28 اردیبهشت 1395, 23:38
اغلب آنها - خواسته یا نخواسته- موانعی برای پیشرفت در امور به حساب میآیند. مواردی مانند عادتهای بد غذایی، مصرف سیگار، اعتیاد به اینترنت، خواب نامنظم و … از این دست هستند. تغییر این موارد ساده نیست و ممکن است خود شما در تلاش برای تغییر یا حذف یک عادت بد، بارها شکست خورده باشید. اما آیا راه حلی برای رفع این مشکل وجود دارد؟ آیا میتوانیم راهی برای جایگزین کردن عادتهای خوب پیدا کنیم؟در ادامه این مطلب، برخی روش ها که میتوانند در تغییر دادن یک عادت به ما کمک کنند با شما به اشتراک گذاشتهایم که مطمئناً با مطالعه آنها تجارب مفیدی را کسب خواهید کرد.
نگاهی به خودتان بیندازید. ببینید چند عادت بد را میتوانید در خصوص خودتان برشمرید؟ مطمئناً همین که قصد خواندن این مقاله را کردهاید، یعنی عاداتی هستند که میخواهید از شرشان خلاص شوید و آن را با نمونههای بهتری جایگزین کنید. اما به یاد داشته باشید که حتی تغییر یک عادت هم کار آسانی نیست، چه برسد به تغییر چند تای آنها به صورت همزمان. هیچ یک از ما امکان تغییر همزمان چندین عادت بد را نداریم. در واقع تصور اینکه میتوانیم روی سه یا چهار عادت به صورت همزمان تمرکز کرده و آن ها را بهبود بخشیم، خیالی باطل است. بهتر است تغییر دادن را کمکم و یک به یک پیش ببرید.
حالا که تصمیم گرفته اید یک عادت را انتخاب کنید و آن را تغییر دهید، بهتر است آرام پیش بروید و انرژی خود را به درستی برای تمام مسیر تقسیم کنید. اگر قصد دارید از امشب دویدن را (به عنوان یک عادت خوب) آغاز کنید، بهتر است زیاد به خودتان فشار نیاورید. وقتی نمیتوانید 5 دقیقه به راحتی بدوید، چگونه میخواهید از شب اول 30 دقیقه دویدن را امتحان کنید؟ فشاری که پس از آن باید تحمل کنید، شما را از ادامه کار (دویدن در شب) منصرف میکند و هیچگاه به هدفتان (که تناسب اندام است) نمیرسید.اگر به کتاب خواندن عادت ندارید، به جای اینکه تصمیم بگیرید از امروز شروع کنید و یک شبه 200 صفحه کتاب بخوانید، با 10 صفحه کتاب شروع کنید و هر شب یکی دو صفحه به برنامه خود اضافه کنید. بدین ترتیب بعد از مدت کوتاهی متوجه میشوید هر شب با اشتیاق 50 تا 100 صفحه کتاب میخوانید. در حالی که قبل از آن حتی تحمل خواندن 20 صفحه را هم نداشته اید. بدین ترتیب به راحتی یک عادت خوب برای خودتان ساخته اید.
عادتهای خوب کارهایی هستند که باید آنها را به دلایل اصولی انجام دهید. این عادتها در پیشرفت شما نقش مثبتی ایفا میکنند. فرقی نمیکند که شما از آنها لذت ببرید یا از انجامشان احساس تنفر کنید. به عنوان مثال برای یک بچه مدرسهای شاید مدرسه رفتن بیش هر چیزی نفرت انگیز باشد، اما این مساله به هیچ عنوان دلیلی موجه بر این نیست که او بهتر است به مدرسه نرود. سعی کنید با کارهایی که از آنها لذتی هم نمیبرید کنار بیایید تا آنها را به عاداتی خوب تبدیل کنید. تصمیم خود را به کسی نگویید: دلیلی وجود ندارد به هر کسی که از راه میرسد بگویید که در حال تغییر چه عادتی هستید. این باعث میشود که خودتان زیرش بزنید. ضمن اینکه بعداً بخاطر اینکه نتوانستهاید به خواسته خودتان عمل کنید، در برابر فردی که از تصمیم تان آگاه است احساس شرم میکنید.
فرض کنید که تصمیم میگیرید از امروز دویدن را شروع کنید و فقط هم انجامش دهید. بدین صورت فقط یک تصمیم کوچک گرفته اید و بدون هدف تعیین شده و کافی به سمتش رفته اید. این روش خوبی برای ایجاد یک عادت نیست. شما باید در قبال آن تصمیم، هدف و تعهد ایجاد کنید. حتی شاید لازم باشد برای خود پاداشی تعیین نمایید. هدف، تعهد و پاداش، محرکهایی ضروری برای تبدیل کردن یک رفتار خوب به یک عادت تأثیرگذار هستند. در غیر اینصورت اگر موفق هم بشوید، به سرعت عادت بد قبلی باز میگردد و جایگزین عادت جدید میشود.
موفقیت دیگران را با خودتان مقایسه نکنید. اگر کسی از نظر شما به نقطه خوبی رسیده، از کجا معلوم که شما نتوانید؟ از کجا معلوم که دانستههای شما بیشتر از او نباشد؟ چرا فکر میکنید که باید حتماً از او یاد بگیرید؟ فکر کردن به موفقیتهای دیگران در اغلب اوقات چیزی به جز عقب انداختن خود شما نیست.
تعیین هدف و ایجاد تعهد میتوانند در ایجاد یک عادت خوب در ما تعیین کننده باشند؛ با این حال برای ساختن یک عادت، الزاماً نیازی به یک منبع انگیزشی فوق العاده ندارید. نظم و انضباط نیز اهمیت زیادی دارند. هر چقدر هم که برای چیزی انگیزه داشته باشید، اگر نتوانید در انجام دادنش نظم کافی داشته باشید، موفقیتی در کار نیست.
میخواهید خودتان را به خوردن غذاهای سالم عادت دهید، اما همه جا پر از تنقلات و خوردنیهای خوشمزه است؟ آیا تمام مسیر پر از رستورانهای رنگارنگ و خوراکی ها است؟ درست است. اما شما هدفی دارید و برای رسیدن به آن باید بتوانید از این موارد چشم پوشی کنید. اگر نتوانید پرهیزهای غذایی کافی را در خود اعمال کنید، بهتر است از فکر تغییر عادات بد غذایی تان هم بیرون بیایید. پس بیدار شوید و در عادتهای بدتان غوطه ور نمانید. موارد ذکر شده راههایی مطمئن برای شکست دادن عادتهای بد هستند. پیشنهاد میشود همه آنها را امتحان کنید تا از شر عادتهای بد در امان بوده و آنها را با چیزهای خوبی که شما را به سمت پیشرفت سریعتر میبرند، جایگزین کنید.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان