتش به او اعتماد و اطمینان ندارد.
بدبینی
بدبینی

بدبینی

قال علی(ع):«شرُّ النّاسِ مَن لایَثِقُ بِأحَدٍ لِسُوءِ ظَنِّهِ، ولایَثِقُ أحَدٌ لِسُوءِ فِعلِهِ» (غررالحکم و دررالکلم، ج2، حدیث5921/10)

یکی از صفات بسیار زشتی که برخی از انسانها دچار آن هستند، سوء ظن و بدبینی است. شاید در بین دوستان و اطرافیان خود، افرادی را سراغ داشته باشید، که همواره و بی‌جهت با عینک بدبینی و بدگمانی به مسائل می‌نگرند. از نظر دین مبین اسلام، این نوع نگرش به قضایا، نگرش مذموم و ناپسندی است؛ چراکه اکثریت اطرافیان جزء مؤمنیند و مؤمن هم دارای ارزش و احترام است. در روایتی از پیامبر عظیم‌الشأن اسلام(ص) وارد شده، که احترام مؤمن از خانه کعبه نیز بالاتر است. روایت شده که روزی پیامبر خدا(ص) به کعبه نگاه کردند و فرموند: آفرین به تو خانه، چقدر نزد خدا بزرگ و محترمى! امّا به خدا قسم حرمت مؤمن از تو بیشتر است؛ زیرا خداوند از تو یک چیز را حرام کرد و از مؤمن سه چیز را: مالش را، خونش را و گمان بد بردن به او را.[1]

لزوم اجتناب از بدبینی و بدگمانی به یکدیگر؛ حتی گمان بد به همه، اعم از مؤمن و غیر مؤمن، یکی از چیزهایی است که خداوند در قرآن کریم مؤمنان را به آن ملزم ساخته است. خداوند در سوره حجرات خطاب به مؤمنین می‌فرماید:

«یا أیّها الذینَ آمنُوا إجتَنِبُوا کثیرًا مِن الظَّنِ إنَّ بعضَ الظّنِ إثمٌ»[2]

اى کسانى که ایمان آورده‌اید! از بسیارى از گمان‌ها بپرهیزید، چراکه بعضى از گمان‌ها گناه است.

بدبینی یک حالت روانی منفی است که شخصیّت، احترام، تقوا و پاکی افراد، در فضای فکر و قضاوت دارنده آن، لطمه می‌بیند. افراد بدبین، از میان نقاط مثبت و جلوه‌های خوب زندگی مردم، فقط به نقطه‌های مبهم و تیره و تاریک زندگی آنان، نگاه می‌کنند. همه ما می‌دانیم که جان و مال و آبروی مسلمان، محترم و هر گونه تعدّی و تجاوز به آن حرام می‌باشد، ولی در این آیه به تعدّی وتجاوز دیگری اشاره نموده و می‌فرماید: حیثیّت و شخصیّت و آبروی هر مسلمانی، حتی در عالم فکر و خیال و در دایره داوری درونی ما نیز محترم است. هیچ مسلمانی نباید بی‌جهت در درون خود به حریم شخصیّت و پاکی مسلمانی با بدبینی و بدگمانی و داوری بد، تجاوز کند. اسلام هرگونه بدگمانی و بدبینی را که منجر به لکه‌دار ساختن شخصیّت کسی در محیط فکر و پندار می‌شود، تحریم نموده و دستور داده که جامعه با ایمان از هرگونه سوء ظن به یکدیگر پرهیز کنند.[3]

ملااحمد نراقی در کتاب معراج‌السعاده می‌گوید: بدبینی و بدگمانی، از جمله صفات زشت و زننده‌ای است که از ترس و ضعفِ نفسِ انسان نشأت می‌گیرد. کسی که دارای ترس و ضعفِ نفس باشد، هر فکر فاسدی را که به ذهن و خیالش خطور می‌کند، به آن اعتقاد پیدا می‌کند و ترتیب اثر می‌دهد. کسی که در باطن خود، به دیگران بدبین و بدگمان است، در ظاهر نیز با چشم حقارت به دیگران نگاه می‌کند و آن‌طوری که شایسته است با آنان برخورد نمی‌کند و چه‌بسا با غیبت و اظهار آنچه گمان برده است، خود را در گرداب گناه، بیشتر غرق می‌کند. کسی که بی‌جهت به دیگران بدبین و بدگمان است، دارای نفس خبیثی است که خباثت باطن او به ظاهرش نیز سرایت کرده است؛ چرا که:

از کوزه همان تراود که در اوست

مرا پیــــر دانای مرشد شهاب دو انـدرز فرمود بـر روی آب

یکی آنکه بر خویش خوش‌بین مباش دگر آنکه بر خلق بدبین مباش[4]

    پی نوشت:
  • [1]. محمدی ری شهری، محمد؛ میزان‌الحکمه، قم، دارالحدیث، ویرایش دوم، ج1، حدیث 1500.
  • [2]. حجرات/12.
  • [3]. سبحانی، جعفر؛ نظام اخلاقی اسلام (تفسیر سوره حجرات)، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، 1380، چاپ پنجم، ص126.
  • [4]. نراقی، ملااحمد؛ معراج‌السعاده، تهران، یاسر و دهقان، 1366، ص173.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS