دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

انواع غفلت

پرسش: غفلت چیست و چه نوع غفلت هایی می‌تواند مانع هدایت و رشد و تعالی انسان گردد؟
No image
انواع غفلت

پرسش: غفلت چیست و چه نوع غفلت هایی می‌تواند مانع هدایت و رشد و تعالی انسان گردد؟

پاسخ: قرآن کریم در هدایت افراد، قبل از هر چیزی بر از بین بردن «غفلت» به عنوان مهم‌ترین مانع رشد وتعالی انسان تاکید کرده است. خداوند در سوره اعراف آیه179 می‌فرماید: به یقین گروه بسیاری از جن و انس را برای دوزخ آفریدیم؛ آنها دل‌ها (عقل هایی) دارند که با آن (اندیشه نمی‌کنند) و نمی‌فهمند. و چشمانی که با آن نمی‌بینند و گوش‌هایی که با آن نمی‌شنوند، آنها همچون چهارپایانند، بلکه گمراه‌تر. اینان همان غافلانند.

آری افراد موردنظر این آیه از این جهت غافل شمرده شده اند که با داشتن همه گونه، امکانات هدایت، باز هم گمراهند! علت از کار افتادن تمام قوای ظاهری و باطنی هدایت در وجود انسان، وجود غفلت است. «یقظه» نقطه مقابل غفلت است.

مایه بدبختی کسانی که به عذاب ابدی و شقاوت جاودانی مبتلامی شوند، همان غفلت و ناآگاهی ایشان از حقایق است که انسانیت انسان اقتضای آگاهی، التفات و توجه به آنها را دارد و به همین جهت است این افراد به تعبیر بعضی آیات از نظر ارزش از حیوانات هم که مقتضای طبع آنها غفلت و ناآگاهی است پست تر می‌شوند. (اعراف- 179)

انواع غفلت

برای غفلت دو مصداق عینی می‌توان یافت:

1- غفلتی که در آن عذر فرد غافل پذیرفته و مقبول است، مثل مواردی که برای افراد، اتمام حجت نشده است و فرد گمراه، قاصر است نه مقصر.

2- غفلتی که ناشی از کم دقتی و بی توجهی فرد است و عذری برایش وجود ندارد. این غفلت مذموم است. مخاطب بیشتر آیات و روایات درباره غفلت، افراد مقصر و کسانی است که نخواسته‌اند از غفلت رهایی یابند. فرد خوابیده را می‌توان بیدار کرد، ولی فردی که خود را به خواب زده باشد نمی‌شود بیدار کرد. از این رو قرآن کریم فرموده است «فانک لاتسمع الموتی» (روم-52) پیامبر! تو نمی‌توانی مرده‌ها را بشنوایی. بنابراین لازمه «یقظه و بیداری» خروج از غفلت است. به همین دلیل، جهت گیری دستورهای اسلام به سوی بیداری افراد و سوق دادن آنان به سوی هدف است. در این راستا، اسلام راهکارهایی چون «موعظه»، «تفکر»، «توصیه به شرکت در مراسم اموات» و «عبرت آموزی» را برای خروج انسان از غفلت سفارش کرده است. که در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS