24 اردیبهشت 1390, 0:0
انقلاب اسلامي، اسلام خواهي، جوامع اروپايي
بهنام جعفری
امام خمینی(ره) و خیزش جهانی اسلام
با وقوع انقلاب عظیم اسلامی به رهبری ابرمردی که ایمان، عرفان و شجاعتش ریشه در تعالیم و تربیت قرآنی اهل بیت عصمت و طهارت(ع) داشت، بار دیگر وعدههای بر حق و بشارت آمیز خداوند سبحان مبنی بر دفاع از ایمان آورندگان، عملی گشت و خورشید پرفروغ اسلام به بشر معاصر پرتو افشانی نمود ودر عرصههای مختلف زندگی مسلمانان سراسر جهان حیات مجدد یافت و جوامع اسلامی تولد مجدّد جنبشهای اسلامی را تجربه نمودند؛ چنانچه تحلیلگران وقایع بین المللی تصریح مینمایند: «همزمان با آغاز حکومت امام خمینی(ره) در ایران، یک تجدّد حیات اسلامی در سطح وسیع و غیر قابل انتظاری آغاز شد که طی مدت زمان کوتاهی تاثیرات بسیار مهم سیاسی فرهنگی خویش را بر سرتاسر جهان اسلام به نحوی وارد کرد که هرگز قابل پیش بینی نبود».
انقلاب اسلامی و رهبر آن امام خمینی(ره)، که بسیاری از مسلمانان مقیم خارج جهان اسلام را درمسیر بازیابی هویت اسلامی خویش قرار داد، بدون تردید آغازگر جنبش تجدید حیات اسلام است که اثرگذاری فراملیتی داشته است. به اعتقاد تحلیلگران سیاسی آثار انقلاب اسلامی از مرزهای ایران فراتر رفته و اساساً این انقلاب بزرگترین منبع الهام دهنده برای جنبشهای سیاسی اسلامی در خاورمیانه و جهان میباشد. در واقع انقلاب امام خمینی(ره) مهمترین و جدی ترین تلاش در بیدارسازی اسلامی از شمال آفریقا تا جنوب شرق آسیا را داشته است و به خاطر همین مسئله، هر روز طرفداران بیشتری در مناطق مختلف پیدا کرده است.حیات دوباره شعایر اسلامی، رویکرد مسلمانان بویژه نسل جوان به تفکر اسلامی، پیروزی اسلام گرایان در انتخابات، تشکیل دولتهایی با اهداف و شعارهای اسلامی و حضور انبوه مسلمانان در محافل مذهبی، تنها بخشی از آثار روح خودباوری مسلمانان است که حضرت امام خمینی(قدس سره) با نفس مسیحایی خود در پیکره نیمه جان جوامع اسلامی دمیدند. همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند: «امام بزرگوار با این انقلاب، مسلمانان را نشاط بخشید و اسلام را زنده کرد و امروز اسلام آرزو و آمال نسلهای جوان و یا کارکشته و روشنفکران است».
اما در عین حال آنچه اکنون بیش از هر چیز تعجب تحلیلگران بین المللی را برانگیخته و توجه صاحب نظران را به خود معطوف داشته، تاثیرات وسیع و غیرمنتظره ای است که انقلاب اسلامی در میان غیر مسلمانان بویژه در جوامع غربی گذاشته است. هر تحلیلگر منصفی با بررسی و تحلیل همه جانبه پدیده فوق بر این مطلب واقف میگردد که امام خمینی(ره) با طرح اندیشه متعالی اسلام و دعوت جهانیان به آن، فصل جدیدی در تاریخ حیات دینی و معنوی انسان معاصر گشودند.
با وقوع انقلاب اسلامی ایران و تبیین بیش از پیش واقعیتهای مکتب اسلام، شاهد اعترافهای بی پرده شخصیتهای بلند پایه غربی در نیاز حیات غرب به اسلام میباشیم. پرنز چارلز ولیعهد انگلستان که ریاست مرکز مطالعات اسلامی دانشگاه آکسفورد را نیز بر عهده دارد، طی یک سخنرانی به این نکته مهم تصریح کرد که دین اسلام در پهنه وسیعی از اروپا در قرن سابق گسترش یافت و نقش موثری در رشد و تکامل تمدن بشری داشت؛ که مسلماً پیروزی انقلاب اسلامی ایران باعث ایجاد فضای جدید در اروپای غربی شد و افق تازه ای را فرا روی غربیان گشود و به همین خاطر است که میلیونها نفر در غرب در انتظار دین نجات بخش اسلام هستند که اگر اسلام به آنها درست معرفی شود نجات بخش خواهد بود، چرا که تعالیم اسلامی راهی برای رهایی از سرنوشت مختوم تمدن غرب یعنی نابودی است. در واقع با توجه به تحولات عقیدتی سیاسی پدید آمده در غرب به نظر میرسد اسلام سمبلی باشد که غرب از مدتها پیش به دنبال آن بوده تا خلاء خود را که ناشی از فقدان حاکمیت سیاسی در غرب بخصوص در جوامع اروپایی بوده است، پر کند؛ اگر چه غرب هنوز با سستی و رخوت به سوی این ایده قدم بر میدارد، ولی نباید غافل از این ماجرا بود که آنچه در دهههای اخیر سبب گردید تا اسلام همواره در صدر جهان قرار بگیرد و مردم جهان با دقت بیشتری به آن توجه کنند روحیه ظلم ستیزی مسلمانان بود و عواملی چون انحطاط اخلاقی تمدن غرب بویژه در قرن اخیر و عدم کارایی غربیان، فقدان حاکمیت اجتماعی، افزایش جرم، بیکاری، اعتیاد، مصرف الکل و بیماری، عواملی بودند که باعث گردید مردم غرب به سوی دینی گرایش پیدا کنند که باعث رهایی آنان از این همه ظلم و تعدی باشد.
برخی از شخصیتهای فرهنگی اروپایی در این باره اظهار میدارند که ما شاهد افزایش باور نکردنی تعداد مسلمانان در قاره اروپاییم و هر ساله تعداد زیادی در اروپا به اسلام میگروند به همین ترتیب اسلام دین دوم ایتالیا و اروپا بوده و آینده از آن اسلام میباشد که مسلماً پیروزی انقلاب اسلامی ایران از جمله مهمترین عوامل پدید آمدن این باور (گرایش به اسلام) در عرصه جهانی شد.
تعمق در اظهارات برخی از شهروندان جوامع غربی درباره انقلاب اسلامی میتواند ما را با واقعیتی که مقام معظم رهبری از آن به عنوان توفیق شدید نظام اسلامی در تاثیرگذاری بر جهان غرب یاد نمودند، هر چه بیشتر و بهتر آشنا کند. تجلیل و تحسین صریح برخی از شهروندان جوامع غربی بخصوص اروپایی از الگوی جمهوری اسلامی، اهداف متعالی و رهبری روحانی آن علی رغم فضای مسموم تبلیغاتی که رسانههای جمعی غربی علیه انقلاب اسلامی به وجود آوردهاند، نمونه بارز و غیر قابل انکار تاثیرات امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی بر جهان معاصر محسوب میگردد. این شهروندان غربی در اظهارات خود از جمهوری اسلامی ایران با عنوان «آخرین نقطه امید جهان» و یا «نمونه ای که به ارزشهای خود بازگشته است» یاد نمودند و از برتری فرهنگی آن بر غرب سخن به میان میآورند و به تحسین رهبری استثنایی امام خمینی میپردازند.
تحولات جاری در عرصه بین المللی ، رویکرد دینی و معنوی بشر معاصر، امواج وسیع اسلام خواهی، بیداری اسلام در جهان و ارائه نگرش عمیق اسلام و تاکید بر آن توسط امام، بویژه بر دنیای غرب، موید این واقعیت است که حضرت امام خمینی (قدس سره) با هدایت و رهبری بزرگ ترین انقلاب مردمی، در واقع آغازگر عصر تجدید حیات دینی و معنوی بشر در عصر حاضر گردید؛ که به حق باید این انقلاب را از بزرگترین عنایات حق تعالی بر مردمان انقلابی دانست؛ چرا که این حرکت انقلابی ایشان بود که توانست نظر دین شناسان و محققان جهان را به اسلام عوض کند و باعث ارائه اندیشه اسلامی در سایر جوامع گردد که امروزه اثرات آن در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی مشاهده میشود.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان