15 مهر 1396, 14:35
و کتابهای شعر، خداوند (جل جلاله) براى تو مهیا فرموده است، که براى کسانى که طالب معرفت آن آثار باشند کفایت میکند، پس در آنها نظر کن، و از معانى آنها آنچه را که به سوى خدا و رسول و آنان که مورد رضاى خدا و رسولند دعوت نماید، حفظ کن و یاد بگیر، یعنى آنچه که انسان را به مکارم اخلاق، و سبقت گرفتن به سوى خیرات، و طهارت اصول و عروق و قلوب وادار مینماید.
و بر حذر باش از تقلید کسانى که خود را عالم دینى دانند و اشعارى سروده که در آنها به مدح و ثناى ملوک و سلاطین پرداختهاند؛ زیرا که آنان در خطر بلکه از هلاک شدهگانند، و اگر توبه نکرده باشند از گفتار و اشعار خود پشیمانند، و در قیامت آرزو کنند که اى کاش گنگ بودیم و این اشعار را نگفته بودیم، و من از آنان که این گونه از اشعار را نوشته و حفظ نمودهاند تعجب دارم، و حال اینکه سزاوار به مقام علمى ایشان این بود که آنها را محو و نابود و باطل نمایند.
اى فرزندم: آیا در این گونه از اشعار از خدا و رسول و خاصان او مدحى دیده مىشود؟
اى فرزندم: آیا نه بینى که در آنها از کسانى که خدا و رسول و خاصان او مذمت و ملامتشان نمودهاند، و مورد سخط و غصبشان قرار دادهاند مدح و ثنا نمودهاند؟
آیا در این کار دورى از خداوند و هتک حرمت او جل جلاله نیست؟ آیا این کار هتک حرمت ائمه طاهرین خود که در هر حال محتاج بایشانند نخواهد بود؟
و اگر خداوند براى تو فتح این باب نماید، و طبع شعر بتو عنایت فرماید از آنچه رضاى خداوند جل جلاله و سلف اطهار تو در آنست تجاوز مکن.[1]
1- قلم و زبان سالک برای آن کسی میگردد که دلش برای او میتپد و مشتاق لقای اوست. از گفتار خود جز به دست آوردن دل محبوب قصدی ندارد.
2- بسیارند شاعرانی که با ابیاتی چند بهشت جاودانه را وارث گشتهاند و چه بسیار آنان که با استعداد و قوای خدادادی خشم او را برانگیختهاند.
گر تو فصیحی همه مناقـــــب او گوی ور تو دبیـــری همه مدایح او خوان
ور تو حکیمی و راه حکمت میجوئی سیرت او گیر و خوب مذهب او دان[2]
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان