دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

امان از عدل الهی

... و اى فرزندم محمد، بدان که اگر خداوند (جل جلاله) با ما به عدل خود رفتار نماید هرگز براى ما بقائى نخواهد بود و کار ما به هلاکت و دمار خواهد کشید؛ زیرا که وفاى به حق حضرتش ننموده، و در حضور جنابش به آن اندازه که از دیگران رعایت کنیم رعایت نمى‌نمائیم،
امان از عدل الهی
امان از عدل الهی

نگارنده: رضی‌الدین سیدبن طاووس(رحمة‌الله‌علیه)

مخاطب: پسر سید بن طاووس

موضوع: امان از عدل الهی

... و اى فرزندم محمد، بدان که اگر خداوند (جل جلاله) با ما به عدل خود رفتار نماید هرگز براى ما بقائى نخواهد بود و کار ما به هلاکت و دمار خواهد کشید؛ زیرا که وفاى به حق حضرتش ننموده، و در حضور جنابش به آن اندازه که از دیگران رعایت کنیم رعایت نمى‌نمائیم، و به قدرى که از بندگان او که سر تا پا به وى محتاجند تعظیم و تجلیل مى‌نمائیم تجلیل و تعظیم او نمى‌کنیم، و در آن حال هم نیستیم که بیش از بندگان ذلیلش از او (جل جلاله) تعظیم و تکریم نمائیم و چه بسا که به آنان متوجه و مشغول شده و از او (جل جلاله) اعراض نمائیم، و به ظاهر و زبان به او متوجه شده و به باطن و قلب به غیر او متوجه هستیم.

پس اگر روح ما را قبض نماید، و آنچه به ما احسان فرموده و عنایت نموده است از ما سلب نماید، و نان و آب ما را قطع کند، و در گرداب غضبش قرارمان دهد، هر آینه ـ به حق خودش قسم ـ مستحق آن هستیم.

چگونه چنین نباشد؟ و حال آن‌که با عقل و سایر قواى خود که از مواهب او است آن‌گونه بهره برده‌ایم که خود را در معرض مؤاخذه و سخط و غضب او (جل جلاله) در آورده‌ایم و قدم در ساحت قدس حضرتش نهاده‌ایم در حالتى که به حرمت و عظمت او (جل جلاله) استخفاف‌کننده هستیم.

پس بر حذر باش از اینکه این امور را خوار و حقیر شمرده و به آنها اهمیت ندهى، که کار جاهلان و غافلان است، و هرگز بایشان تاسى مکن و از آنان پیروى منما که خداوند (جل جلاله) می‌فرماید:

« و لن ینفعکم الیوم اذ ظلمتم انکم فى العذاب مشترکون» (زخرف/ 38) [1]

ولى امروز دیگر این حرف‌ها ]آرزوی دوری از رفیق سوء[ سودى به حالتان ندارد، چون ستم کردید، و همه شما در عذاب شریکید.

پیام‌ها و نکته‌ها:

1- سالک آنچه را که خالق یکتا ارزانی داشته است در راه وصال او به کار می‌گیرد. بدینسان هر چه دارد توشه راه است:

جاهلان را در چــــــراگه دام هســت و دانه نی

عاشقان را باز در ره دانه هست و دام و نیست[2]

2- باید پناه برد به فضل الهی و عرضه داشت آنچه گناه می‌کنم از روی جهل و غفلت است نه به جهت کوچک شمردن عظمت و سلطه او.

  • [1] - منبع نامه: برنامه سعادت(ترجمه کشف المحجه لثمرة المهجه)؛ سید محمد باقر شهیدى گلپایگانى‌، تهران، مرتضوی، چاپ اول‌، بی‌تا، ص127 (با تصرفی اندک در ترجمه)
  • [2] - سنائی غزنوی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تقویت معنویت و روحانیت درونی

تقویت معنویت و روحانیت درونی

و اما (به جهت)تقویت روحانیت ( استاد علامه شعرانی می‌فرمودند)‌ : اولا دائما باید همّ و حزن قلبى به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.
آداب خارج شدن از منزل

آداب خارج شدن از منزل

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: هر گاه اراده کنى که از منزل خود بیرون روى، باید بیرون روى مثل رفتن کسى که امید عود به خود نداشته باشد، و یقین داند که در این سفر فوت خواهد شد.
معاشرت با اهل دنیا

معاشرت با اهل دنیا

آقا محمد بید‌آبادی فرزند آقا محمد رفیع است. پدرش اصالتاً از مازندران بوده که به اصفهان کوچ کرده است و در محلّۀ بیدآباد ساکن و به بید‌آبادی مشهور گردیده است.
Powered by TayaCMS