دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسرار ولادت امام علی(ع)

No image
اسرار ولادت امام علی(ع)  

پرسش:

    امام علي(ع) چگونه در محل خانه خدا به دنيا آمد، لطفا دلايل و مستندات آن را بيان کنيد؟

پاسخ:

     در بخش نخست پاسخ به اين سؤال به دو محور جريان ولادت اميرمومنان علي(ع) و جريان ولادت آن حضرت در منابع اهل سنت اشاره شد، اينک در بخش پاياني دنباله مطلب را پي مي گيريم.

        ج. جلوه ای از اسرار ولادت حضرت در کعبه

    اما اسرار اين قضيه که چرا حضرت اميرمؤمنان(ع) در خانه خدا به دنيا آمده، در برخي منابع درباره آن مطالبي مطرح شده که در اينجا به نحو اجمال بيان مي شود:

    1. برخي از بزرگان اهل سنت پس از بيان جريان تولد حضرت علي(ع) در کعبه گفته اند: اين کرامت و بزرگي براي علي(ع) است که در خانه خدا به دنيا آمده و تجليل براي محل تولد او شمرده مي شود. (همان، ج 6، ص 36 و 37)

    2. آلوسي که يکي از بزرگان اهل سنت است بعد از نقل جريان تولد حضرت در کعبه، تعبير لطيفي دارد که عين عبارت او است: «سبحان من يضع الاشياء في مواضعها و هو احکم الحاکمين». يعني منزه است خداوندي که هر چيزي را در اين جايگاهش قرار مي دهد و او بالاترين حکم کنندگان است. (همان)

    آلوسي در ادامه گفته است:

    گويا علي(ع) نيز خواست تا در مورد خانه کعبه که موجب اين افتخار براي او شده بود و در دل او متولد گشته بود جبران کند و به همين جهت بت ها را از روي خانه به زير افکند، زيرا در پاره اي از اخبار آمده که خانه خدا به درگاه حق تعالي شکايت کرده و گفت: پروردگارا تا چه وقت در اطراف من اين بت ها را پرستش کنند؛ و خداي تعالي به او وعده داد که آن مکان مقدس را از آب بت ها تطهير کند. (همان)

    3. شيخ صدوق نيز در اين باره گفته است که حضرت علي(ع) در کعبه به دنيا آمده، بزرگداشتي بود از جانب خداي متعال و اکرامي بود که نسبت به مقام شامخ و با عظمتش عنايت فرمود (الارشاد، باب 1، ص2، ترجمه سيدهاشم محلاتي)

    4. از صعصعه بن صوحان روايت شده که در واپسين لحظات زندگي حضرت علي(ع) از حضرتش پرسيد: تو برتري يا حضرت عيسي بن مريم؟ علي(ع) فرمود: مادر عيسي در بيت‌المقدس بود، هنگامي که وقت ولادت عيسي فرا رسيد، مريم ندائي شنيد که بيرون شو، اين جا عبادت گاه است نه زايشگاه، اما مادر من فاطمه بنت اسد، هنگامي که زايمانش نزديک شد در حرم بود، ديوار کعبه شکافته شد و من آنجا متولد شدم و هيچ کسي داراي چنين فضيلتي نيست نه پيش از من و نه پس از من. (علي از ولادت تا شهادت سيدکاظم قزويني ص1)

    5. و برخي ديگر گفته اند: ... پيداست که خانه کعبه، درب داشته که از آن وارد شود. اما اين جا در خانه باز نشد، بلکه ديوار کعبه شکافته شد تا دليلي روشن تر و آشکارتر بر يک اعجاز باشد و براي اين که بعدها نتوانند جريان را تصادفي و اتفاقي به حساب بياورند، و جالب اين جاست، با اين که در خلال چندين قرن کعبه تجديد بنا شده است، هنوز هم اثر آن شکاف روي ديوار خانه وجود دارد و موضع شکاف را با نقره پر کرده اند و در قسمتي که معروف به مستجار است، اين اثر به طور آشکار ديده مي شود و هميشه جمعيت انبوهي از حاجي ها به اين قسمت پناه مي برند و مشغول گريه و زاري و نياز به درگاه خداوند مي شوند و حاجت مي خواهند. (همان)

