دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ازآیینه تا خشت خام ؛ نگاهی به فیلم فراری

فیلم چندان پر و پیمان است که برای دیدنش نباید تردید کرد. حضور کامبوزیا پرتوی و محمود کلاری و علیرضا داوود؛ در وصف فراری باید گفت که آنچه خوبان همه دارند تو یک جا داری.
ازآیینه تا خشت خام ؛ نگاهی به فیلم فراری
ازآیینه تا خشت خام ؛ نگاهی به فیلم فراری

فیلم چندان پر و پیمان است که برای دیدنش نباید تردید کرد. حضور کامبوزیا پرتوی و محمود کلاری و علیرضا داوود؛ در وصف فراری باید گفت که آنچه خوبان همه دارند تو یک جا داری.

در چند دهه گذشته تمامی فیلمهای داود نژاد دارای حواشی بوده که هر بیننده ای را به دیدن فیلم تشویق می کند. چه قبل و چه بعد از انقلاب. داود نژاد اگر چه شاید از نظر اجتماعی جزء افراد بالادست جامعه از نظر مالی باشد ولی هیچگاه طبقه پایین جامعه را در فیلمهایش فراموش نکرده است. او درد جامعه را می فهمد و سعی می کند عمیقاً به آن بپردازد این پردازش هیچگاه به شعار و  بیان غیر سینمایی بدل نمی شود. او فقر را می شناسد با سر و شکل یک فقیر یا قشر فرو دست جامعه آشناست و خوب به تصویرش می کشد و با انکه مو سفید کرده اما جوانان را بهتر از خود آنان می شنایسد.

فیلم به شدت از شخصیت پردازی خوب که شاخصه نوشته های کانبوزیا پرتوی و فیلمهای داودنژاد است سود برده تا جایی که تماشاچی هم سوار بر پیکان فرسوده و مستهلک محسن تنابنده، دست اندازهای خیابان های تهران را در پیچ و خم قصه ای پر فراز و نشیب طی می کند. محسن تنابنده عالی است مثل همیشه. به دل می نشیند حرفهایش با نمک است خیلی زود می فهمیم که حساب او با دیگران جداست. لهجه های متفاوت خیلی به شخصیت او کمک کرده تا جایی که یادمان می رود که او یک بازیگر است و اینک در حال لهجه سازی و این بار با لهجه قمی

شخصیت دختر فیلم خیلی زود به تماشاچی معرفی می شود. ترلان پروانه اگرچه شاید به طور کامل حق مطلب را ادا نکرده باشد ولی با نگاهی به کارنامه گذشته او می توان نمره قبولی را برایش در نظر گرفت.



وقتی فیلم تمام می شود نا خود آگاه احساس می کنید که دلتنگیتان بر طرف شده. البته اگر دلتان برای یک فیلم سینمایی به معنای قدیمش تنگ شده باشد. فیلم اغازی دارد؛ برایت داستان تعریف می کند، سری به گذشته می زند، به فکر  می برد، جایی می خنداند و گاهی به بغضی رقیق مهمانتان می کند و در جایی که بایسته است به انتها می رسد.  انچه می ماند دردی است که اینک به جان من و توی مخاطب افتاده است، دردی که ریشه در جامعه دارد و نقص ها و کاستی های ما و اسیب های پیش رو.

بیش از شصت درصد فیلم در ماشین است ولی تماشاچی خسته نمی شود این تبحر کارگردان و هنر بازیگر را می رساند. شخصیتهای فرعی فیلم با اینکه خیلی کم و گذرا به چشم می آیند دارای گذشته اند و شناسنامه دارند و می شود گفت چیزی کم و کسر ندارند.  دیده می شود در بعضی از فیلمها نود دقیقه داستان حول یک شخصیت می گذرد ولی هنوز ناشناخته باقی می ماند، ولی پرتوی و داودنژاد در همان چند دقیقه نخست تو را به شخصیت و شخصیت را به تو معرفی می کنند.

سرنوشت شخصیت دختر سرنوشت محتومی نیست و شاید بتوان به آن به صورت پیامی نا محسوس نگاه کرد. پیامی که در جای جای فیلم به صورت هنرمندانه ای به تماشاچی تزریق می شود. پیامی دو پهلو از وجهی به جوانان و از وجه دیگر به خانواده ها. تلخی ای که بر سر فیلم سایه انداخته از نظر نگارنده از تلخی موجود در فیلمهای دیگر جشواره متفاوت است و جامعه را سیاه نشان نمی دهد و از قضا این بار این خود فرد و نه جامعه است که گناهکار است. بدین سان باید گفت که فیلمی است عبرت اموز و تذکر دهنده و از همین رو فیلمی که در دل خود امیدی بزرگ را پنهان کرده است.







منبع :فیلمنوشت



مقاله

نویسنده حسن محسنی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

«جیرانی» در آخرین ساختة خود با یک ملودرام جنایی ـ معمایی به پردة سینما بازگشته است . «خفگی» همانند دیگر آثار او نظیر «قرمز» و «پارک‌وی» به روابط روان‌پریشانه بین شخصیت‌ها می‌پردازد. فیلم هرچند از حیث محتوا و انتخاب موضوع شبیه دیگرآثار این فیلم‌ساز است و منطبق با ایدئولوژی اوست اما از حیث فرم و محتوا فیلمی متفاوت به‌شمار می‌آید.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

این روزها در باره اشتباهات تاریخی یا به اصطلاح «گاف» های سریال معمای شاه حرف ها فراوانی در شبکه های اجتماعی شنیده می شود. این ماجرا در مورد سریال کیمیا هم به وجود امد. هرچند که در مورد آن کسی برای پاسخ دادن پا به میدان نگذاشت اما در مورد سریال معمای شاه ماجرا این گونه نبود.
عصبانی نیستم؛ خسته ام | نگاهی به فیلم لانتوری

عصبانی نیستم؛ خسته ام | نگاهی به فیلم لانتوری

اکران، قبل از آنکه ابزاری برای بازگرداندن سرمایه مادی یک فیلم باشد معیار و سنجه ای برای برآورد فیلمساز از بازخورد اثرش در بستر جامعه است.
جنایت بی مکافات ; نگاهی به فیلم پل خواب

جنایت بی مکافات ; نگاهی به فیلم پل خواب

در حین تماشای فیلم پل خواب، ساخته آقای براهنی، از برخی پلانها و نماهای دل انگیز و دقیق فیلم به ذوق آمدم.. بر حسب عادت گوشی همراهم، عنوان پل خواب را در گوگل جستجو کردم. چرا باید این فیلم با این نماهای درخشان و بازی های خوب چنین ناشناخته باشد. در همان اولین جستجو، مطلبی از ویکی پدیا آمد که اشاره می کرد این فیلم برداشتی آزاد از رمان جنایت و مکافات است.
Powered by TayaCMS