دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ رنگ خدا

چگونه می‌توان به تمام افکار و اعمال انسان رنگ خدایی داد و افکار وسوسه‌انگیز شیطانی را که منجر به شرک، ریا، خودنمایی، تظاهر... می‌شود، از خود دور ‌نمود؟
پرسش و پاسخ رنگ خدا
پرسش و پاسخ رنگ خدا

پرسش:

چگونه می‌توان به تمام افکار و اعمال انسان رنگ خدایی داد و افکار وسوسه‌انگیز شیطانی را که منجر به شرک، ریا، خودنمایی، تظاهر... می‌شود، از خود دور ‌نمود؟

پاسخ:

اخلاص اساس عبادت و حقیقت آن می‌باشد. اخلاص روح عبودیت و بندگی است. عبادت جز با اخلاص مفهومی ندارد. به تعبیر امام صادق(ع): «نیت برتر از عمل است. آگاه باشید که نیت، حقیقت عمل است.» (اصول کافی، ج 2، ص 16)

اخلاص پاک کردن نیت از شرک و ریا است. در روایات آمده: چون اخلاص امری قلبی و وجدانی است، نمی‌توان آن را با ظاهر زیبا و حجم کار ارزیابی کرد پیامبر اکرم (ص) می‌فرماید: خداوند متعال به اموال و صورت‌های شما نگاه نمی‌کند، بلکه به قلوب و اعمال شما نگاه می‌کند.» (میزان‌الحکمه، ج 3، ص 2601)

اگر انسان بخواهد به مرحله‌ای از خلوص برسد که کارهای او برای خدا باشد، بسیار دشوار می‌باشد. هر کس نمی‌تواند به راستی چنین ادّعایی نماید. البته نباید انسان مأیوس شود. باید تمرین کرد، چرا که خودسازی و ریاضت نفسانی همانند ورزش جسمانی است. همان طور که در تربیت بدن، باید از کم شروع کرد و به تدریج بالا رفت تا به مرحله قهرمانی رسید، در تهذیب روح نیز باید از کم شروع کرد و به تدریج بالا رفت. آنان که به مراحلی از کمال رسیده‌اند، بدون زحمت و رنج بدین مقام نایل نشده‌اند، بلکه سال‌ها زحمت کشیده و با هوای نفس مبارزه کرده و کوشیده‌اند نیّت خود را خالص کنند و برای جلب رضایت پروردگار وظایف خویش را انجام دهند.

انسان باید همیشه از خدا بخواهد که به او توفیق دهد تا پایان کار خلوص خود را حفظ کند، چرا که گاهی در میان راه به موانعی برخورد می‌کند که ادامه راه بسیار دشوار است.

در منابع روایی ما، نشانه‌ها و اسبابی برای به دست آوردن اخلاص ذکر شده که به بعضی ‌اشاره می‌نماییم، تا با شناخت و معیار قرار دادن آنها، متوجه شوید که کار با اخلاص،‌ چگونه است.

1-پیامبر گرامی(‌ص) فرمود: «علامت انسان مخلص چهار چیز است: دلش پاک، اعضا و جوارحش سالم،‌ خیرش مبذول و شرّش مأمون است (یعنی مردم از خیرش بهره‌مند و از شرّش در امانند)». (تحف‌العقول، ص 16)

2- علی‌(ع) فرمود: «کسی که نهان و آشکار و کردار و گفتارش یکسان باشد، عبادتش را خالص کرده است».( نهج‌البلاغه،‌ نامه 26)

3- نیز فرمود: «کمال اخلاص اجتناب از گناهان است». (بحارالانوار، ج 74، ص 213)

4- در روایت دیگری آن حضرت فرمود:‌ «عبادت خالص آن است که انسان به کسی جز خدا امیدی نداشته باشد. جز گناهش از چیزی بیمناک نباشد».(همان، ص 229)

5- امام صادق(ع) فرمود: «عمل خالص آن است که نخواهی کسی جز خدا تو را برای انجام آن ستایش کند».( اصول کافی، ج 2، ص16)

6- همچنین آن حضرت فرمود: «هیچ بنده‌ای به حقیقت اخلاص نمی‌رسد. مگر آنکه دوست نداشته باشد مردم او را برای کارهایی که برای خدا انجام دهد،‌ ستایش کنند». (مشکوة الانوار، ص 11)

7- در روایت آمده‌: «سر آغاز اخلاص ناامیدی از غیر الله است». (فهرست موضوعی غررالحکم، ص 430) از این روایات معلوم می‌شود که اصل عبادت اخلاص است. سایر اعمال در سایه اخلاص،‌ عنوان عبادت پیدا می‌کند و کامل می‌شود. به علاوه اسلام به کیفیت عمل بیش‌تر اهمیّت می‌دهد تا به کمیّت آن. زیاد بودن عمل موجب تقرّب نمی‌شود، بلکه خلوص نیّت مهم است. اگر می‌خواهی به مرحله‌ای برسی که بدانی کارهای شما با اخلاص بوده یا خیر؟ باید مدّتی در رفتار و حرکات و سکنات خود دقّت کنی. خفایای قلب خود را تفتیش نموده و از آن حساب شدیدی بکشی،‌ همانند اینکه انسان از شریک خود حساب می‌کشد. حتی اگر دیدی واجبات خود را در ظاهر و علنی نمی‌توانید خالص کنید، ‌آن را در خفا انجام دهید. اگر چه کمتر اتفاق می‌افتد که در واجبات ریا شود،‌ بلکه بیش‌تر درخصوصیات و مستحبات ریا اتفاق می‌افتد. باید با جدیّت کامل قلب خویش را از لوث شرک و ریا پاک کرد تا ان شاءالله کارها با اخلاص انجام شود.

اگر نیّتی جز رضای خدا نداشتید،‌ و کار شما از ریا و خودنمایی خالص بود و طمعی از حیث دنیا و یا ترس از کسی جز خدا در کار شما دخیل نبود، بدانید که عمل شما مخلصانه انجام گرفته، گرچه ممکن است گاهی انسان،‌ کاری را به قصد ثواب، یا کسب بهشت الهی و حتی بر آورده شدن حاجتی،‌ انجام دهد،‌ که منافاتی با اخلاص ندارد. سخن را با این روایت شریف به پایان می‌بریم که: «آرزوهایت را کم کن تا اعمالت خالص شود».(همان، ص 91).

احساس گناه یا ریا، از وساوس شیطانی است تا شما را از انجام امور خیر باز دارد و از نعمت الهی محروم سازد. گناه و یا ریا علائم و ویژگی‌هایی دارد که در روایات معصومان، ذکر شده و با اطلاع از آن می‌توان فهمید که واقعاً گناهی انجام شده یا نه، یا ریا و خودنمایی صورت گرفته یا نه. امام صادق(ع) از امیرالمؤمنین(ع) نقل کرد:

«برای ریاکار سه نشانه است:

وقتی مردم را ببیند، شاد می‌شود (از روی رغبت کارش را انجام می‌دهد). وقتی تنها است، بی‌حال می‌گردد.

دوست دارد در تمامی امورش او را مدح و ستایش کنند. (اصول کافی، ج 2، ص 295)

با این سه علامت ریا مشخص می‌شود و یا گناه معلوم است. گناه عملی است که برخلاف دستور خدا باشد، مثل دروغ و غیبت و فحش و دزدی و تهمت و ترک واجبات. به تعبیر قرآن هر کس خودش را خوب می‌شناسد و از انگیزه و نیّت خود آگاه است، بنابراین کافی است به خودتان مراجعه کنید و ببینید انگیزه شما در انجام یا ترک عملی خدا است یا مردم. اگر خدا باشد، ریا نیست. بنابراین به پندارهای واهی و وساوس شیطانی توجه نکنید.

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: شنبه 09 تیر ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سوآپ Swap

سوآپ Swap

سوآپ در لغت به‌معنای معامله پایاپاى (ارز)، معاوضه، عوض کردن، مبادله کردن، بیرون کردن، جانشین کردن و اخراج کردن آمده و در اصطلاح، توافقی بین دو شرکت برای معاوضه جریان نقدی در آینده (با دو نوع پرداخت متفاوت از بدهی یا دارایی) است. قرارداد فوق تاریخ پرداخت و چگونگی محاسبه جریانات نقدی را که باید پرداخت شود مشخص می‌کند. معمولا محاسبه جریانات نقدی شامل ارزش‌های آتی یک یا چند متغیر بازار است. اولین قراردادهای سوآپ در اوایل دهه 1980 منعقد شدند. از آن زمان تاکنون بازار سوآپ رشد چشم‌گیری داشته است. در حال حاضر اکثر قراردادهای مشتقّات خارج از بورس به‌صورت سوآپ انجام می‌شود.
ابزار مشتقه Derivative Tool

ابزار مشتقه Derivative Tool

در برخی از قرارداها دارنده قرارداد، مجبور است یا این حق را دارد که یک دارایی مالی را در زمانی در آینده بخرد یا بفروشد. به‌جهت اینکه قیمت این‌گونه قرارداها از قیمت آن دارایی مالی مشتق می‌شود. از این‌رو این قرارداها را اوراق مشتقه می‌نامند.
بیمه Insurance

بیمه Insurance

یمه در زبان فرانسه Assurance، در انگلیسی Insurance و در زبان هندی و اردو "بیما" نامیده می‌شود. بنا به‌اعتقاد برخی، واژه بیمه از کلمه هندی بیما گرفته شده و به‌اعتقاد برخی دیگر، ریشه در زبان فارسی دارد و اصل آن همان "بیم" است؛ زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه، ترس و گریز از خطر است و به‌سبب همین ترس و به‌منظور حصول تامین، عقد بیمه وقوع می‌یابد
ریسک Risk

ریسک Risk

ریسک، نوعی عدم اطمینان به آینده است که قابلیت محاسبه را داشته باشد. اگر نتوان میزان عدم اطمینان به آینده را محاسبه کرد، ریسک نیست؛ بلکه فقط عدم اطمینان است؛ به‌همین جهت به‌دلیل محاسبه مقداری عدم اطمینان در قالب ریسک می‌توان آن‌را مدیریت و کنترل کرد. ریسک در زبان چینیان نیز با دو علامت تعریف می‌شود که اولی به‌معنی خطر و دومی به مفهوم فرصت است
مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی شامل طراحی، توسعه، استقرار ابزارها و فرایند مالی و همچنین طراحی مجدد راه‌حل‌های خلاقانه برای مسائل موجود در مالی است. به‌عبارت دیگر مهندسی مالی عبارت از به‌کارگیری ابزارهای مالی برای‌ ساختاربندی مجدد پرتفوی (سبد سهام) مالی و تبدیل‌ آن به پرتفویی با خصوصیات مطلوب‌تر است. عجین شدن زندگی انسان با مسائل و پیچیدگی بازار و نهادهای پولی و مالی، نیاز جدی و مبرمی به دانشی خاص برای رفع‌ این نیازها به‌وجود آورده است.

پر بازدیدترین ها

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

در نظریه ذفتار مصرف کننده ما به دنبال کشف قوانین حاکم بر رفتار خانوارها هنگام مصرف کالا و خدکمات و یاعرضه عوامل تولید هستیم که از دو روش می توان این مطلب را توضیح داد: روش مطلوبیت و روش منحنی بی تفاوتی.
کشش قیمتی تقاضا Elasticity of Demand

کشش قیمتی تقاضا Elasticity of Demand

کشش تقاضا، معیار سنجش واکنش تقاضا، برای کالایی مشخص، در برابر تغییرات قیمت است؛ به عبارت دیگر در مقابل چند درصد تغییر در قیمت فلان کالا، چه مقدار تغییر در مقدار فروش آن کالا ایجاد می‌گردد.
اقتصاد خرد

اقتصاد خرد

به طور سنتی علم اقتصاد به دو شاخه اصلی اقتصاد خرد و اقتصاد کلان دسته بندی می­شود. اولین بار پرفسور "رنگار فریش" در سال ۱۹۲۰م آنرا به دو قسمت خرد و کلان تقسیم کرد. خرد از کلمه «micro» گرفته شده و به معنی کوچک است. اما در اصطلاح به معنی « مطالعه چگونگی تصمیم گیری خانوارها و بنگاهها و نحوه تعامل آنها در بازارها است».
Powered by TayaCMS