دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نشاط علمی مکتب امام صادق(ع)

در زمان امام صادق(ع) نشاط علمی فوق العاده ای پیدا شد و همان نشاط علمی عاملی برای گسترش مرزهای مختلف دانش اسلامی و حتی علوم کاربردی جامعه مسلمین شد.
نشاط علمی مکتب امام صادق(ع)
نشاط علمی مکتب امام صادق(ع)
نویسنده: ‌زینب میری

در زمان امام صادق(ع) نشاط علمی فوق العاده ای پیدا شد و همان نشاط علمی عاملی برای گسترش مرزهای مختلف دانش اسلامی و حتی علوم کاربردی جامعه مسلمین شد. در دوران این امام همام فضایی برای تعالی جامعه اسلامی مهیا شد که از لحاظ بسط و گسترش فضای علمی و اقتصادی نسبت به دوران قبل و بعد خود بی نظیر بود. حال سئوال اینجاست که چه عاملی باعث شد این تحول شگرف ایجاد شود و به روایت تاریخ جامعه اسلامی الگویی برای تمامی ملتهای آن روز شود؟ پاسخ این سئوال اساسی با توجه به الگو بودن ائمه معصوم(ع)، قطعاً راهکاری بی بدیل برای جامعه انسانی می‌باشد.‌

از مجموع بررسی فضای تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی یا به عبارتی پارادایم حاکم بر آن دوره می‌توان استنتاج نمود این است که دو عامل را می‌توان کشف نمود که در ذیل به توضیح اجمالی آن خواهیم پرداخت.‌

الف- شرایط و بستر اولیه اقتصادی

زمان امام صادق(ع) سطح زندگی عامه مردم و جامعه تا حدی بهبود یافته بود. دهک‌های متوسط و متوسط به پایین توان تهیه غذا و امکانات اولیه حیات را داشتند. دادو ستد یا به عبارتی بازار اقتصادی رونق داشت واز رکود خارج شده بود. اکثر مردم علاوه بر تهیه امکانات اولیه، به پس انداز و گسترش سرمایه روی آورده بودند. حتی خود حضرت امام صادق(ع) نیز لباسهای فاخر می‌پوشید و سوار بر مرکب راهوار می‌شد. این مطلب دلیلی بر این است که سطح پایین جامعه همانند امام که پیشوای آنان است زندگی می‌کردند.‌

اقتصاد ایران طی سه دهه فراز و فرود و کسب تجربیات بسیاری از مدیران ارشد اقتصادی و مدلهای اقتصادی مختلف به حدی از اقتدار اقتصادی رسیده است. مانند کاهش وابستگی کشور به نفت و صادرات کالاهای غیر نفتی، کاهش حجم دولت و... لذا می‌تواند وارد جهش بزرگ و جهاد اقتصادی شود. و مهمترین نتیجه این جهش بزرگ، اشتغالزایی (بزرگترین دستاورد اقتصادی-اجتماعی) است. با بررسی سیر تاریخی اقتصاد ایران، مسیر رشد و توسعه را در بخشهای مختلف آن مشاهده می‌کنیم.‌

ب- رهبری علمی جامعه؛

عامل حیاتی دیگر که بیش از همه مهم است، خود پویایی علمی و مدیریت صحیح آن است. خود علم باعث رونق بیشتر فضای اقتصادی محیط می‌شود و به تبع آن به رشد بیشتر خود علم نیز کمک می‌کند. مثلاً باوجود اختناق و تقابل شدید فرهنگی بین دنیای اسلام و غیر مسلمانان حصر علمی وجود داشت که امام صادق (ع) با اتخاذ تدابیر و راهکارهایی این حصر را شکستند و مرزهای دانش هر رشته را گسترش دادند و فضای علمی را به سوی فضای اجتهاد علمی که منجر به تولید علم است، هدایت نمودند.‌

یکی از این راهکارها، تاکید ایشان به جهاد علمی، قبل از جهاد اقتصادی است.اهمیت این موضوع برای جناب شیخ الائمه(ع) به قدری بود که حتی در توضیح مباحث عرفانی برای قشر عرفای جامعه، علم و اقتصاد را به هم پیوند می‌داد. به عنوان مثال ایشان در تفسیر مربوط به جنود عقل و جهل می‌فرمایند: «یکی از سپاهیان عقل، غنا و یکی از سپاهیان جهل، فقر است. » با این تعبیر مشخص می‌شود که «فقر» و «جهل» لازم و ملزوم هم هستند. بر این اساس می‌توان این گونه نتیجه گرفت که عقب ماندگی اقتصادی، هم فقر دینی در جامعه ایجاد می‌کند و هم موجب بروز فقر فرهنگی در جامعه می‌شود. با توجه به این موضوع عکس نقیض آن یعنی طرف دیگر سکه هر دو یعنی« دانش » و «اقتصاد قدرتمند» نیز لازم و ملزوم هم خوهند بود.

امروز نیز در جامعه انقلاب اسلامی ایران و در شرایط خاص کنونی، رهبر فرزانه انقلاب تاکید بسیار خاصی روی تولید علم بومی و تشکیل فضای علمی و دانش بنیان دارند.‌

مدل حکومتی جمهوری اسلامی که بر پایه تعالیم اسلامی شکل گرفته است، در بعد اقتصادی نیز باید کارآمد باشد‌

بر اساس آنچه بیان شد؛ تکلیف همه خدمتگزاران نظام در تحقق اهداف بیان شده از سوی رهبر معظم انقلاب روشن تر می‌شود که در همه ابعاد کوشا باشند و استفاده از علم و دانش روز به مبارزه با بحرانها و تحریمهای جنگ اقتصادی برخیزیم و نگذاریم طرح‌های جنگ نرم فضای سیاسی-اقتصادی بین الملل برضد منافع ما به نتیجه برسد. باشد که با درس گیری از ابعاد مختلف مکتب اقتصادی، امام صادق (ع)، این رسالت عظیم اقتصادی را تحقق بخشد. تا نظام مقدس جمهوری اسلامی بتواند در زمینه اقتصادی نیز به بلندای پیشرفت و کسب موفقیت‌های روزافزون عظیم اقتصادی نیل پیدا کند.

مقاله

نویسنده زینب میری

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS