دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بدیهه

No image
بدیهه

كلمات كليدي : بديهه، رويّه، دانش بديع، ارتجال، بلاغت

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

بدیهه یا «ارتجال»، در لغت به معنی ناگاه‌ و ناگهان است و اصطلاحی است در دانش، بدیع و به طور کلّی در بلاغت به دو معنی، یکی عامّ و دیگری خاصّ به کار می‌رود.

معنی عامّ:

آن است که بی‌اندیشه کلامی ایراد شود و ناگاه و بی‌مقدّمه سخنی بر زبان رود. بدین معنی که شخص، بی‌آن‌که پیشتر بیندیشد و تأمّل کند، سخن بگوید.

معنی خاصّ:

که عبارت است از انشاء، شعر، خطابه، یعنی نوشتن، سرودن و سخنوری. بدین معنی که چون نویسنده‌ای، یا شاعری یا سخنوری، بی‌مقدّمه و بی‌اندیشۀ بسیار، بنویسد یا بسراید یا سخن براند، از این کار به «بدیهه» یا «ارتجال» تعبیر می‌شود.

این امر، به ویژه در باب شعر، رایج و صادق است و چون شاعری بدین صورت شعر بسراید اصطلاحاً‌ می‌گویند که «بر ارتجال» شعر گفت، «فی البداهه» و «بالبداهه» سرود.

ضدّ بدیهه «رویّه» یا رویّت است که به معنیِ تأمّل در کارهاست و مراد از آن، در اصطلاح بلاغت، نظم و نثری است که از روی اندیشه و با مقدّمۀ قبلی سروده یا نوشته شود و شاعر یا نویسنده در کار سرودن یا نوشتن آن شتاب نورزد، بلکه تأمّل کند و بیندیشد و مقدّمات لازم را برای نوشتن یا سرودن فراهم آورد.

پیداست که رویّت قاعده است و بدیهه استثنا، به این معنی که علی‌القاعده، نوشتن و سرودن و سخنوری از فکر و تأمّل به بار می‌آید و غالباً چنین است، امّا بدیهه‌نویسی، بدیهه‌سرایی و بدیهه‌گویی امری استثنایی است که گاه و در شرایطی خاصّ صورت می‌گیرد و تنها برخی از شاعران ممکن است در بدیهه‌سرایی نیز مانند رویّه‌گویی استاد شوند، چنان‌که نظامی عروضی این امر را نشانۀ استادی خود در شعر می‌داند و می‌نویسد: «بدیهۀ من رویّت گشته بود».

بدیهه‌نویسی، بدیهه‌سرایی و بدیهه‌گویی حاکی از توانایی نویسنده، شاعر و سخنور است و به تمرین و ممارست و به تعبیر نظامی عروضی، «به ریاضت» حاصل می‌شود:

«بدیهه گفتن رکن اعلی است در شاعری و بر شاعر فریضه است که طبع خویش را به ریاضت بدان درجه رساند که در بدیهه معانی انگیزد».

به همین‌ سبب است که توصیه و تأکید کرده‌اند که شاعر باید در روزگار جوانی بیست هزار بیت از اشعار متقدّمان و ده‌هزار بیت از اشعار متأخّران را به خاطر بسپارد و همواره در نظر داشته باشد نیز پیوسته دیوان‌های استادان شعر را مطالعه کند تا از یک سو انواع شعر را بشناسد و از سویی دیگر با عیب و هنر شعر آشنا شود و شیوۀ کار را از استادان فن بیاموزد.

بعضی از شاعران بزرگ از توانایی خود در بدیهه‌سرایی سخن گفته‌اند و بدان تفاخر کرده‌اند. خاقانی شروانی در قصیده‌ای در مدح سیف الدّین، فرمانروای شماخی، و ابوالمظفّر شروانشاه، این گونه بدیهه‌سرایی خود می‌نازد:

بدیهه همی بارم از خاطر این دُر

کز او سمعها بحر عمّان نماید

بدیهه‌های معروف ادبیات فارسی، عبارتند از:

بدیهۀ عنصری

بدیهۀ امیر معزّی

بدیهۀ رشیدی سمرقندی

>

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS