دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نگاهی به مسئله همسر آزاری

No image
نگاهی به مسئله همسر آزاری

نگاهي به مسئله همسر آزاري

عبدالرئوف ادیب زاده

بر اساس تحقیقات پزشکی قانونی همسر آزاری در تمامی طبقات اجتماعی از فقیرترین تا غنی ترین و حتی خانواده‌های تحصیلکرده اتفاق می‌افتد.همسر به زن و شوهر اطلاق می‌شود و آزار نیز به معنی معکوس کردن بایدها و نبایدها است. بنابراین در تعریف همسرآزاری می‌توان گفت معکوس کردن بایدها و نبایدها برای زن و یا شوهر همسرآزاری محسوب می‌شود. همسر آزاری را می‌توان در چهار گروه همسرآزاری روانی، مالی، جنسی و جسمی تقسیم بندی کرد. برآورده نشدن هر یک از نیازها در زمینه‌های مالی، روانی و جنسی می‌تواند یکی از انواع همسرآزاری را به دنبال داشته باشد. فقر، اعتیاد، بی دقتی در انتخاب همسر، تفاوت‌های فرهنگی، رشد اجتماعی زنان و عدم باور مردان، مرد و یا زن سالاری، نقش رسانه‌ها در ارائه چهره ای نادرست از زنان و ازدواج‌های قبل از رشادت از جمله عوامل زمینه ساز همسر آزاری است. در صورتی که مرد قادر به تامین نیازهای مادی همسر و خانواده اش نباشد ممکن است تبعات آن به صورت همسر آزاری بروز کند و مرد از شرایط عادی خارج شود. از سویی اعتیاد نیز به دلیل بالابردن هزینه خانواده و ایجاد علائم افسردگی در فرد، زمینه ساز همسر آزاری است و از آنجا که تمامی افرادی که از سوی همسرانشان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند برای شکایت و پیگیری به مراجع ذیصلاح مراجعه نمی کنند لذا آمار دقیقی در این خصوص در کشور وجود ندارد.

از سویی در زمان انتخاب همسر خانواده‌ها باید دقت لازم را داشته باشند و با تحقیق و اطمینان کامل شریک آینده زندگی فرزندشان را انتخاب کنند، علاوه بر این تفاوتهای فرهنگی که موجب تمایز اندیشه و فکر زن و شوهر می‌شود به همسرآزاری منجر می‌شود. مرد و یا زن سالاری در خانواده‌ها از موارد منجر به همسرآزاری است و از آنجا که مرد سالاری با توان جسمی مرد نیز همراه است ممکن است به یکی از انواع همسرآزاری از جمله نوع جسمی منجر شود، از سویی زن سالاری نیز می‌تواند خود را به صورت همسر آزاری نشان دهد. نمایش برخی سریالها و فیلمها زمینه ساز همسرآزاری است. در مواردی برنامه‌های تلویزیون که زنان موجوداتی بسیار ضعیف و شکننده و یا پرخاشگر نشان داده می‌شود تصویر ذهنی نادرستی را از زنان در مردان ایجاد می‌کند که ممکن است رفتارهای آنان را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین بهتر است در برنامه‌های تلویزیونی نقش واقعی یک زن مدیر و خوش اخلاق به نمایش گذاشته شود.تلاشهای سازمانها و نهاد‌های متولی در هر یک از دلایل مطرح شده، رفع فقر و زمینه‌های اعتیاد، ارتقای سطح فرهنگی و ... در کاهش دلایل همسرآزاری موثر است. همچنین دقت و توجه خانواده‌ها بویژه در انتخاب همسر برای فرزندانشان و توجه جوانان به اهمیت این موضوع در این میان نقش تعیین کننده ای دارد. پزشکی قانونی تنها ملجا مراجعه همسران آزاردیده است. بنابراین می‌توان با بررسی و تعیین فراوانی هر یک از موارد همسرآزاری به نتایج مناسبی در این زمینه دست یافت و راه حل مناسبی در این مورد در اختیار مسئولان قرار داد.از آنجا که افراد آزار دیده جهت انجام معاینات و تعیین نوع صدمات به سازمان پزشکی قانونی کشور مراجعه می‌کنند لذا این امر زمینه مناسبی را جهت انجام بررسی‌های علمی و یافتن راه حل‌های مناسب در زمینه رفع مشکلات ناشی از همسرآزاری در این سازمان فراهم ساخته است که با توجه به نقش معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه که به تازگی تشکیل شده است این موضوع زمینه مناسبی را جهت افزایش همکاری‌ها میان سازمان و معاونت مذکور و نیز سایر دستگاههای ذیربط ایجاد نموده است.یکی از مشکلات ما نبود آمار و اطلاعاتی از همسر آزاری در جامعه است.از آنجا که تمامی افرادی که از سوی همسرانشان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند برای شکایت و پیگیری به مراجع ذیصلاح مراجعه نمی کنند لذا آمار دقیقی در این مورد در کشور وجود ندارد. با بالابردن سطح فرهنگی جامعه، مهارتهای زندگی، بهبود شرایط زندگی و نیز توجه به سنتها و احادیث بزرگان دینی و ترویج فرهنگ دینی در امر ازدواج و روابط خانوادگی و اجتماعی می‌توان موارد همسرآزاری را به حداقل رساند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS