دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نحوه اقامه دعوی کیفری

پس از وقوع جرم و مشخص شدن دادگاه یا دادسرای صلاحیت دار برای رسیدگی باید تعقیب جرم، متهم یا متهمان نیز آغاز شود ولی شروع تعقیب و تحقیقات مستلزم تحقق شرایطی است.
نحوه اقامه دعوی کیفری
نحوه اقامه دعوی کیفری

پس از وقوع جرم و مشخص شدن دادگاه یا دادسرای صلاحیت دار برای رسیدگی باید تعقیب جرم، متهم یا متهمان نیز آغاز شود ولی شروع تعقیب و تحقیقات مستلزم تحقق شرایطی است.

در جرایمی که تعقیب آن منوط به شکایت شخص زیان دیده از جرم است شخص باید اهلیت داشته باشد. در قوانین کشورمان ملاک اهلیت برای دختران 9 سال و برای پسران 15 سال است ولی با توجه به این که سن رشد در زن و مرد 18 سال است معمولا رویه عملی دادگاه‌ها نیز همان 18 سال است. برای همین در صورتی که متضرر از جرم به علت صغر سن اهلیت نداشته باشد شکایت باید توسط ولی یا قیم او ارائه شود.

در این میان جرایمی هستند که فقط با شکایت شاکی قابل تعقیب‌اند یعنی فاقد جنبه‌های عمومی هستند جرایمی همچون افترا، توهین، فحاشی و ... در این گونه جرایم بلافاصله پس از تقدیم شکواییه از طرف شاکی به دادسرا تعقیب و تحقیقات شروع می‌شود البته در تنظیم شکواییه باید مواردی رعایت شود. شکواییه را می‌توان در کاغذ معمولی هم تنظیم کرد و برای این کار نیازی به تهیه فرم خاصی نیست، اما در مجموع مواردی باید حتما در شکواییه درج شود؛ مواردی چون نام و نام خانوادگی، نام پدر، نشانی دقیق شاکی، موضوع شکایت با ذکر تاریخ و محل وقوع جرم و ضرر و زیان مالی که به مدعی وارد شده و قابل مطالبه است. همچنین مشخصات و نشانی مشتکی علیه (متهم) یا مظنون در صورت امکان باید در شکواییه درج شود این در حالی است که چنانچه متهم نشانی مشخصی نداشته باشد نیز باید متواری یا مجهول المکان بودن متهم یا متهمان را در شکواییه قید کند. ادله و اسامی و مشخصات و نشانی شهود و مطلعین نیز چنانچه در زمان وقوع جرم شاهد یا مطلع یا دلایل خاص و موثری داشته باشد باید در متن شکواییه نوشته شود.

پس از تکمیل شکواییه، شاکی باید آن را با قید تاریخ امضا کرده و به دادسرا یا دادگاه مربوطه ارائه دهد. دادسرا یا دادگاه نیز با ارجاع شکواییه به ضابطین دادگستری و انجام تحقیقات و تکمیل آن، پرونده را بررسی و حکم یا قرار مناسب را صادر خواهند کرد.

اعلام و اخبار ضابطین دادگستری

در جرایم عمومی و غیر قابل گذشت با اعلام و گزارش ضابطین دادگستری نیز تعقیب جرایم آغاز خواهد شد. ضابطین دادگستری در حال حاضر همان ماموران نیروی انتظامی هستند. البته بر اساس برخی قوانین خاص، ماموران دیگری مثل نیروهای مقاومت بسیج و پاسداران انقلاب اسلامی نیز به عنوان ضابطین دادگستری معرفی شده‌اند.

علاوه بر اعلام و اخبار ضابطین در جرایم مشهود، اظهار و اقرار متهم نیز از جمله مراحل تعقیب و تحقیقات محسوب می‌شود که هر کدام حسب مورد قابل رسیدگی است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS