دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)‌

تربیت انسان از موضوعاتی است که همواره مورد توجه جامعه های انسانی بوده است؛ زیرا نقش اساسی در رشد و تعالی فرد و جامعه دارد.
سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)‌
سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)‌
نویسنده: جواد پوریا

تربیت انسان از موضوعاتی است که همواره مورد توجه جامعه های انسانی بوده است؛ زیرا نقش اساسی در رشد و تعالی فرد و جامعه دارد. این نقش چنان برجسته و انکارناشدنی است که برخی گفته اند انسان بدون انسان نیز در گرو تربیت اوست. پیامبران، نخستین انسانهایی بوده اند که تربیت دیگران را از وظایف اصلی خود قرار دادند. خداوند آنان را برای هدایت مردم انتخاب و برای انجام این وظیفه، که همان تربیت مردم است، مبعوث کرد. پیامبران نیز با جدیت، علاقه و دلسوزی بدین کار می‌پرداختند و در این راه هر نوع سختی و گرفتاری را به جان می‌خریدند و در بسیاری از موارد از دادن جان نیز دریغ نداشتند، تا شاید بشریت را اندکی در مسیر تربیت و کمال پیش ببرند. نقش انبیا در تربیت و ترقی و تمدن بشری به اندازه ای است که می‌توان گفت اگر پیامبران و تلاشهای طاقت فرسای آنان نبود، خبری از تمدن و ترقی انسانیت نبود. ‌

خاتم پیامبران نیز از زمان برگزیده شدن به رسالت تا زمان رحلت، با تمام وجود به کار تربیت مشغول بود. علاقه او به تربیت و هدایت مردم و شفقت و دلسوزی‌اش به اندازه‌ای بود که تربیت نایافتگی مردم و گمراهی آنان خاطر ایشان را بسیار بیشتر از خاطر گمراهان و تربیت نایافتگان می‌آزرد. پیامبر اسلام(ص) از زمان برگزیده شدن به رسالت تا زمان رحلت با تمام وجود به کار تربیت مشغول بود. ایشان در کار تربیت چنان با مهارت و درایت عمل می‌کرد که در مدتی کوتاه کوششهای ایشان به بار نشست و مردمان را فوج فوج مجذوب خویش کرد. پس از پیامبر (ص) اهل بیت (ع) نیز راه ایشان را ادامه دادند و توانستند با تدبیر خود آموزه های ناب اسلام را در میان مسلمانان به رغم مخالفت حکومتها بگسترانند.‌

کتاب «سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)»، به قلم «محمد داوودی» و «سیدعلی حسین زاده» تالیف و. به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است. در این کتاب سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) بررسی و اصول و روش های تربیتی نهفته در سیره آنان و در حیطه های تربیت فرزند، تربیت اعتقادی، تربیت عبادی، تربیت اخلاقی و تربیت علمی استخراج و تبیین شده است. بررسی سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) می‌تواند چراغی فراروی مربیان و والدین در تربیت نسلهای آینده بوده و آموزه های بسیاری را در خود داشته باشد و این همان هدفی است که مولفان کتاب «سیره تربیتی پیامبر و اهل بیت» در پی آن هستند. این کتاب در چهار جلد از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تدوین و منتشر شده است که به طور خلاصه در یک جلد و در قالب کتاب درسی از سوی انتشارات سمت منتشر شده است.‌

فصل اول این کتاب (درسی) با عنوان کلیات از سه مبحث تشکیل شده و به عنوان مقدمه ای ضروری برای مطالعه ادامه کتاب در آغاز آورده شده است. هر فصل این کتاب به بررسی مباحثی پیرامون سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) می‌پردازد که در آغاز هر یک، اهداف مرحله ای و آموزشی مباحث طرح شده در آن فصل نیز آورده شده است.

مقاله

نویسنده جواد پوریا

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS