دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

راستی و درستی

چهار چیز است که اگر داری، بر آنچه در دنیا نداری غم مخور: راستی در گفتار و حفظ امانت و نیکی در خلق و عفت در کار خوراک.
راستی و درستی
راستی و درستی

راستی و درستی

قال رسول الله(ص):«أربعٌ إذا کنّ فیک فلا علیکَ ما فاتَکَ من الدّنیا:صدقُ الحدیثِ و حفظُ الأمانةِ وحسنُ الخلقِ وعفّةُ مطعمٍ»(نهج الفصاحه203،251)

بدون شک دو صفت راستی و درستی (صدق و امانت)، بارزترین نشانه شخصیت هر انسانی است. صدق و امانت از یک ریشه مشترک منشعب‌اند؛ چراکه راستگویی چیزی جز امانت در ادای سخن نیست؛ همان‌طوری که امانت نیز چیزی جز صداقت در عمل نمی‌باشد. شاید به‌همین ملاحظه است که در روایات صدق‌الحدیث و اداء‌الأمانه باهم ذکر شده و در گفتگوهای معمولی نیز راستی و درستی را باهم می‌آورند.[1]

صدق و کذب، همچنانکه در سخن و گفتار است، شامل اعمال و رفتار نیز می‌شود.[2] خداوند در قرآن به مؤمنان دستور می‌دهد که پرهیزگار بوده و با راست‌گویان باشند:

«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ»[3]

اى کسانى که ایمان آورده‌اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید و با صادقان باشید.

صادق کسى است که داراى ایمان به تمام مقدّسات و به‌دنبال آن، عمل در تمام زمینه‌ها باشد.[4] افراد راست‌گو معمولا افرادی شجاع، صریح، بااخلاص، کم طمع، خالی از تعصّب‌های غلط و حبّ و بغض‌های افراطی هستند؛ چراکه راست‌گویی بدون اینها ممکن نیست. به‌عکس، افراد دروغ‌گو معمولاً ترسو، ریاکار، طمّاع، متعصّب، لجوج و یا گرفتار حبّ و بغض‌های غلط هستند.[5]

در روایات آمده که انسان برای اینکه دیگران را بشناسد، به نماز و عبادت آنها نگاه نکند؛ بلکه به‌راستی و درستی‌شان نگاه کند؛ چراکه صدق و راستیِ افراد بهترین ملاک برای پی بردن به شخصیّت واقعی افراد است.[6] امام صادق(ع) می‌فرمایند:

«لا تَنظرُوا إلى طولِ رکوعِ الرّجلِ و سجودِهِ فانّ ذلک شى‌ءٌ قد اعتاده فلو ترَکَهُ إستوحشَ لذلک و لکن انظرُوا الى صدقِ حدیثِهِ و أداءِ أمانتِهِ»[7]

به طول رکوع و سجود افراد نگاه نکنید؛ چراکه ممکن است به این کار عادت کرده باشد و اگر آن‌را ترک کند به وحشت می‌افتد؛ بلکه برای شناخت افراد به راست‌گویی و اداء امانت او نگاه کنید.

    پی نوشت:
  • [1]. مکارم شیرازی، ناصر؛ زندگی در پرتو اخلاق، قم، سرور، 1386، چاپ ششم، ص83.
  • [2]. نراقی، ملااحمد؛ معراج‌السعاده، تهران، یاسر و دهقان، 1366، ص446.
  • [3]. توبه/119.
  • [4]. مکارم شیرازی، ناصر؛ تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1374، ج‌8، ص180.
  • [5]. مکارم شیرازی، ناصر؛ زندگی در پرتو اخلاق، ص83.
  • [6]. همان.
  • [7]. کلینی، محمدبن‌یعقوب؛ کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، 1365، ج2 ، ص، 105.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS