دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اخلاق از منظر دین مبین اسلام‌

خداوند در سوره قلم آیه 4 می فرماید: «و انّک لعلی خلقٍ عظیمٍ». و حقا که تو بر اخلاق بزرگی استواری.
اخلاق از منظر دین مبین اسلام‌
اخلاق از منظر دین مبین اسلام‌
نویسنده: نسرین علوی زادگان

خداوند در سوره قلم آیه 4 می فرماید: «و انّک لعلی خلقٍ عظیمٍ». و حقا که تو بر اخلاق بزرگی استواری.

در میان صفات و ویژگی های پیامبر، قرآن بر اخلاق آن حضرت تکیه کرده و آن را «خلق عظیم» خوانده است. کلمه خلق به صفاتی گفته می شود که با سرشت و خوی انسان عجین شده باشد و به رفتارهای موسمی و موقت گفته نمی شود.

تفسیرهای مختلفی درباره خلق عظیم شده است، مراد تخلق به اخلاق اسلام و طبع بزرگ است و صبر بر حق و تدبیر امور بر اقتضای عقل است. برخی کتب لغت، خلق مربوط به پیامبر اکرم (ص) را به معنای دین و آیین گرفته اند، چنان که در حدیثی از امام باقر (ع) می خوانیم که آن حضرت فرمود: مراد از خلق، آیین اسلام است.

در این آیه نیز منظور از خلق می تواند برخورد بزرگوارنه با مخالفان باشد. چنان که خداوند او را به این شیوه مامور ساخته بود.

در رابطه با اخلاق و ویژگی های آن در دین اسلام، سخنان برخی از پیشوایان دینی در این زمینه را از کتاب میزان الحکمه، باب خلق نقل و ترجمه می کنیم.‌

حضرت علی (ع) فرمود: «ربّ عزیز اذّله خلقه و ذلیل اعزّه خلقه»، چه بسیارند عزیزانی که به خاطر بداخلاقی ذلیل می شوند و ذلیلانی که به خاطر حسن خلق عزیز می شوند. امام حسن (ع) فرمود: «حسن الخلق راس کلّ برّ»، خوش اخلاقی سرآمد هر کار نیک است.

پیامبر اکرم (ص) فرمود: «انّما تفسیر حسن الخلق ان اصاب الدنیا یرضی و انّ لم یصبه لم یسخط»، حسن خلق به این است که اگر کامیاب شدی راضی باشی و اگر نشدی عصبانی نشوی.‌

حضرت علی (ع) فرمود: «ان العبد المسلم یبلغ بحسن خلقه درجه الصائم القائم»، انسان در اثر حسن خلق به درجه نمازگزاران روزه دار می رسد. امام صادق (ع) فرمود: مکارم اخلاق ده چیز است: یقین، قناعت، صبر، شکر، حلم، حسن خلق، سخاوت، غیرت، شجاعت، جوانمردی. حضرت علی (ع) فرمود: «من مکارم الاخلاق، ان تصل من قطعک و تعطی من حرمک و تعفوا من ظلمک»، از مکارم اخلاق آن است که هر کس با تو قطع رابطه کرد، تو با او رابطه برقرار کنی و اگر تو را محروم کرد، تو به او عطا کنی و اگر به تو ظلم نمود، او را عفو نمایی.

امام صادق (ع) فرمود: «الخلق الحسن یمیت الخطیئه کما تمیت الشمس الخبیث»، اخلاق نیکو سبب نابودی گناهان است، همان گونه که خورشید خباثت ها را می میراند. همچنین فرمود: «حسن الخلق یثبت المودّه»، اخلاق نیکو، علاقه ها را محکم و استوار می کند. پیامبر اکرم (ص) فرمود: «خصلتان لایجتمعان فی المومن، البخل و سوء الخلق»، در افراد با ایمان بخل و بد اخلاقی جمع نمی شود.‌

مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در زمینه اخلاق و سنن و آداب زندگی پیامبر (ص) روایاتی را نقل کرده است که به برخی از آنها اشاره می شود: کم خرج، کریم الطبع و خوش معاشرت بود. به هر کس می رسید، چه بزرگ و چه کوچک سلام می کرد، پیامبر اکرم (ص) به توانگران و فقرا دست می داد و دست خود را نمی کشید تا طرف دست خود را بکشد.

بدون اینکه قهقه کند، همیشه تبسمی بر لب داشت.

بر زمین می نشست و با بردگان هم غذا می شد، لباس خود را وصله می زد و کفش خود را می دوخت.

وقتی در خانه مهمان داشت، اولین کسی بود که شروع به غذا خوردن می کرد و آخرین کسی بود که از غذا دست می کشید تا مهمانان راحت غذا بخورند. وقتی دعا می کرد، سه بار دعا می کرد و وقتی سخن می گفت در کلام خود تکرار نداشت. کلامش روشن بود به طوری که هر شنونده ای آن را می فهمید. نگاه خود را بین افرادی که در محضرش بودند تقسیم می کرد.

مقاله

نویسنده نسرین علوی زادگان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS