دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

رعایت ادب در گفتار

حضرت علی (علیه السلام) ‌فرمود: «اَجْمِلُوا فی الْخطابِ تَسْمَعُوا جَمیلَ الْجَوابِ» «با مخاطب خویش پسندیده و مؤدب سخن بگوئید تا او نیز به شما با احترام جواب گوید»)غرر الحکم، 139)
رعایت ادب در گفتار
رعایت ادب در گفتار

قال علی (علیه السلام):

«اَجْمِلُوا فی الْخطابِ تَسْمَعُوا جَمیلَ الْجَوابِ» (غرر الحکم، ص 139)

حضرت علی (علیه السلام) ‌فرمود:

«با مخاطب خویش پسندیده و مؤدب سخن بگوئید تا او نیز به شما با احترام جواب گوید»

توضیح:

«رعایت ادب در گفتار»

رعایت ادب در گفتار و رفتار در مقام معاشرت با مردم یکی از توصیه های اخلاقی موکد اسلام است. اولین مظهر ادب در گفتار نیز همان سلام کردن می باشد، که متاسفانه گاها این ارزش اخلاقی در جامعه اسلامیمیان فراموش می شود یا کم به آن بهاء داده می شود؛ در حالی که پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم) فرمودند:

«البادی بالسلام اولی بالله وبرسوله»

«شروع کننده به سلام مقربتر به خدا و پیغمبر است»

اولین کلمه ای که مردم به وسیله آن با یکدیگر ارتباط برقرار مینمایند، دربردارنده روح ادب و احترام و ایجاد امنیت جانی و روانی در مخاطب از طرف سلام کننده می باشد. لذا کسی که با لحن ملایم سلام، سخن خود را شروع کرد، طرف مقابل را به رفتار مودبانه و محترمانه وادار میکند و مصداق حدیث نورانی فوق می شود. بیائیم در آستانه ماه مبارک رمضان از خدای خود مدد بطلبیم تا با تمرین در این ماه پر خیر و برکت، پاکی در گفتار و رفتار را به نحو احسن به دست آوریم.

منبع: الحدیث (روایات تربیتی از مکتب اهل بیت)، ص 64.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS