21 فروردین 1395, 11:41
براي محبوب شدن در دلها نيازي به دست زدن به كارهاي عجيب و غريب نيست، نياز نيست كه شما هزينههاي كلان را صرف به دست آوردن عشق و علاقه مردم كنيد، بلكه در مقابل تكنيكهاي بسيار سادهاي وجود دارد كه با مرور زمان و با به كارگيري برخي از تمرينها ميتوانيد به راحتي ويژگيهايي را در شخصيت خود، به وجود آوريد تا در نتيجه، اطرافيان به ارتباط با شما عشق بورزند و از بودن با شما لذت ببرند. غرور يكي از ويژگيهاي منفي در شخصيت هر انساني است كه سبب از دست دادن دوستان صميميو قطع رابطههايي است كه سالها ادامه داشته است.
به تحقيق غرور نخستين ويژگي است كه سبب نافرماني شيطان و رانده شدن او از بارگاه خداوند متعال شده است و به همين جهت، بياعتنايي به اين ويژگي منفي در شخصيت افراد، در نهايت سبب فراموشي خداوند متعال در زندگي و پيمودن مسير انحرافي و جاده گمراهي خواهد شد و به همين جهت در آيات الهي توصيههاي مهميبراي مبارزه با اين صفت ناپسند بيان شده است تا افرادي كه قصد دارند ديوارهاي آهنين غرور را در شخصيت خود ويران كنند بتوانند با بهكارگيري اين توصيهها، زلزلهاي بزرگ در درون خود ايجاد كنند و به سرعت از شرّ اين خصوصيت شيطاني رهايي پيدا كنند.
در اين مقاله قصد داريم به مهمترين توصيههاي طلايي قرآن مجيد براي تخريب ديوارهاي غرور اشاره كنيم:
يكي از عواملي كه سبب غرور و در نتيجه نافرماني از خداوند متعال ميشود، عامل جهل و ناداني است. جهلي كه سبب فراموشي نعمتهاي بيحد و شمارهاي ميشود كه خداوند در زندگي در اختيار شما قرار داده است و به همين جهت رسول خدا صليالله عليه وآله در توضيح آيه ششم از سوره انفطار كه خداوند متعال از انسان سوال ميكند: « اى انسان! چه چيز تو را در برابر پروردگار كريمت مغرور ساخته است؟!» [انفطار:6] ميفرمايد: «غره جهله: جهل و نادانيش او را مغرور و غافل ساخته است. » [مجمع البيان، جلد 10، صفحه 449]جهل يا غفلت از خداوندي كه هم پروردگار آدمياست و هم كريم است، به مقتضاي ربوبيت خود، انسان را از تمامينعمتها برخوردار كرده است. نعمتهايي كه تنها در پول و ثروت خلاصه نميشود و هر فردي با اندك تاملي به فراواني آنها پي خواهد برد. نعمتهايي كه:
« و از هر چه از او خواستيد به شما عطا كرد و اگر نعمت خدا را شماره كنيد نمى توانيد آن را به شمار درآوريد قطعا انسان ستم پيشه ناسپاس است!» [ابراهيم: 34]
و به مقتضاي كريم بودنش، او را غرق در مهرباني و لطف قرار داده است و خود را نزديكتر از همه به آدميمعرفي كرده است و راه بازگشت و توبه را در همه حال به روي او باز گذاشته و از گناهان او چشم پوشي ميكند ولي با اين حال، انسان در برابر چنين خدايي مغرور است و زندگي خود را بر خلاف نعمتها و توصيههاي پروردگارش بنا ميكند و واضح و مبرهن است كه چنين انساني كه در برابر پروردگار خويش مغرور است، در برابر همنوعان خويش نيز تواضع نخواهد كرد.
حال با توجه به روايت رسول خدا ذيل اين آيه شريفه، يكي از مهمترين توصيهها براي تخريب و ويراني ديوارهاي غرور، توجه و كسب دانش نسبت به نعمتهايي است كه در اختيار ماست؛ از نعمت سلامتي گرفته تا نعمت داشتن پدر و مادري مهربان و همسري شايسته و دوستاني كه همنشيني با آنها آدميرا به ياد خداوند متعال مياندازد.
از جمله تكنيكهاي مهم ديگر براي شكستن ديوار غرور در شخصيت آدميدر آيات الهي، معرفي و بازگو كردن زندگاني انسانهاي مغروري است كه به سبب داشتن اين صفت ناپسند، به قله سعادت و خوشبختي نائل نشدهاند و اندكي بعد از به دست آوردن ثروت يا مقام، غرور سبب هلاكت و نابودي آنان شده است كه از نمونههاي بارز آن، ميتوان به شيطان و همچنين قارون اشاره كرد كه با شعارهايي از جمله من از او برترم يا غرور علمي، راه موفقيت و سعادت را برخود بستند، چنانکه خداوند متعال در سوره قصص داستان اين غرور را اينگونه نقل ميكند: « [قارون] گفت من اينها را در نتيجه دانش خود يافتهام. آيا وى ندانست كه خدا نسلهايى را پيش از او نابود كرد كه از او نيرومندتر و مال اندوزتر بودند و[لى اينگونه] مجرمان را [نيازى] به پرسيده شدن از گناهانشان نيست. » [قصص: 78]
« مگر آدمى ندانسته است كه ما او را از نطفهاى آفريدهايم پس بناگاه وى ستيزهجويى آشكار شده است!» [يس: 77]
اگرچه اين آيه شريفه در تفاسير در ارتباط با اثبات مساله معاد ذكر شده است، اما به تحقيق ميتوان از اين آيه شريفه يكي از مهمترين اسرار و تكنيكهاي شكستن و ويران كردن ديوارهاي غرور در شخصيت آدميرا استفاده كرد. اين آيه شريفه انسان را با سوالي بزرگ مواجه ميسازد و او را براي شكستن غرور خود وادار ميكند تا به گذشته خويش فكر كند. گذشتهاي كه بعد از طي مراحل رشد و خلقت، اين موجود ضعيف و ناتوان را به انساني مغرور تبديل كرده است.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان