دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

گنج سعادت و بارگاه قبول

No image
گنج سعادت و بارگاه قبول

خداوند روز را براي پراکنده شدن (فرقان، آيه 47) و حرکت و شنا در جريان زمان و براي کار و بار قرار داده (مزمل، آيه 7)؛ و شب را برخلاف روز، زمان خواب و استراحت و آرامش دانسته است. (نباء، آيه 9؛ فرقان، آيه 47)

شب زماني بسيار مناسب براي دريافت علوم غيبي و لدني و مقامات و معارف الهي است. خداوند در آيه 6 سوره مزمل مي فرمايد: إِنَّ نَاشِئَةَ اللَّيْلِ هِيَ اَشَدُّ وَطْءًا وَاَقْوَمُ قِيلًا؛ قطعاً عبادتي که در شب صورت مي گيرد محکمتر و پابرجاتر و گفتار در آن درست تر و استوارتر است.

از همين رو درباره مؤمنان شب زنده دار مي فرمايد: تَتَجَافَي جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ؛ پهلوهايشان از بسترها جدا مي شود و پروردگارشان را از روي بيم و طمع مي خوانند و از آنچه روزي شان داده ايم انفاق مي کنند. (سجده، آيه 16)

اين مؤمنان هر چند بندگي شان همانند بندگي بردگان از خوف و يا همانند بازرگانان از روي طمع است، ولي در مسيري هستند که آنان را با بندگي آزادگان عاشق و دوستدار آشنا کرده و در نهايت در آن مسير قرار مي دهد.

اصولاً چه عيب دارد که انسان بندگي را چون بردگان و بازرگانان و آزادگان با هم داشته باشد. اگر اين گونه باشند، به چيزهايي غير از رهايي از منکرات و فحشاء که ثمره نماز است (عنکبوت، آيه 45) و تقواي الهي که ميوه هر عبادتي است (بقره، آيه 21) دست مي يابند که بر بسياري از انسان ها نهان است: فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا اُخْفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ اَعْيُنٍ جَزَاء بِمَا کَانُوا يَعْمَلُونَ؛ هيچ کس نمي داند چه چيز از آنچه روشني بخش ديدگان است به پاداش آنچه انجام مي دادند براي آنان پنهان شده است. (سجده، آيه 17)

اين نماز شب و تهجد شبانه و قيام پس از خواب شب، چنان اهميت و ارزش دارد که خداوند آن را بر پيامبرش واجب دانسته و در سوره مزمل به او فرمان مي دهد و مي فرمايد: يَا اَيُّهَا الْمُزَّمِّلُ قُمِ اللَّيْلَ إِلَّا قَلِيلاً نِصْفَهُ اَوِ انقُصْ مِنْهُ قَلِيلاً اَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلًا؛ اي جامه در هم پيچيده؛ براي نماز شب برخيز به جز اندکي از شب. نيمي از شب يا اندکي از آن را بکاه، يا اندکي بر نيمه بيفزاي و قرآن را شمرده و با تأمل بخوان! ( مزمل، آيات 1 تا 4) و در جايي ديگر مي فرمايد تنها برخي از مؤمنان به همراهي پيامبر به اين تهجد شبانه و نماز و قرآن خواندن ترتيلي مي پردازند: «پروردگار تو مي داند که تو و گروهي از آنان که با تو هستند نزديک به، دو ثلث شب و نيم شب و ثلث شب را به نماز مي ايستيد و خداست که اندازه شب و روز را معين مي کند و مي داند که شما هرگز حساب آن را نتوانيد داشت، پس توبه شما را بپذيرفت و هر چه ميسر شود از قرآن بخوانيد، مي داند چه کساني از شما بيمار خواهند شد و گروهي ديگر به طلب روزي خدا به سفر مي روند و گروه ديگر در راه خدا به جنگ مي روند پس هر چه ميسر شود از آن بخوانيد، نماز بگزاريد و زکات بدهيد و به خدا قرض الحسنه دهيد و هر خيري را که براي خود پيشاپيش بفرستيد، آن را نزد خدا خواهيد يافت و آن پاداش بهتر است و پاداشي بزرگ تر است و از خدا آمرزش بخواهيد، زيرا خدا آمرزنده و مهربان است». (مزمل، آيه 20)

عبادت شبانه و برکات فراوان آن، چنان اهميت دارد که حافظ در اين باره تأکيد مي کند:

هر گنج سعادت که خدا داد به حافظ / از يمن دعاي شب و ورد سحري بود

مرو به خواب که حافظ به بارگاه قبول / ز ورد نيم شب و درس صبحگاه رسيد

    روزنامه كيهان، شماره 21665 به تاريخ 17/4/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS