دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نقش و تأثيرگذاري مشورت

No image
نقش و تأثيرگذاري مشورت

پرسش:

منظور از مشورت چيست و چه تأثيراتي در حيات فردي و اجتماعي انسان دارد؟

پاسخ:

بحث مشورت و نظرخواهي از ديگران يکي از عوامل بسيار مهم و کليدي در تصميم گيري و فرايند حيات فردي و اجتماعي است و يکي از ارزنده ترين دستورهاي شريعت اسلام جهت سلامت جامعه و نيل به اهداف والاي انساني و الهي است.

تعريف لغوي و اصطلاحي مشورت

مشورت از ماده «شور» است که در لغت به معناي برداشتن و استخراج عسل از کندوي زنبور عسل است (قاموس قرآن، سيد علي اکبر قرشي، ج 4، ص 88)

واژه هاي «مشاوره» و «مشورت» از ماده «شور» به معناي استخراج رأي و نظر صحيح است. (مفردات راغب، ص 469) و در تعريف اصطلاحي کلمه «تشاور»، «مشاورت» و «مشورت» به معناي استخراج رأي صحيح است؛ اينکه آدمي در مواقعي که خودش درباره کاري رأي صحيح ندارد، به ديگران مراجعه و از عقل و تجارب آنان استفاده نمايد. (همان، ص 470)

جايگاه و اهميت مشورت

در متون اسلامي، مشورت از اهميت بالا و جايگاه ويژه اي برخوردار است تا آنجا که در قرآن کريم يک سوره تحت عنوان «شوري» وجود دارد و در آياتي نيز مسئله مشاوره مطرح و به انجام آن دستور داده شده است. (مؤمنان کساني هستند که دعوت پروردگارشان را اجابت کردند و نماز را بپا داشتند و امورشان را به مشورت گذاشتند و از آنچه که روزيشان کرديم انفاق مي‌کنند.»)(شوري- 38 و 42)

نگرش مکتبي اسلام بر مسئله شورا از چنان ظرافت و عمقي برخوردار است که حتي مسائل بسيار کوچکي همانند «از شير گرفتن کودک» را امري مشورتي بين پدر و مادر تلقي مي کند (بقره- 233) («هر آنگاه که پدر و مادر با رضايت و مشورت بخواهند کودک را زودتر از شير بازگيرند گناهي بر آنها نيست.») و توصيه مي شود که اگر خواستيد فرزند خود را از شير بگيريد، با يکديگر مشورت کنيد. (بديهي است توصيه اسلام به مشاوره در مسئله جزئي فوق، اهميت و ضرورت آن را در مسائل مهم تر و امور عمومي جامعه اسلامي روشن مي سازد.)

اهميت مشاوره در اسلام به اندازه اي است که خداوند به پيامبرش امر مي کند که مشورت کند: «و شاورهم في الامر؛ با مردم خود مشورت کن و از آنان نظر بخواه» (ال عمران- 159)

علي رغم اينکه پيامبر(ص) و ديگر معصومين (عليه السلام) عقل کل و معصوم بودند و از طريق وحي به منبع لايزال علم و قدرت خداوند ارتباط داشتند و از نظر علم و عقل هرگز نيازي به راهنمايي ها و ارشاد ديگران نداشتند، اما مأمور شدند تا مشورت کنند؛ همان طور که مورخين و مفسرين اسلامي يکي از صفات آنان را کثرت مشاوره دانسته اند. از جمله در مورد پيامبر عالي قدر اسلام(ص) آورده اند که:

«سيره پيامبر چنين بود که با اصحاب خود زياد مشورت مي کرد.» (تفسير جلالين، سيوطي، ص 94)

شکي نيست که مشورت ائمه معصومين(ع) به خاطر رفع جهل نبوده است، بلکه به اين جهت بوده که اولاً؛ اين اصل را پايه گذاري کنند (جنبه آموزشي) و مسلمانان را به اهميت مشورت متوجه سازند تا آنان شور و مشاوره را جزو برنامه هاي زندگي خود قرار دهند و ثانياً؛ به همراهان و پيروان خود شخصيت داده تا نيروي فکر و انديشه آنان پرورش يابد.

فلسفه مشورت

مشورت، به لحاظ فوائد متنوعي که دارد نمي تواند داراي يک فلسفه و حکمت باشد. در اينجا، به پاره اي از آنها اشاره مي کنيم:

1- بهره مندي از انديشه ديگران؛ بدون شک مهم ترين فلسفه مشورت در اسلام استفاده از نظر ديگران و يافتن راه اصلح است که نسبت به ساير راه ها کمترين نقص را داشته باشد، چنان که امام علي(ع) مي فرمايد: «راه درست و صواب به دست نيايد مگر با مشورت کردن.» (غرر الحکم و درر الکلم، ج 1، ص 590)

2- استفاده از تأييد و حمايت ديگران.

3- جلوگيري از سرزنش ديگران.

4- شناسايي افراد صاحب نظر و مؤمن.

5- رشد فکري مردم.

6- احتراز از استبداد رأي.

7- ايجاد تفاهم و همدلي در پرتو گسترش فرهنگ مشاوره.

بنابراين مشاوره هميشه دليل بر عدم آگاهي شخصي نيست بلکه اين موارد مذکور نيز از هدف هاي مورد نظر در مشاوره بوده و غالباً حصول به همه يا تعدادي از آنها مورد نظر مي‌باشد.

روزنامه كيهان، شماره 21593 به تاريخ 19/1/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS