6 تیر 1397, 14:20
پرسش: از منظر آیات و روایات، توجه به آثار و عواقب شهوترانی، به چه میزان در کنترل و تعدیل غریزه جنسی انسان تاثیرگذار است. لطفا به نحو اجمال توضیح دهید؟
پاسخ: تفکر و اندیشه در عواقب و پیامدهای شهوت رانی، اثر عمیقی در کنترل آن و حفظ عفت عمومی دارد. رهبران الهی همواره عواقب شوم گرفتاری در چنگال شهوات را به انسانها گوشزد کرده و کوشیده اند آنان را از کام شهوات نجات دهند.
امام علی(ع) میفرماید: «هرگاه در لذت (حرامی) باشی، به یادآور که روزی زایل میشود و اگر در هر نعمتی هستی، به خاطر داشته باش که روزی سلب خواهد شد.
در بلاها نیز انتظار برطرف شدن آن را داشته باش، زیرا این یادآوری ها، نعمت را پایدارتر و شهوات را دور میسازد.» (میزان الحکمه، ج 4، ص 3484)
ماهیت شهوت، جذب منفعت و لذت جویی است، اما این نیروی جاذبه چه بسا در عمل به جذب زیان منجر شود. از روایات معصومین(ع) استفاده میشود که شهوت کنترل نشده چنین حالتی دارد. چگونه میتوان از شهوت لذت برد، در حالی که در بردارنده انواع آفتها و محرومیت هاست و به جای این که چیزی به ارمغان آورد، بسیاری از داشتههای مفید انسان را بر باد میدهد. محاسبه منطقی، آدمی را متوجه میکند که لذت آنی، ارزش تحمل آن همه محرومیت را ندارد. امام علی(ع) میفرماید: لذتی که آمیخته با رنج و درد است، لذت نیست (غررالحکم و دررالکلم، ج 6، ص 355).
در اینجا ضروری است آثار سوء و محرومیتهای حاصل از شهوت افسارگسیخته را مورد بررسی و تبیین قرار دهیم:
تحریک مداوم جنسی، انسان را پیوسته در وضعیت هیجانی و ناآرام نگه میدارد و همین امر، بهداشت روانی او را تهدید میکند، زیرا تحریکها و ارتباطهای نامشروع، او را هر لحظه به گناهان خانمان سوز میکشاند و ترس از رسوایی، هراس از قوانین کیفری و عذاب وجدان، جانش را چونان خوره میخورد و آشفتگی ها، استرسها و ناراحتیهای عصبی او را به اوج میرساند. امام علی(ع) میفرماید: «کسی که شهوتش بر او غالب آید، روح و روانش سالم نمی ماند. (همان، ج5، ص236)
عفاف پیشگی، منشا رهایی از همه این اضطراب هاست. علی(ع) در این باره نیز فرموده اند: «من غض طرفه، اراح قلبه» هر کس نگاهش را از نامحرم فرو بندد، قلبش آسوده میگردد. (مستدرک الوسایل، ج14، ص 271)
شاید این سخن حکیمانه پروردگار، ناظر به این امر مهم باشد که در سوره احزاب آیه 53 فرمودهاند:
«هرگاه از زنان (پیامبر) چیزی خواستید، از پشت پرده از آنان بخواهید، این برای دلهای شما و دلهای آنان پاکیزه تر است.
آزادی جنسی و بی بندوباری اخلاقی در حال حاضر ره آوردی جز به تباهی کشیده شدن نسل جوان و گسترش بیماریهای مزمن و امراض مقاربتی، چون سفلیس، سوزاک و ایدز نداشته است. آمار وحشتناک مبتلایان به بیماری مرموز ایدز در دنیا گواه بر این مدعا است. عفت گرایی، بهداشت کامل جنسی را تامین میکند. قرآن کریم در سوره اعراف آیه 81 برخی از عرصههای بی عفتی نظیر هم جنس بازی را اسراف و به هدر رفتن انرژی و نیروی جسمانی میداند، آنجا که میفرماید: «شما از روی شهوت به جای زنان با مردان در میآمیزید، آری، شما گروهی اسراف پیشه اید.»
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان