دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقسیم برادران و دوستان

مردی در بصره در حضور امیرالمؤمنین علیه السلام برخاست و گفت : یا امیرالمؤمنین ، حال برادران دینی را به ماخبر ده ، حضرت فرمود : برادران دو دسته اند : برادران مورد اعتماد و برادران خنده رو. برادران مورد اعتماد، پناهگاه و بال و اهل و مال تو هستند .
تقسیم برادران و دوستان
تقسیم برادران و دوستان

امام باقر علیه السلام فرمود :

مردی در بصره در حضور امیرالمؤمنین علیه السلام برخاست و گفت : یا امیرالمؤمنین ، حال برادران دینی را به ماخبر ده ، حضرت فرمود : برادران دو دسته اند : برادران مورد اعتماد و برادران خنده رو. برادران مورد اعتماد، پناهگاه و بال و اهل و مال تو هستند . پس هر گاه به برادرت اعتماد پیدا کردی ، مال و جانت را در اختیار او قرار ده ، و با دوستان صمیمی او ، صمیمی باش ، و با دشمنانش ، دشمنی کن و راز و عیبش را بپوشان و نیکیش را ظاهر ساز و بدان ای پرسش کننده که اینگونه دوستان از کبریت احمر نادر ترند. اما برادران خنده روی تو، کسانی هستند که در کنار آنها ، خوش وشاد هستی ، پس دوستی خود را ازآنها قطع نکن و بیش از این هم از آنها توقع نداشته باش و از خوشرویی و شیرین زبانی خود آنها را بر خوردار کن ،‌ تا آنجا که آنها تو را برخوردار می کنند.[1]

امام صادق علیه السلام در این باره به نقل از امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند: بر تو باکی نیست که اگر با شخص خردمند همنشین شوی ، هر چند که کرم او را نپسندی، ولی از خرد او سود ببر، و از اخلاق بدش بپرهیز، و هیچ گاه همنشینی با شخص کریم را از دست مده ، اگر چه از خرد او سودی نبردی ، بلکه با عقل خویش ،‌از کرم او استفاده کن وتا می توانی از همنشینی با شخص پست وبی خرد پرهیز کن . [2]

و در روایت دیگری امام صادق علیه السلام فرمود : دوستی جز با اجرای حدودش نمی باشد . پس هر کس که در او آن شرایط یا پاره ای از آنها باشد ،‌او را دوست خود بدان و کسی که هیچ یک از آن شرایط را نداشته باشد ، او را دوست خود مدان. شرط نخست اینکه نهان و عیانش برای تو یکسان باشد ، دوم اینکه زینت تو را زینت خود داند ،‌و زشتی تو را زشتی خود شمرد ،‌سوم اینکه ریاست و دارایی حالش را نسبت به تو تغییر ندهد ، چهارم اینکه از آنچه توانایی دارد نسبت به تو دریغ نکند ، و شرط پنجم که همه این چهار صفت را در خود دارد ، اینکه هنگام بیچاره گی و پیشامدهای نا گوار تو را رها نکند . [3]

و همچنین امام صادق علیه السلام فرمودند : سه چیز است که همواره کمیاب است : برادری در راه خدا، و زوجه صالحه مهربانی که شوهر خود را در امر دین یاری کند ، و فرزند عاقل. کسی که یکی از این سه را دارا باشد، به خیر و صلاح دنیا و آخرت نائل گشته ، و نصیب فراوان و حظ کامل در دنیا برده است ، و از برادری و رفاقت کسی که از روی طمع یا ترس یا برای خوردن و آشامیدن با تو رفیق و برادر می شود، پرهیز کن. و کوشش کن که برادری از پرهیزکاران با حقیقت پیدا کنی ، اگر چه در طلب او در تاریکیهای زمین بگردی و عمرت را در طلب او از بین ببری . زیرا که پروردگار متعال پس از انبیاء و اوصیاء ، افرادی برتر از پرهیزکاران نیافریده است ، و خداوند متعال به هیچ بنده ای نعمت و توفیقی چون درک مصاحبت چنین اشخاصی عطا نکرده است . خداوند متعال می فرماید: دوستان مهربان در روز قیامت دشمنان همدیگر می شوند، مگر آنان که پرهیزکار باشند.[4]

منبع: بنیادهای اخلاق اسلامی ، علامه سید عبدالله شبر،چاپ دوم سال 1369،‌ناشر/بنیاد فرهنگی امام المهدی (عج)

    پی نوشت:
  • [1] .اصول کافی ، جلد 2، با المؤمن صنفان،‌صفحه 248
  • [2] .اصو ل کافی ، جلد 2، کتاب المعاشره ،ص 638 ‌
  • [3] . اصو ل کافی ، جلد 2، کتاب عشره ، ص 639
  • [4] . مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه ،‌شرح عبدالرزاق گیلانی.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS