دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کینه توزی

با نیکى، بدى را دفع کن، تا دشمنان سرسخت همچون دوستان، گرم و صمیمى شوند.
کینه توزی
کینه توزی

این آیه از قرآن« ادْفَعْ بِالَّتى‌ هِىَ احْسَنُ فَاذَا الَّذِى بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَداوَةٌ کَانَّهُ وَلِىُّ حَمیْمٌ »[1]طریقه بسیار مؤثّر و مهمّى را براى پایان دادن به کینه‌توزیها و عداوتها، ارائه مى‌دهد و نقش اخلاق را در برچیدن نفرتها و کینه‌ها روشن مى‌سازد، مى‌فرماید: «با نیکى، بدى را دفع کن، تا دشمنان سرسخت همچون دوستان، گرم و صمیمى شوند.»

سپس مى‌افزاید: این کار کار همه کس نیست، و این بزرگوارى وسعه صدر، از هر کس‌ برنمى‌آید، «تنها کسانى به این مرحله مى‌رسند که داراى صبر و استقامتند، و تنها کسانى به این فضیلت اخلاقى نائل مى‌شوند، که بهره عظیمى از ایمان و تقوا دارند!» « وَمایُلَقَّها الَّا الَّذینَ صَبَرُوا وَمایُلَقَّها الَّا ذُوحَظٍّ عَظیْمٍ »[2]

همیشه یکى از مشکلات بزرگ جوامع بشرى، انباشته شدن کینه‌ها و نفرتها بوده که وقتى به اوج خود برسد، آتش جنگها از آن زبانه مى‌کشد و همه چیز را در کام خود فرو مى‌برد و خاکستر مى‌کند.

حال اگر با روش بالا (دفع بدى با نیکى) با آن برخورد شود، کینه‌ها، همچون برف در تابستان، بزودى ذوب مى‌شود و از میان مى‌رود، و جوامع بشرى را از خطر بسیارى از جنگها مصون مى‌دارد، از جنایات مى‌کاهد و راه را براى همکارى عمومى هموار مى‌سازد.

ولى همان گونه که قرآن مى‌گوید، این کار کار همه کس نیست و بهره عظیمى از ایمان و تقوا و تربیت اخلاقى لازم دارد.

بدیهى است اگر خشونت با خشونت پاسخ گفته شود، و سیّئه با سیّئه دفع گردد، خشونتها به صورت تصاعدى بالا مى‌گیرد، و روز به روز دامنه آن گسترده‌تر مى‌شود و مایه بدبختیهاى عظیمى در سطح جامعه بشرى مى‌گردد!

    پی نوشت:
  • [1] .سوره فصلت آیه 34
  • [2] .سوره فصلت آیه 35

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

آدابی از عبودیت

آدابی از عبودیت

از آداب عبودیت این است که جز قدرت حق، قدرتی را نپذیرند و جز ثنای حق و آنکه از اولیاء حق است، ثنای کسی را نگویند.
فهم و دریافت زبان قرآن

فهم و دریافت زبان قرآن

من امیدوارم که ما این حجاب جحود را از قلب‌هایمان برداریم و از خدای تبارک و تعالی بخواهیم که ما را آشنا کند به لسان قزآن.
علت بعثت انبیاء

علت بعثت انبیاء

اگر برای هر علمی موضوعی است... علم همه انبیاء هم موضوعش انسان است ...
ترک علاقه به دنیا

ترک علاقه به دنیا

علائق را باید کم بکنید، علاقه‌ها باید کم بشود، طبیعتاً ماها از اینجا می‌رویم، علی ایّ حال چه علاقه قلبی به چیزی داشته باشیم یا نداشته باشیم فرقی به حال ما نمی‌کند.
دعا روح عبودیت

دعا روح عبودیت

اینهایی که از کتب ادعیه انتقاد می‌کنند برای این است که نمی‌دانند، جاهل‌انند، بیچاره‌اند که این کتب ادعیه چطور انسان را می‌سازد، این دعاهایی که از ائمه ما وارد شده است مثل کمیل، مناجات شعبانیه، دعای حضرت سیدالشهداء(ع) و دعای«سمات» اینها چه جور انسان را درست می‌کنند...

پر بازدیدترین ها

افراط و تفریط قوه شهوت

افراط و تفریط قوه شهوت

افراط در قوه شهوت عبارت از آن است که عقل انسان مقهور شهوت شده و همّت مرد مصروف تمتّع از زنان و کنیزان گردد و از پیمودن راه آخرت محروم شود.
اصول صفات حمیده

اصول صفات حمیده

در بیان صفات حمیده و اخلاق پسندیده روح که از اعمال حسنه و سنن سنیّه بدن و اعضا به تدریج حاصل مى‌شود
اعضاء بدن امانت است

اعضاء بدن امانت است

شما اگر خدای نخواسته خود را اصلاح نکردید و با قلبهای سیاه ، چشمها، گوشها، و زبانهای آلوده ، به گناه از دنیا رفتید، خدا را چگونه ملاقات خواهید کرد؟
امکان پذیری تهذیب نفس

امکان پذیری تهذیب نفس

اگر اخلاق قابل تغییر نبود،‌وصایا و مواعظ وتأدیبات شرع ،‌بیهوده بود وشارع مقدس بر تحسین اخلاق ،‌ترغیب وتشویق نمی نمود. انکار این نکته که بدست آوردن اخلاق نیکو در انسان ،‌با وجود دیدن اینکه چهارپایان و حیوانات تأدیب وتربیت می شوند، امر غریبی بنظر می رسد، حیوانات وحشی ،‌اهلی می شوند وهم چنین سگی که برای خوردن شکار تمایل دارد،‌ و از خوردن صید بدستور مالکش می ایستد،اسب سرکش رام می شود . همه موارد فوق نوعی تغییر در اخلاق و طبع آنهاست.
اثر تکرار هر کار در نفس انسان

اثر تکرار هر کار در نفس انسان

گرچه مطالبی که در این اوراق است از امور شایعه رایحه و از مکررات باید بشمار آورد، ولی باکی از این نیست .
Powered by TayaCMS