دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ترجیح خواسته خدا

هیچ بنده ای خواسته مرا برخواسته خود مقدم نمی دارد مگر اینکه روح بی نیازی را در او زنده کنم ، او را از غم و اندوه می رهانم ، کالای تجاری وزارعی او را نمی گذارم ضایع شود، آسمان وزمین را مسؤل روزی او می کنم ، خودم پشتوانه همه مسائل اقتصادی او هستم. (برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
ترجیح خواسته خدا
ترجیح خواسته خدا

قال الصادق علیه السلام:

لایوثِر عبدٌ هَواىَ عَلی هواه إلّا جعلْتُ غِناهُ فى نَفسِهِ وَکفیْتُه هَمّه وَکففْتُه ضیعَتُه وَضمنْتُ السّماواتِ والأرض رِزقه وکنتُ له مِنْ وراءِ تجارةِ کلّ تاجِر

(بحار/ ج 67/ص 75)

هیچ بنده ای خواسته مرا برخواسته خود مقدم نمی دارد مگر اینکه روح بی نیازی را در او زنده کنم ،‌او را از غم و اندوه می رهانم ، کالای تجاری وزارعی او را نمی گذارم ضایع شود،‌ آسمان وزمین را مسؤل روزی او می کنم ، خودم پشتوانه همه مسائل اقتصادی او هستم.

توضیح

ترجیح خواسته خدا

امام صادق (علیه السلام) از رسول گرامی (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل می‌کند که ذات اقدس اله فرمود:

لایوثِر عبدٌ هَواىَ عَلی هواه إلّا جعلْتُ غِناهُ فى نَفسِهِ وَکفیْتُه هَمّه وَکففْتُه ضیعَتُه وَضمنْتُ السّماواتِ والأرض رِزقه وکنتُ له مِنْ وراءِ تجارةِ کلّ تاجِر[1]:

طبق این حدیث قدسی، ذات اقدس اله (جلّ جلاله) فرمود: به عزّت و عظمتم سوگند، هیچ بنده‌ای خواسته مرا بر خواسته خود مقدّم نمی‌دارد مگر این که پنج فضیلت را بهره او می‌سازم:

اول: این که روح بی‌نیازی را در او زنده می‌کنم و این، نصیب هر کسی نمی‌شود. چنانکه دیده می‌شود برخی توانگران همه سخنانشان، بوی فقر می‌دهد با این که امکانات مادّی آنان به قدری است که اگر بقیّه عمر را در گوشه‌ای بنشینند و کار نکنند نیز، نیازی ندارند، ولی با این حال در عذاب تهی‌دستی گرفتارند.

ائمّه (علیهم السلام) فرموده اند: اگر کسی مسیر صحیح اقتصاد را طی نکند، خداوند فقر را پیش دو چشم او مجسّم می‌کند[2]. او وقتی هنگام صبح از بستر برمی‌خیزد، صحنه هراسناک فقر و گدایی را پیش چشمش می‌بیند و بین محل زندگی و محل کار نیز آنچه می‌بیند منظره رعب‌آور فقر است و هنگامی که به دفتر کار، وارد می‌شود، در و دیوار مغازه‌اش تابلو گدایی است! همیشه در این فکر است که مبادا کالایی که خریده شد، ارزان شود یا او سودی نبرد یا بر صفرهای ارقام ثروتش افزوده نشود؛ ولی انسان پارسا، در همه جا صحنه زیبای توانگری را می‌بیند.

خداوندی که به این همه مار و عقرب، حیواناتِ حلال و حرام گوشتِ دریا و صحرا و کافران روزی می‌دهد، آیا انسان مؤمن را بی‌روزی می‌گذارد؟ تحصیل" هزینه زندگی و مبارزه با کسانی که حقّ دیگران را غصب می‌کنند، واجب و از دستورهای اسلامی است؛ امّا روح توانگری داشتن، یک نوع فضیلت اخلاقی و نزاهت روح است.

دوم: او را از اندوه و غم می‌رهانم.

سوم: نمی‌گذارم کالای تجاری و زراعی او ضایع شود.

چهارم: آسمان و زمین را مسئول تکفّل روزی او می‌کنم.

پنجم: خودم پشتوانه همه مسائل اقتصادی او هستم. در کنار هر تجارتی، لطف من او را همراهی می‌کند و نمی‌گذارم حیثیت او آسیب ببیند.

    منبع :برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی صص218-219
    پی نوشت:
  • [1] - بحار، ج 67، ص 75.
  • [2] - من أصبح وأمسی والا?خرةأکبر همّه،جعل الله الغنی فی قلبه و..."(همان،ج 70،ص104).

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS