دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

دوام ذکر

و چون غم سالک، خلاصی از سجن طبیعت است باید این مقصد بزرگ منظور بوده باشد. که نتیجه نجات از سجن طبیعت، ارتقاء به عالم قدسیت است.
دوام ذکر
دوام ذکر

موضوع: دوام ذکر

نگارنده: آیت الله محمدحسین اصفهانی (کمپانی)

مخاطب: آیت الله میرزا محمود موسوی

از ذکر سؤال شده بود. گرچه زیاد است ولی مناسب حال و مقام که در قرآن، منصوص و در کلمات معصومین مأثور است، ذکر یونسیه:

«لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنتُ مِنَ الظَّالِمِینَ» (انبیاء/87)

که نتیجه آن در خود قرآن منصوص است:

« وَ نَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَــــــمِّ وَ کَذَلِکَ نُـــــنجِی الْمُؤْمِنِیــــــــنَ» (انبیاء/88)

و چون غم سالک، خلاصی از سجن طبیعت است باید این مقصد بزرگ منظور بوده باشد. که نتیجه نجات از سجن طبیعت، ارتقاء به عالم قدسیت است. و بدیهی است که این قسم از نتایج، تابع تعلقه لسان نیست. توجه مخصوص به مذکور لازم دارد و فنای در مذکور.

نتیجه نجات از سجن طبیعت و ملازم با بقاء الله است و مشایخ می‌فرمودند که اقلاً چهارصد مرتبه ذاکرِ در سجده باشد – که اشرف حالات عبودیت است – خیلی خوب است. خرده خرده باید زیاد شود. شاید بعضی که می‌شناسید، دو ساعت یا زیادتر این سجده را ادامه می‌داده‌اند. بهترین اوقات، وقت سحر یا بعد از نماز عشا که وقت انحدارِ (پایین رفتن) غذا است که معده نه پر است و نه چندان خالی و ضعیف. و البته توجه به مذکور علی‌الاتصال لازم است تا غلبۀ حال دست دهد و روزنه به عالم ملکوت باز شود و نفس مجرد مشهور گردد:

«من عرف نفسه فقد عرف الله»

پیام‌ها و نکته‌ها:

1-یک عمل در جریان سلوک، موقعی نتیجه خواهد داد که سالک بر آن پای فشارد و استقامت ورزد. و الّا انجام چند بار آن بدون مداومت فائده‌ای نخواهد بخشید.

2-تمامی اعمالی که سالک انجام می‌دهد باید همراه نیت درونی و توجه خالص به محبوب باشد در غیر این صورت حرف به جا آوردن صورت ظاهری عمل ثمره‌ای ندارد.

3-برای این که ذکر ثمر داشته خالی از اشتباه و انحراف باشد، بهتر است آن را از استاد راه رفته‌ای گرفت که زمان مناسب و چگونگی آن را یافته است.

    منبع نامه:
  • مجله حوزه، شماره 8، ص 75.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS