دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرهیز از تنبلی و کسالت

تنبلی به دین و دنیا ضرر می زند.
پرهیز از تنبلی و کسالت
پرهیز از تنبلی و کسالت

پرهیز از تنبلی و کسالت

قال باقرالعلوم(ع): «الکَسَلُ یَضُرُّ بالدِّینِ و الدُّنیا» (تحف العقول، ترجمه احمد جنّتی، ص666)

تنبلی و سستی و تأخیر در کارها، یکی از چیزهایی است که در روایات به‌شدت مورد نکوهش و مذمّت قرار گرفته؛ چراکه انسان با تنبلی هیچ موفقیّتی، در زندگی به‌دست نخواهد آورد؛ بلکه انسان با چنین روحیه‌ای در تمام کارها شکست خواهد خورد و فرصت‌ها و موقعیّت‌های خوب زندگیِ خود را یکی پس از دیگری از دست خواهد داد. حضرت علی (ع) در این باره می‌فرمایند:

«آفةُ النُجحِ الکسلُ»[1]

آفت پیروزی در کارها تنبلی است.

کسی که در کارها تنبلی می‌کند و آن‌را به امروز و فردا می‌اندازد هیچ کاری را به سر منزل مقصود نمی‌رساند؛ بلکه در هر کاری، یا آن‌را نیمه تمام، می‌گذارد و یا آنکه، آن‌را از اوّل شروع نمی‌کند. امام باقر(ع) در روایتی از تأخیر در کارها و امروز و فردا کردن به‌شدت نهی کرده و می‌فرمایند:

«إِیَّاکَ وَ التَّسْوِیفَ فَإِنَّهُ بَحْرٌ یَغْرَقُ فِیهِ الْهَلْکَى‌»[2]

از تأخیر و مسامحه در کارها بپرهیز؛ چراکه آن دریایی است که بسیاری از مردم در آن غرق هستند.

انسانی که در کارها سستی می‌کند و کارهای خود را دائما به امروز و فردا می‌اندازد، نه تنها در زندگی مادّی و دنیوی خود متضرّر می‌شود، بلکه چنین انسانی علاوه‌بر از دست دادن دنیای خود، آخرت خویش را نیز تباه کرده است. حضرت علی(ع) می‌فرماید:

«الکَسَلُ یُفسِدُ الآخرهَ»[3]

کسالت و تنبلی آخرت انسان را تباه می‌کند

انسانی که روحیه تنبلی و بی‌حالی بر او حاکم شود، برای کسب فضایل انسانی نیز تلاشی نخواهد کرد. بنابراین نه تنها انسان نباید در کارها و وظایف خود دچار تنبلی شود، بلکه باید در تمام کارها با همّت و تلاشی مضاعف هر روز بهتر از روز قبل در زندگی مادّی و معنوی خود تلاش کند و در این راه با همّت و تلاش خستگی‌ناپذیر در جهت بهبود وضع موجود قدم بردارد.

  • [1]. آمدی، عبدالواحد بن محمد؛ تصنیف غررالحکم ودررالکلم، مصطفی درایتی و حسین درایتی، قم، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1378، چاپ دوم، حدیث 10617، ص436.
  • [2]. حرانی، ابن شعبه؛ تحف العقول، احمد جنتی، تهران، شرکت چاپ و نشر بین‌الملل، 1387، ص630.
  • [3]. نوری، حسین؛ مستدرک‌الوسائل، قم، آل‌البیت، 1408هق، چاپ اول، ج13، ص45.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS