دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اخلاق اداری در نهج البلاغه

No image
اخلاق اداری در نهج البلاغه

اخلاق اداري در نهج البلاغه

جواد پوریا ‏

انحطاط اخلاقی و شکسته شدن مرزهای اخلاقی، از جمله معضلاتی است که در صورت به وقوع پیوستن، سلامت فرد و جامعه انسانی را به مخاطره می‌اندازد. این امر در امور اداری از جایگاهی خطیر و ویژه برخوردار است، زیرا وقتی انسان از محدوده زندگی فردی خارج شده و در پیوند با دیگر انسانها قرار می‌گیرد و این پیوند صورتی اداری می‌یابد، اگر اخلاق نیک حاکم بر روابط انسانی نباشد، فاجعه چندین برابر می‌شود. به همین دلیل است که والاترین ملاک در هر سازمان اداری، متخلق بودن به اخلاق انسانی و اسلامی است. «ارباب امانت» عنوان کتابی است که به بررسی نظام اخلاق اداری در نهج البلاغه می‌پردازد. مولف کتاب جناب آقای «مصطفی دلشاد تهرانی» با بهره گیری از کلام امیرالمومنین علی(ع)، این کتاب را در سه بخش به ترتیب زیر تدوین نموده است: بخش اول: مبانی اخلاق اداری؛ بخش دوم: تمهیدات و مقومات اخلاق اداری؛ بخش سوم: اصول اخلاق اداری. مولف محترم در دیباچه کتاب با استناد به کلام دربار مولای متقیان علی(ع)، به «ضرورت و جایگاه اخلاق اداری» اشاره نموده و نمونه هایی از اهتمام آن حضرت به اخلاق اداری را ذکر کرده است. همچنین به «نقش ایمان به حقیقت هستی و باورهای دینی» در اصلاح اخلاق اداری از دیدگاه امیرالمومنین(ع) پرداخته است. ‌

به عقیده نویسنده محترم، مهمترین مبنا در سامان یافتن اخلاق اداری، تصحیح بینش کارکنان و بسامان آوردن نوع نگاه آنان به خودشان و مردم و مسئولان و وظایفشان است. از این رو بخش نخست کتاب را به سه قسمت «نگاه شناسی»، «حقوق شناسی» و «وظیفه شناسی» تقسیم نموده و در ذیل این عناوین به مطالبی همچون «حقوق مداری»، «حقوق متقابل»، «حقوق خدا»، «حقوق خود»، «حقوق کار و مسئولیت»، «حقوق مردم»، «حقوق مسئولان» و «شناخت وظایف و ادای وظایف» با بهره گیری از کلام حضرت، اشاره نموده است.

در بخش دوم کتاب، تمهیدات و مقومات اخلاق اداری مورد بررسی قرار گرفته است؛ چه اینکه به عقیده مولف، اخلاق اداری جز با بستر سازی مناسب و فراهم آوردن زمینه ها و شرایط لازم تحقق نمی یابد. اهم مطالب این بخش عبارتند از: «شایسته سالاری و اهلیت گرایی»، «علاقه مندی شخصی»، «تامین مالی»، «امنیت شغلی»، «نظارت و پیگیری» و «ارزشیابی، قدردانی، جزادهی».در نظر نویسنده محترم، نظام اداری ای که امام علی (ع) تصویر نموده و الگوی آن را ارائه فرموده، نظامی است مبتنی بر اصول اخلاقی که در صورت پایبندی به این اصول، دستگاه اداری به سمت و سویی می‌رود که شایسته و بایسته است.

از این رو، مولف بخش پایانی کتاب خود را به بیان «اصول اخلاق اداری» اختصاص داده است و اصولی همچون «امانتداری»، «خدمتگزاری»، «مسئولیت پذیری»، «انضباط کاری»، «اصل پیگیری»، «مهرورزی»، «رفق ورزی»، «خوش رفتاری»، «بردباری»، «دادورزی» و «نفی خودکامگی» را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد. این کتاب به همت انتشارات «دریا» و در 230 صفحه منتشر شده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS