دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خدمت به بندگان خدا

کسی که حاجت بنده مؤمنی را برآورده کند، خداوند، حوائج و خواسته های زیادی را برای او برآورده می کند که کمترین آن بهشت است.
خدمت به بندگان خدا
خدمت به بندگان خدا

خدمت به بندگان خدا

قال رسولُ الله(ص): من قَضَی لِمُؤمِنٍ حاجَهً قَضَی اللهُ لَهُ حَوَائجَ کثِیرَهً أدناهُنَّ الجنهُ» (بحارالانوار، ج71، ص285، باب20)

خدمت و یاری رساندن به دیگران، یکی از مسائل مورد تأکید روایات است؛ به‌طوری‌که از مجموع روایات و تعالیم اولیاء الهی استفاده می‌شود، که پس از ادای فرائض، بالاترین وسیله برای نزدیکی و تقرّب به خدا، این خصلت نیکو است.[1] پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند:

«مَن قَضَی لأخِیهِ المُؤمِن حَاجَهً کانَ کَمَن عَبَدَاللهَ دَهرًا»[2]

کسی که حاجت برادرِ مؤمنِ خود را برآورده کند، مثل کسی است که همه روزگار را به عبادت خداوند مشغول بوده باشد.

خداوند کسی را که به مردم خدمت می‌کند و باعث شادی آنان می‌شود، دوست می‌دارد. در روایات وارد شده که کسی که گره‌ای از کار مردم باز می‌کند و به آنان نفعی می‌رساند، محبوبترین افراد در نزد خداوند است. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: همه خلایق و مردم، عیال و نانخور خداوندند؛ محبوبترین مردم به خداوند کسی است که بیشتر به آنان کمک و سود برساند و باعث خوشحالی خانواده‌ای بشود.[3]

بعضی از افراد فکر می‌کنند که با انجام واجبات و فرائض دینیِ خود، به وظیفه خود عمل کرده‌اند و نسبت به گرفتاری و مشکلات دیگران اصلا توجهی ندارند؛ این غفلتی است که شیطان، مقدمات آن‌را فراهم می‌کند و به ما القا می‌کند که تو در مقابل مشکلات دیگران کاری از دستت برنمی‌آید و یا اینکه ما را نسبت به نیازهای دیگران بی‌تفاوت می‌کند؛ یعنی حالتی در ما ایجاد می‌کند که با خود بگوییم به من ربطی ندارد که دیگران مشکلی دارند یا ندارند. اگر گسی به بنده‌ای از بندگان خدا بگوید: «این دیگر مشکل شماست!» باید بداند که گرفتار دام شیطان شده؛ اگرچه خود، غافل باشد.

در روایتی از امام صادق(ع) وارد شده که شیطان دارای دام‌های متعددی است؛ یکی از بزرگترین و مؤثرترین آنها این است که انسان را از خدمت به دیگران بازمی‌دارد. در مرتبه بعدی کاری می‌کند، تا انسان نمازهایش را به موقع نخواند.[4]

در این روایت، خدمت نکردن به بندگان خدا در کنار سهل‌انگاری در امر نماز قرار گرفته است.

    پی نوشت:
  • [1]. مهدوی کنی، محمدرضا؛ نقطه‌های آغاز در اخلاق عملی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1372، چاپ دوم، ص477.
  • [2]. مجلسی، علامه محمدتقی؛ بحار الانوار،  بیروت، موسسه الوفاء، 1404، ج71، ص302، باب20.
  • [3]. حر عاملی، محمدبن حسن؛ وسائل الشیعه، قم، موسسه آل‌البیت لاحیاء التراث، ج16، ص341.
  • [4]. مصباح یزدی، محمدتقی؛ پندهای امام صادق (ع) به ره‌جویان صادق، قم، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، 1381، ص117.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS