دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

صله رحم

کسی که پیوند خویشاوندی را قطع کند وارد بهشت نمی شود.
صله رحم
صله رحم

صله رحم

قال رسول الله (ص): «لا یَدخُل الجّنهَ قاطِعُ رَحِمٍ» ( بحار الانوار، ج71، ص91، باب3)

صله رحم یعنی رسیدگی به وضع خویشان و بستگان نسبی و پیوند مستمر با آنها-، یکی از آداب اسلامی است؛ که در قرآن و روایات بر آن تأکید شده است. پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند:

«صِلُوا أرحامَکُم ولو بِالسّلامِ»[1]

صله رحم کنید، اگرچه با یک سلام باشد.

قطع ارتباط با خویشاوندان نسبی به‌گونه‌ای که پیوند خویشاوندی به‌کلی قطع شود، از گناهان کبیره است.[2] در روایتی، پیامبر اکرم از قول خداوند نقل می‌فرماید: من رحمان هستم و خویشان تو رحم تو هستند که از اسم خودم اسمی برای آنها برگزیدم. کسی که با آنها رفت و آمد کند من به او نزدیک شده و با او ارتباط برقرار می‌کنم و هرکس با خویشان خود قطع رابطه کند از من جدا شده است.[3]

در اسلام، به این نکته سفارش شده که انسان هیچ‌گاه نباید ارتباط و علاقه خود را با خویشان و بستگان خویش قطع کند و چون خویشاوندان، از جهت نیازهای انسانی و عاطفی متفاوتند، انسان باید در برابر هر نیاز، پاسخ متناسب بدهد. چه بسا با یک تلفن، نیاز عاطفی انسان برطرف ‌شود. گاهی نیز خویشاوندان انسان، نیاز به کمک و مساعدت مالی دارند؛ که انسان باید در حدّ توان خود به آنها کمک کند.

    پی نوشت:
  • [1]. حرانی، ابن شعبه؛ تحف العقول، احمد جنتی، تهران، چاپ و نشر بین الملل، 1387، ص120.
  • [2]. مهدوی کنی، محمدرضا؛ نقطه‌های آغاز در اخلاق عملی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1372، چاپ دوم، ص540. 541.
  • [3]. آداب دوستی و معاشرت از دیدگاه ملامحسن فیض کاشانی و امام محمد غزالی، ترجمه و تنظیم مهدی شمس‌الدین، قم، شفق، 1371، ص112.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS