دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حسن معاشرت با مردم

با مردم آنگونه معاشرت کنید که اگر مُردید بر شما اشک بریزند و اگر زنده ماندید با اشتیاق به سوی شما بیایند.
حسن معاشرت با مردم
حسن معاشرت با مردم

حسن معاشرت با مردم

قال علی (ع): «خالِطُوا النَّاسَ مُخالَطَهً إن مُتُّم مَعَها بَکَوا عَلیکُم و إن عِشتُم حَنُّوا إلیکُم»(نهج البلاغه، حکمت10)

انسان موجودی فطرتاً اجتماعی است و چاره‌ای جز زندگی اجتماعی و معاشرت با دیگران ندارد؛ چراکه با زندگی اجتماعی، نیازهای مادّی و معنوی او در جامعه بهتر تأمین می‌شود.[1] گوشه‌گیری، انزوا و جدایی از جامعه، مطلوب اسلام نیست. قرآن کریم در این‌باره می‌فرماید:

«ولا تکُونُوا کالذّینَ تَفَرَّقُوا»[2]

و شما (مسلمانان) مانند کسانی نباشید که راه تفرقه و جدایی را در پیش گرفتند.

یکی از آداب اسلامی، حسن معاشرت با مردم است؛ که در اسلام به آن تأکید شده است. برای بشر ارتباط و معاشرت با دیگران یک ضرورت و خواسته فطری است و نحوه ارتباط با دیگران می‌تواند خوب بودن و یا بد بودن آن‌را تعیین کند. اگر این ارتباط و معاشرت با دیگران، براساس اعتقادات الهی و پا‌یبندی به ارزشهای انسانی باشد، ترقّی و سعادت انسان را به‌دنبال خواهد داشت و این دارای ارزش کمی نیست؛ چراکه کمال هر انسانی در رسیدن به اهداف والای انسانی است. بنابراین انسان باید براساس یک معیار صحیح و سالم با دیگران معاشرت کند.[3]

حضرت علی (ع) در حدیث فوق، یک معیار کلّی به‌‌دست انسان داده، که طوری با مردم معاشرت داشته باش که تا در میان آنها زندگی می‌کنی به معاشرت با تو رغبت داشته باشند و اگر روزی از دنیا رفتی به‌خاطر از دست دادنت، بر تو بگریند؛ نه این‌که خوشحال باشند. انسان باید طوری با مردم زندگی کند که دیگران از دست و زبان او آسوده باشند. کمک‌کار، دلسوز و غمخوار مردم باشد و تا آنجایی که در توان دارد در یاری کردن آنان کوتاهی نکند.

    پی نوشت:
  • [1]. مصباح یزدی، محمدتقی؛ اخلاق در قرآن، قم، موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی، چاپ دوم،1380هش، ج 3، ص51
  • [2]. آل عمران /105
  • [3]. مصباح یزدی، محمد تقی، پند جاوید، قم، موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی، 1380هش، ج2، ص27

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب سازمان‌های مردم نهاد

کتاب سازمان‌های مردم نهاد

هدف کلی این تحقیق استخراج راهکارهای ممکن در ایجاد و تقویت زمینه‌های لازم نظارت سازمان‌های غیر دولتی بر تبلیغ و ترویج پیام دینی است؛ اهداف فرعی این تحقیق عبارتنداز: ترسیم وضعیت موجود سازمان‌های غیر دولتی فعال در حوزه فرهنگی‌دینی، شناخت نوع رابطه دولت و سازمان‌های غیر دولتی فعال در حوزه فرهنگی دینی در نظارت بر تبلیغ و ترویج پیام های دینی، شناخت نوع رابطه سازمان‌های غیر دولتی در امر نظارت بر تبلیغ و ترویج پیام‌های دینی با یکدیگر، شناخت موانع موجود در نظارت سازمان‌های غیر دولتی بر تبلیغ و ترویج پیام‌های دینی است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS