دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قبله

توجه به قبله ، مصروف داشتن ظاهر صورت بسوی کعبه و دوری از جهات دیگر می باشد .
قبله
قبله

نویسنده : علامه سید عبدالله شُبّر

غزالی می گوید :

«توجه به قبله ، مصروف داشتن ظاهر صورت بسوی کعبه و دوری از جهات دیگر می باشد . حال اگر قلبت را از دیگر جهات دور سازی و به فرمان خدا متوجه کنی آیا اینکار مطلوب تو نیست؟ البته که مطلوبی غیر از این وجود ندارد و بدرستی که این ظواهر برای برانگیختن باطنها است. کنترل اعضاء و آرامش ، و جهت دادن انها بسوی جهت یگانه و واحدی ، برای این است که قلب نیز از خدا رو گردانده عصیان خواهد کرد. پس باید جهت قلب با جهت بدن همراه باشد. همان گونه که ، صورت انسان بسوی کعبه جز به روی گرداندن از غیر ان ، توجه پیدا نمی کند ، قلب نیز جز به دور شدن از انچه غیر خداست ، به خدا روی نمی آورد. »[1]

پیامبر صلی الله علیه وآله فرموده است:

«چون بنده به نماز ایستد ، و دل و توجه او با خدا باشد ، از نماز خارج می شود مانند روزی که از مادر متولد شده بود.»[2]

ونیز ایشان فرمودند :

«آیا کسی که در نمازش ، از خدا روی می گرداند نمی ترسد از اینکه ، خداوند متعال رویش (روی نمازگزار ) را به روی خران بگرداند؟»[3]

در این باره گفته شده است که در این حدیث «نهی از روی گردانی »، همان «نهی از غفلت» در توجه به خدا و ملاحظه عظمت او در حال نماز است ، که التفات بسوی راست و چپ ، روی گرداندن از خدای متعال و غفلت از یافتن انوار کبریایی اوست. کسی که این چنین باشد امکان دارد که غفلت او تا آنجا ادامه یابد که وجه قلب اور ا به قلب الاغ ماننده سازد . چرا که قلب الاغ در کمترین مرتبه درک امور معنوی و جهل به دانشهای حقیقی است.

امام صادق علیه السلام فرمود :

«چون رو به قبله ایستادی ، از دنیا و آنچه در دنیاست و از مردم و از آنچه در دست آنان می باشد مأیوس باش ، و قلب خود را از هر چیزی که تو را به خود مشغول کرده و از خدا بازداشته است ، فارغ کن ، و از صمیم دل و خلوص قلب، خود را به عظمت و جلال پروردگار متوجه ساز ، و خود را در پیشگاه با عظمت او ببین . خداوند متعال می فرماید : «در آنروز (قیامت)هر کس جزای اعمالی که پیش فرستاده است خواهد دید و همه به سوی معبود مولای حقیقی خود باز می گردند.» پس بایستی که وقوف تو در برابر خداوند، قیام بر خوف و رجا باشد.»[4]

    منبع: بنیادهای اخلاق اسلامی ، علامه سید عبدالله شبر،چاپ دوم سال 1369،‌ناشر/بنیاد فرهنگی امام المهدی (عج)
    پی نوشت:
  • [1] . احیاء العلوم ، جلد1 ، صفحه 166.
  • [2] . اسرارالصلوة صفحه 186
  • [3] . اسرا الصلوة صفحه 186
  • [4] . مصباح الشریعة و مفتاح الحقیقة ، شرح عبدالرزاق گیلانی ، باب سیزدهم صفحه 91

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS