كلمات كليدي : عاريه، معير، مستعير، اهليت، عقد
عاریه
عاریه در لغت به معنای هر چیزی است که قابل داد و ستد باشد و وجه تسمیۀ آن عار بودن اخذ عاریه است.
در اصطلاح حقوقی نیز عقدی است که به موجب آن، یکی از طرفین عقد به دیگری اجازه میدهد که از عین مال او مجاناً استفاده کند. عاریه دهنده را معیر و عاریه گیرنده را مستعیر میگویند.
برای صحت عقد عاریه، عاریه دهنده باید اهلیت داشته باشد. علاوه بر آن باید مالک منافع مالی باشد که به عاریه میدهد، اگر چه مالک عین مال نباشد؛ بنابراین صاحب حق انتفاع از چیزی، میتواند آن را به دیگری عاریه دهد، مگر اینکه شرط مباشرت شده باشد. طرفین عقد عاریه باید علاوه بر اهلیت، قصد بر عاریه نیز داشته باشند.
هر چیزی که بتوان با بقاء اصلش از آن منتفع شد، میتواند موضوع عقد عاریه قرار گیرد. منفعتی که مقصود از عاریه است باید مشروع و عقلائی باشد. بنابراین خانه، اتومبیل، باغ، میز و صندلی و ... که با استفاده از آن، عینش از بین نمیرود، قابل عاریه دادن است؛ ولی انواع خوراکی را نمیتوان عاریه داد. مال مورد عاریه باید معین و معلوم نیز باشد.
«عاریه، عقدی جائز است، بنابراین طرفین عقد میتوانند هرگاه که بخواهند آن را بر هم زنند». (مفاد ماده 638 قانون مدنی)
تعیین مدت در آن نیز نمیتواند نوع عقد را تغییر دهد؛ به عنوان مثال اگر عاریه اتومبیل به مدت ده روز باشد، میتوان قبل از ده روز عقد را فسخ کرد؛ چرا که عاریه از نوع عقد جائز است.
وظائف و تعهدات معیر (عاریه دهنده)
1) عدم مسئولیت معیر در خسارتهای احتمالی؛
«هرگاه مال مورد عاریه دارای عیوبی باشد که برای مستعیر خساراتی وارد کند معیر مسئول خسارات نخواهد بود، مگر اینکه عرفاً مسبّب محسوب شود. (مفاد ماده 639 قانون مدنی)
عدم مسئولیت معیر به این جهت است که او قصد نیکوکاری داشته است؛ مگر اینکه عرفاً مسبب محسوب شود مثلاً اتومبیلی را که فاقد ترمز است، عاریه دهد. در صورت تصادف مستعیر، شخص عاریه دهنده ضامن است.
2) مخارج نگاهداری مال مورد عاریه؛ هزینههائی جهت بقاء مال عارض میشود مثل رفع خرابی سقف اطاق، رفع گرفتگی چاه که به عهدۀ مالک و معیر میباشد و نمیتوان آن را بر دیگری تحمیل کرد.
«مخارج لازم برای انتفاع از مال عاریه به عهدۀ مستعیر است و مخارج نگهدای آن تابع عرف و عادت است مگر این که شرط خاصی شده باشد». (مفاد ماده 646 قانون مدنی)
بنابراین هزینههای انتفاع مثل استعمال بنزین و روغن در اتومبیل یا هزینۀ نگهداری مثل هزینه پارکینگ به عهدۀ مستعیر است ولی هزینۀ بقاء ماشین مثل تعمیرات اساسی و کلّی موتور اتومبیل به عهدۀ مالک خواهد بود؛ مگر اینکه بر خلاف آن توافق شده باشد.
حقوق و تکالیف مستعیر
1) محافظت از مال مورد عاریه؛ عاریه گیرنده باید از مال مورد عاریه محافظت نماید، تا اینکه به صاحبش برگرداند و چون مال مزبور برای انتفاع است، ید مستعیر امانی است لذا مجاز به تعدی و تفریط در مورد مال مورد عاریه نیست، به عنوان مثال اگر حیوانی را به عاریه میگیرد، باید آب و غذایش را به موقع بدهد.
«مستعیر ضامن تلف یا نقصان مال عاریه نمیباشد مگر در صورت تفریط یا تعدی» (مفاد ماده 640 قانون مدنی)
پس اگر تعدی و تفریط نکند و خسارتی به مال وارد شود؛ چون او امین محسوب میشود، ضامن نخواهد بود.
2) بهرهبرداری متعارف؛ عاریه برای انتفاع مجانی است ولی باید به طور متعارف باشد، مثلاً از حیوان سواری، نمیتوان به عنوان بارکشی استفاده کرد.
3) ممنوعیت در تصرف غیر؛
«مستعیر نمیتواند مال عاریه را به هیچ نحوی به تصرف غیر دهد مگر به اذن معیر و الاّ تعدی محسوب میشود و ضامن خواهد بود.» (مفاد ماده 647 قانون مدنی)
شرط ضمان بر عاریه گیرنده
«اگر بر مستعیر شرط ضمان شود، مسئول هر کسر و نقصانی خواهد بود اگر چه مربوط به عمل او نباشد». (مفاد ماده 642 قانون مدنی)
بنابراین در صورت شرط ضمان، عاریه گیرنده مسئول خواهد بود.
عاریه طلا و نقره
اصل در عاریه، عدم ضمان مستعیر است. اما قانونگذار مواردی را استثناء کرده میگوید:
«در عاریه طلا و نقره اعم از مسکوک و غیرمسکوک، مستعیر ضامن است هر چند که شرط ضمان نشده و تعدی و تفریط هم نکرده باشد». (مفاد ماده 644قانون مدنی)
این به جهت ارزش زیاد طلا و جواهرات است که قانونگذار را وادار کرده است، حمایت بیشتری از صاحب طلا و نقره بکند. البته در عاریه طلا و نقره میتوان شرط عدم ضمان کرد.