        نتيجه‌گيری

    از مجموعه مطالبي که در اين پاسخ اشاره شد، چند نتيجه به طور يقين مشخص می‌شود:

    اولاً: مسئله به دنيا آمدن اميرمؤمنان(ع) در خانه خدا و کعبه معظمه جزء مسلمات تاريخ است که نه تنها در منابع شيعه بلکه در منابع معتبر برادران اهل سنت فراوان نقل شده که علامه اميني در الغدير همه آن منابع را جمع آوري کرده است.

    و همچنين نه تنها به گفته علماي شيعه بلکه به گفته بزرگان اهل سنت جريان تولد امام علي(ع) در ميان خانه خدا (کعبه) با روايات متواتر (رواياتي که موجب يقين مي شود) ثابت شده است.

    ثانياً: گرچه همه اسرار اين قضيه به طور کامل براي هيچ کسي معلوم نخواهد بود. اما از مجموع سخنان بزرگان شيعه و سني به خوبي معلوم مي شود که اين مسئله (در کعبه به دنيا آمدن) در واقع يک نوع اعجاز و کرامت براي حضرت اميرمومنان است و جزء خصايص و نعمت هاي الهي است که به گفته بزرگان سنت مانند آلوسي وحاکم نيشابوري و ديگران تنها نصيب حضرت امير مومنان شده است و هيچ کسي نه قبل از علي و نه بعد از آن حضرت در کعبه به دنيا نيامده است.

    و جالب تر از همه آنکه آن گونه که در کلام خود اميرمومنان که قبلابيان شد، حضرت عيسي(ع) با اين که يک پيامبر اولوالعزم بود، به هنگام تولدش به مادر او دستور داده شد از مسجد بيت المقدس بيرون شود، چون آن جا عبادتگاه است نه زايشگاه، اما به هنگام تولد امير مومنان(ع)، مادرش فاطمه بنت اسد به داخل کعبه و عبادتگاه رهنمون شده و از طريق شکافته شدن ديوار کعبه به صورت اعجازگونه به داخل آن راه داده مي شود.

    اما اين که در کعبه تولد و در مسجد شهادت نصيب آن حضرت مي شود، گوياي مقام و منزلت بسيار بالاي آن حضرت است.

روزنامه كيهان، شماره 21048 به تاريخ 13/2/94، صفحه 6 (معارف)

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

بنا به نقل مفسرین و مورخین عامه و خاصه آیات زیادى (بیش از سیصد آیه )درباره ولایت على(علیه السلام) و فضائل و مناقب آن حضرت در قرآن کریم آمده است که نقل همه آنها از عهده این پاسخ خارج است لذا ما در اینجا فقط به نقل چند مورد از کتب معتبره اهل سنّت اشاره مى نمائیم:
آشنایی با اهل بیت (ع)

آشنایی با اهل بیت (ع)

پیامبر اسلام، حضرت محمد(ص) و اهل بیت او، زیباترین واژه و برترین مخلوقات، نزد مسلمانان جهانند.
چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

واقعیت آن گونه نیست که سؤال کننده تصور کرده است، بلکه اهل سنت اهل بیت پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم را قبول دارند؛ یعنى علم، تقوا و کرامات ایشان را قبول دارند
حسن و قبح ذاتی و عقلی

حسن و قبح ذاتی و عقلی

این مساله ازمسائل مهم و زیر بنایی علم کلام است که‌در عین حال می‌توان از آن در پاره‌ای از علوم بهره گرفت و به عنوان اصل موضوعی ‌و قاعده ثابت‌ شده در علم کلام، از آن‌استفاده برد مانند علم اخلاق و علم اصول.
پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

عنصر "ایمان" در روان‌شناسی شخصیت انسان بر اساس آموزهای دینی از جایگاه عالی برخوردار است.
Powered by TayaCMS