دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تهذیب روح در قرآن و سنت

ریشه، ساقه و ثمره هر فضیلتِ خُلقی، تقواست. (برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
تهذیب روح در قرآن و سنت
تهذیب روح در قرآن و سنت

قال امیرالمؤمنین علی علیه السلام: التّقی رئیس الأخلاق

نهج البلاغه/حکمت 410

ریشه، ساقه و ثمره هر فضیلتِ خُلقی، تقواست.

توضیح

تهذیب روح در قرآن و سنت

انبیا (علیهم السلام) کوشیدند، هم با سنّت و سیرت خود، مسئله تهذیب روح را ارائه دهند و هم با نقل سنّت و سیرت آموزنده مردان صالح و سالک آن راه، دستیابی به مدینه فاضله را گوشزد کنند؛ و قرآن کریم، گذشته از این که سنّت و سیرت انبیا و اولیا و مردان صالح را طرح می کند، قصص امتهای مترقی و منحط و سبب ترقی و روش امّت مترقی و نیز علّت انحطاط ملتهای فرومایه را هم گوشزد می کند.

کمتر آیه ای در قرآن تلاوت می شود که در صدر یا وسط یا ذیل آن، مسئله تقوا و اخلاق، بازگو نشود. در بیانات نورانی امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) آمده است: "التّقی رئیس الأخلاق"[1] : ریشه، ساقه و ثمره هر فضیلتِ خُلقی، تقواست؛ یعنی بعضی از مراحل تقوا ریشه، بعضی از مراحلش ساقه و تنه، بعضی از مراحلش شاخه و بخشی از مراحلش هم میوه است. قرآن کریم، اهمیّت مدینه فاضله را تنها در سایه نزاهت روح افراد آن مدینه می داند؛ زیرا مدینه فاضله را انسانهای آزاده می سازند؛ و انسانِ در بند، توان ساختن جامعه مَدَنی را نخواهد داشت. به همین جهت قرآن، رقّیت و حریّت را وسیله بسیاری از مسائل اخلاقی می شمارد و رقّیت را نتیجه فرومایگی افراد می داند.

    منبع: برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی ص 227
    پی نوشت:
  • [1]. نهج البلاغه ،حکمت 410

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS